Оцјене сезоне - Црвена звезда...

Уметност дефанзиве Ле Талека и Савића, мозак Крстичић и наравно - Пешић! Шта је могао боље да уради Владан Милојевић и колики утицај су имали бекови Родић и Стојковић.

Фудбал 22.05.2018 | 22:30
Оцјене сезоне - Црвена звезда...
Сезона за фудбалере Црвене звезде је завршена. Памтиће навијачи црвено-белих ову годину,  не само због титуле шампиона, већ и чињенице да су гледали 16 европских мечева. Ми смо се одлучили да као после великих европских утакмица и вечитих дербија оценимо учинак играча и стручног штаба клуба са Маракане...

Ви прочитајте, па нам у коментару кажите да ли смо се огрешили о неког, или смо можда неког наградили.

МИЛАН БОРЈАН 8 - Вратио је навијачима Црвене звезде срце на место када је оно било у петама. Говоримо о финишу реванша са Краснодаром када је скинуо зицер Гранквисту у заоставом времену. Био је то потез сезоне Србина са канадским пасошем, као што је ово била година каријере МиланаБорјана. Ставио је у хербаријум личних признања и одбрањене шансе Жируа, Волкота, Вилшира, Јојића...  Уврштен је у статистички тим Лиге Европе. Бранио је на 46 утакмица и на 26 сачувао мрежу. Добио би и бољу оцену да је стандардна четворка испред њега била на слабијем нивоу. А то је заслуга темпераментног момка који је класу показао већ у дебију против Спарте. Имао слаб дан у Краснодару, али је тада остао хладнокрван после непризнатог поготка Ристића и продао „фору“ судијској тројци. Морао би да остане.

ДАМИР КАХРИМАН- бранио је на четири меча у Суперлиги. Мало простора за конкретну оцену.

НЕМАЊА СУПИЋ - Иста констатација као и у случају Дамира Кахримана. Провео на голу свега 180 минута.

ФИЛИП СТОЈКОВИЋ 7,5 - Имао је велику срећу да је после године стагнације налетео на ВладанаМилојевића. Његов "познаник" из редова Чукаричког знао је да истрпи и Жулетов вишак килограма и нервозу и дечије болести виђене на Малти против Флоријане. Имао је Милојевић стрпљење и добио једног од лидера екипе. Као машина је одиграо ову сезону, одбијао је да издахне и умори се. Одрадио је више од 4.000 минута и константно држао  форму. Осцилирао на Емирејтсу, био непрелазан у двобоју са ЦСКА. Затворио готово све директне ривале.

МАРКО ГОБЕЉИЋ 7 - Навијачи Црвене звезде су сумњичави на помен суперлигашких појачања, али је момак из Краљева персонификација добре и јефтине куповине. Само што није стао на гол ове сезоне. До пре три године сигурно је причао како му је гол против Долине у дресу Слоге из Краљева достигнуће каријере. А новембра прошле године је спаковао у мали џеп Теа Волкота. Поштено одрадио сваки од 1.916 минута на терену. Наметнуо се као 12 играч, идеална опција за ротацију и слуша шаљива питања о дебитантској сезони на Маракани: Дечко, а шта ти заправо играш?

ВУЈАДИН САВИЋ 7,5 - Дочекан уз потцењивачке коментаре, испраћен на одмор као лидер генерације. Да голгетерима и везистима не припада већи део колача славе био би номинован за Звездиног играча године. О партији на Емирејтсу причаће унуцима, једино клецао у Краснодару и у зимском дербију када је направио пенал над Ожеговићем. Његове партије биле су уметност дефанзиве, показна вежба за штопере како се игра против Жируа, Смолова, Марка Јанка... Било би занимљиво видети статистику његових ваздушних дуела. Сигурни смо да је добио преко 90 посто. Добио би оцену више да га повреда није одвојила од терена у периоду када се ломила шампионска трка.

ДАМИЈАН ЛЕ ТАЛЕК 8 - За оно што је приказивао у прошлој сезони заслужио је гомилу  критика. На месту задњег везног скоро да није личио на професионалног фудбалера. Када је у глави преломио да је рођени штопер почео је да користи Владану Милојевићу и Црвеној звезди. И не само да користи, него да као дефанзивац прави разлику. Било га је у већем делу сезоне милина гледати, уживати у његовој тактичкој писмености и савршеној антиципацији. Поново је је рођен и поново је играчки проходао оног тренутка када је извадио лопту из празног гола на стадиону Арсенала. Тешко ће Црвена звезда наћи адекватну замену. Можда ће доћи и бољи штопер од Ле Талека, али тешко ће представљати идеалан део одбрамбеног пазла који је у Лиги Европе примио само два гола. Од навијача за оно што је приказао ове сезоне Дамијан је заслужио само једну реч: "Мерси".

СРЂАН БАБИЋ - 6,5 - Значајнију минутажу добио је овог пролећа услед повреде Вујадина Савића. Искористио је  прилику. Јесенас се повремено мучио, мада је имао одличну ролу у Келну када је домаћин бомбардовао шеснаестерац црвено-белих, а златни Орлић купио све лопте у ваздуху. Понекад делује да му недостаје агресивности.Напредовао је, Милојевић га је полако уводио у систем свестан чињенице да штопери спорије сазревају. Клуб је у њега уложио 700.000 евра. Очекивања пред наредну сезону су велика.

АБРАХАМ ФРИМПОНГ 6 - Да буде директан кривац за десет голова, памтиће се његово издање из београдског дуела са Краснодаром када је морао да надомести изостанак Ле Талека. Била је то одбрамбена перфекција, готово нестварна партија штопера из Гане познатог по томе да за минут упропасти оно што је градио претходних 89. Да тога није било, можда не би било ни Звездине шампионске сезоне. Касније је изгубио место, али је сакупио 16 мечева. Имао страховите киксеве против Флоријане, знао је и да из чиста мира у првенству гурне кратку повратну лопту. Јака конкуренција га оставила без конкретнијег учинка.

МИЛАН РОДИЋ 7,5 - Због његове повреде палца навијачи Црвене звезде су дрхтали прошлог лета. Било је на Маракани претходних година офанзивно убојитијих бекова, али тешко да су имали ту количину дефанзивне интелигеније. Одиграо целу сезону без крупне грешке. Да у првом делу сезоне није кубурио са повредама био би номинован за играча сезоне. Све је стизао, био стрпљив када га гол није хтео као у Белорусији. А са свих позиција је бомбардовао мрежу БАТЕ Борисова. Асистент за погодак Срнића вредан пролећа у Лиги Европе. Од капиталног значаја за Звезду би било да остане. Вратио се у живот на Маракани као и остатак Звездине одбране.

ДУШАН АНЂЕЛКОВИЋ 6 - Имао је висе саветодавну улогу. Имао је улогу у квалификацијама пре доласка Родића. Нико га неће памтити по киксу у Павлодару, већ по добром. Завршио је Џин каријеру као освајац четири титуле. Још у марту је одлучио да оде у пензију

СТЕФАН ХАЈДИН - На припремама у Турској наговестио велики потенцијал. Одиграо само 38 минута у Новом Саду и меч у четвртфиналу Купа против Мачве. Мало за оцену.

БРАНКО ЈОВИЧИЋ 7 - Повреда метатарзалне кости сасекла га је у јаком битном моменту за клуб. Популарни Бакула је био ван терена од августа до новембра. То му је умањило оцену, али... Показао је да је више од појачања, прототип задњег везног каква је потребан Црвеној звезди.. Једнако добро хапсио и у Европи и на домаћој сцени. Пријао му је Милојевић, колико је Јовичић пријао Милојевићу. Делује да уз додатне часове може са шефом стручног штаба може само да напредује и постане прави, намазани везњак из Серије А. И ове сезоне сваки фаул му је био смислен.

УРОШ РАЧИЋ 6 - Понекад се чини да овај момак игра испод потенцијала који поседује. Као да има оптерећење због чињенице да су појединци очекивали да се брзо развије као Марко Грујић. Није избацио ноншаланцију и вишак потеза у критичним деловима терена. Приметан је напредак. Мали, али напредак. Могао би боље да користи снагу и громотив шут.

МИЧЕЛ ДОНАЛД 6,5 - Сјајан почетак сезоне, капитенска трака око руке као да га је ресетовала. Са Бранком Јовичићем променио физиономију меланхоличног прошлогодишњег тима који је остао без титуле, просто удавио везисте Спарте. Одличан у првом делу сезоне, слабији у наставку. Имао је и проблема са срцем због чега је пропустио добар део пролећа. Свестан да ће Холанђанин отићи Милојевић је наместио игру без њега. Памтиће га сви по добром, највише саиграчи из везног реда који су обожавали да играју са њим у тандему. Имао је и слабијих партија, али је увек деловао фудбалски писмено.

НЕНАД КРСТИЧИЋ 7,5 - Постоји тај снимак са доделе признања за најбољи тим сезоне када НемањаРадоњић показује на Крстичића и говори: "Он је мозак овог тима, он је глава овог тима". Све тачно, све прецизно. Није некадашњи репрезентативац Србије фудбалер у кога ће се публика заљубити на први поглед, али тренери... Е то је већ дурги падеж. Тихи вођа, скривени плејмејкер великог искуства способан да предвиди два наредна потеза ривала. Апсолутни победник.  Сем дербија на стадиону Партизана готово да није имао слабу утакмицу. Мењао темпо и изглед Звездиног тима и у току мечева. Није се снашао на позицији „десетке“ када је требало да замени Кангу, али је широку лепезу квалитета демонстрирао на природном месту.

НЕНАД МИЛИЈАШ 6,5 - Био је озбиљан фактор хармоније у свлачионице, природни ауторитет. Тренер Милојевић га је користио као џокера за домаћу употребу. Није ефикасан као некада, али је показао да може да буде од користи на тешким теренима због громовите левице. Чини се све да продужи каријеру на још годину дана.

ЛУКА ИЛИЋ 6 - Тек је почео да се навикава на захтеве сениорскког фудбала. Добијао шансу због талента, као и квоте утакмице предвиђене оног тренутка када је продат Манчестер Ситију. Постигао два гола. Још се развија.

СЛАВОЉУБ СРНИЋ 7,5 - Признајте: да сте крилни фудбалер, да вас Црвена звезда жарко жели, плашили бисте се присуства овог момка из Шапца. Увек сезону почне као аутсајдер уз приче о томе како је одиграо своје у црвено-белом дресу, а изникне у једног од хероја. Човек великог поверења Владана Милојевића који савршено добро зна да добије оно најбоље од Славољуба Срнића. Тактички на нивоу Крстичића и Доналда, тркачки као Бранко Јовичић. Промашио је неколико озбиљних шанси, али постигао је гол вредан пролећа у Европи. На крају: четири гола и три асистенције у Европи! Ако буде остао, будите убеђени да ћете често гледати Срнића на терену. Макар и на његовој позицију дошао неко плаћен пет милона долара.

НЕМАЊА МИЛИЋ 6,5 - Није било континуитета и велике минутаже, али јесте летошње секвенце из снова. Искрварио је против Спарте и Краснодара. Сваки задатак успешно одрадио. Потом је изгубио место. Ако остане, убеђени смо да ће пронаћи место у ротацији.

ГЕЛОР КАНГА 7,5 - Антологијски голови против Спарте и Краснодара су већ део алманаха и Звездине историје. О његовом учинку у првом делу сезоне, најбоље илуструје чињеница да се Црвена звезда три месеца навикавала на живот без Гелора Канге. Офанзивно је продисала без његвих лопти тек уочи плеј- офа. Тренер Владан Милојевић је знао колико је могао да обузда његов врло незгодан темперамент, имплемнтира га у тактичке замисли. Пукло је на Емирејтсу, али Звезда тражи новог Кангу за европске квалификације. Та чињеница говори више од сваког коментара. Тамнопути плејмејкер постао је еталон учинковитости једног странца на врло осетљивој позицији.

РИКАРИДЊО 5 - Није се снашао. Благо речено. Психички тотално потонуо после изједначујућег гола против БАТЕ Борисова када га је Иванић јефтино избацио.

