Освештан споменик у Козјој Луци

Божи Тодоровићу из Козје Луке код Фоче припадници такозване Армије БиХ су у априлу 1992. године убили једног, а касније још два брата.

Република Српска 20.05.2018 | 21:20
Освештан споменик у Козјој Луци
"Пала је непријатељска граната која је погодила мене и мог брата који је до ујутро преминуо. Гледали смо непријатеље као су нам палили куће али ништа нисмо могли учинити. Покушли смо да спасимо наше рођаке Тодоровиће, али али ни то нисмо могли", рекао је Тодоровић.

Старица Цвија Ребић је у рату изгубула сина и два рођака.

"Три младића као три румене јабуке страдали су у нападу на наше село. Туга никд неће престати", говори Ребићева.

Из овог и сусједних села погинула су 54 српска војника и седам цивила, од тога седам Вуковића и девет Тодоровића.

Њихов имена уклесана су на споменик који је данас освјештан и откривен.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да је ово седмо спомен- обиљежје које је општина подигла на свом подручју борцима одбрамбено отаџбинског рата .

"То је у знак сјећања на оне борце који су живот дали за стварање Републике Српске . То је наша трајна обавеза јер све жртве које су дате за Српску заслужују вјечни помен", додао је Машић.

И овој општини демобилисани борци нису задовољни својим положајем у друштву.

"То је општа патња, пеживљавање, изгледа да је свако дигао руке од бораца и те категорије људи. Људи умиру јер немају новца за лијечење", рекао је демобилисани припадник ВРС Бранислав Вуковић.

Подизање споменика помогло је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите, општина Фоча и бројнии доброчинитељи међу којима је и хуманитарац и предсједник Српског спасислачког центра из Београда Војкан Крстић.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар