Акција србачких риболоваца

Рибочуварска служба и чланови Спортско-риболовног друштва „Бистро“ Србац већ неколико дана  спашавају  рибљу младј од угинућа  која је заостала  у  такозваним „грабама“  са мало воде након повлачења ријеке Саве у своје корито. За протеклих неколико дана  спашено је више хиљада јединки  штуке, шарана, амура и друге бијеле рибе и пребачено у Саву, Врбас, Брзају и друге водотоке на подручју ове општине.

Република Српска 19.05.2018 | 16:15
Акција србачких риболоваца
Рибочувар  удружења „Бистро“ Драгиша Требовац каже  да се акција  одвија брзо, како би се избјегло веће угинуће због топлог времена и позива спортске риболовце да се у ову својеврсну еколошку акцију  укључе у што већем броју.



„На приобалном подручју ријека Саве и Врбаса, која су била поплављена, потоји доста  канала и „граба“  у којима  су  „заробљене“  велике количине, не само личинки након мријеста рибе, већ  и  већих примјерака, једногодишња и двогодишња  младј, која је најпогоднија за порибљавање ријека“, каже Требовац . Рибочуварска служба је стално  на  риболовном подручју  и предводи акцију, али и спречава  злоупотребе несавјесних риболоваца, односно криволоваца.



„Програмом рада  предвидјено је да  Спортско-риболовно друштво  обавезно изврши порибљавање  ријека  које смо добили на управљање одредјеним  количинама конзумне рибе и рибљом младји, што редовно чинимо, а ово је само  погодна прилика да те обавезе вишеструко повећамо и тиме обогатимо  рибљи фонд“, наглашава предсједник србачких риболоваца Горан Гаврановић.

За ове намјене  ово удружење на располагању има и чамац, као и другу опрему  за заштиту рибљег фонда и његово унапредјење.

(БН/С. К.)

(
  

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Слободан

19.05.2018 21:35

па тај требовац је криволовац. а не рибо цувар.

ОДГОВОРИТЕ