ЕЛ ФАРДУ БЕН 6,5 - Можда су људи имали превелика очекивања. Али немојте се изненадити ако момак са Коморских Острва буде највеће појачање за европске квалификације. Постигао је осам голова у првенству, промашио колосалну шансу у Москви. Може да игра на свим офанзивним позицијама, врло незгодан када се завуче између линија и захвалан. Потребно је да преноћи или налегне као када ставите ламинат.

ЛУКА АЏИЋ 6,5 - Током јесени је прележао дечије болести. Чинило се да пренекад тежи тежим решењима и инсистира на креацији. Ништа чудно за рођеног креативца који је у другом делу сезоне рапидно напредовао. Ојачао је физички, ломио мечеве у Шапцу и против Чукаричког. Био је љубимац публике у стварању. Било је очекивано да у наредној сезони видимо експлозију Луке Аџића. Он се одлучио за одлазак у Андерлехт.

НЕМАЊА РАДОЊИЋ 7,5 - На једној страни је промашај са креча у Шапцу и зицер који му је одбранио Акинфејев у Београду... На другој шпалир мајсторства. Она дропка против Краснодара, затим гол у дербију отвореним стопалом и чињеница да је у плеј-офу могао да погоди и прође играча када год је хтео. Има мишљења да је све аномалије завршнице Радоњић могао да прође у некој мањој средини, али је питање да ли би онда Црвене звезде било у Лиги Европе. Поправио је и статистички учинак - постигао седам голова у сезони. Међутим, то није ни толико битно. Како Милан Косановићволи да каже, Радоњић је један од ретких играча са овог поднебља са мотором Премијер лиге у задњици. Најбоље се то видело у Келну. Играч чији сваки додир са лоптом диже Маракану на ноге, јер се очекује нешто велико, потребан је Звезди и у наредној сезони. Као што је Звезда и даље потребна њему. Да експлозија буде брутално јака. Укачио се на последњу златну кочију каријере.

РИЧМОНД БОАЋИ 7,5 - Ово је и његов трофеј, мада није добио медаљу (баш као и Кангин). Глупо је трошити простор на набрајање свега што је урадио од јуна до децембра у Звездином дресу. Постигао је 24 гола, извукао црвено-беле из блата резултатског дефицита у Хумској. Погодио је и у Келну.

АЛЕКСАНДАР ПЕШИЋ 8,5 - Може да се расправља о укусима и утисаку, али о статистици не може. Бруталне бројке показују да је рођени Нишлија урадио све што је до њега. Да није било промашаја у Москви, после којег је ушао у кризу, била би ово идеална сезона за најбољег стрелца Суперлиге. Можда је Звезда у ближој прошлости имала боље нападаче, али није имала бољег пакера међу шпицевима. Одмарао је Боаћија у првом делу сезоне, постигао погодак у Краснодару, знао плејмејкерсим додавањима да разигра цео тим. Од бекова до парњака у нападу. Био би још учиковитији да неколико мечева није почео као крилни нападач. Исплатио је сваки цент од уложених 750.000, побрао све индивидуалне награде.

ДЕЈАН ЈОВЕЉИЋ 6,5 - Добио озбиљну шансу у финишу. На четири суперлигашка меча постигао три гола. Врло пристојно за почетак. Тек је почео да надолази. Врло обећавајући почетак на сениорском нивоу.

ТРНЕР ВЛАДАН МИЛОЈЕВИЋ 8,5 - Вероватно сви знате шта је педантни стручњак урадио ове сезоне. Титула је враћена на Маракану, Лига Европе је обезбеђена после десет година, пролеће на Старом континенту после више од четврт века. Звезда је нападала хирушки прецизно све ривалове слабости, још прецизније се бранила... А шта Владан Милојевић није урадио? Једини озбиљан кикс направио је у Шапцу, када екипу није спремио за тежак терен и агресивну игру домаћина. Можда је могао раније да убаци у ватру Срнића у московском реваншу, али... Подигао је тржишну вредност готово комплетног тима. Показао је да зна да у живот враћа изгубљене фудбалске душе... Весник бољих времена. Има кредит, али и шансу да уласком у Лигу шампиона постане убедљиво најбољи Звездин тренер још од Барија.

Извор: моззартспорт 

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар