Брисел љекарима пружио руку

Доктори и медицинско особље у Српској немају уплаћене доприносе за пензионо и здравствено осигурање, а здравствене установе грцају у дуговима. Ти и остали подаци су шокирали Савјет синдиката здравства Европе. Чак се и на Струковни синдикат доктора медицине у Српској врши мобинг; зато је Брисел љекарима пружио руку спаса.

Република Српска 18.05.2018 | 22:47
Брисел љекарима пружио руку
"У понедјељак је најављана пријетећа порука да ће се узети репрезентативност синдиката, а они су по аутоматизму рекли да се пошаље документација уколико се то деси, односно да се дође у Брисел гдје ће бити преузет случај. Срамота је да неко у Европи боље зна ста се дешава од нас самих", изјавио је предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске др Миодраг Фемић.

Између Владе и Струковног синдиката доктора не постоји социјални дијалог.

"Постоји монолог. Ресорно министарство са нама не жели да преговара", додаје др Фемић.

Љекари траже бољи социо-економски статус доктора и медицинског особља.

"Кључна ствар у здравству је доктор - сестра - пацијент. У Европи нас љекаре жељно очекују. Ми не желимо свађу са Владом Републике Српске, само хоћемо да се медицинарима омогуће бољи услови", истакао је предсједник Штрајкачког одбора доктора медицине Српске др Горан Бјековић.
Зашто љекари одлазе у Европу?

„Плата радника у Шпанији је 2.000 евра“, истакао је доктор Фемић.

Ништа боља ситуација није ни у региону.

"У Србији постоји једна група љекара која упорно покусава да иде ка америчком систему да примарна здравствена заштита буде укинута, само оно што је хитно држава збрињава у секундарним установама. То је систем који је јако скуп и за грађане би био шок, па се мора спријечити", истакао је предсјеник Синдиката доктора и фармацеута Србије др Раде Панић.

Огромне финансијске губитке, намјештене тендере и остале малверзације које су здравствени систем довеле на руб пропасти проузроковали су и лоши закони и неспособан кадар на руководећим функцијама, истакли су представници Синдиката доктора медицине у емисији "Изазови" БН телевизије.



БН ТВ

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

самуел

18.05.2018 20:59

Имал какав референдум пусти ми ове досадне теме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поносни цлан

18.05.2018 21:24

Сад ће јос мало Баји еликоптер нови стици па це бити весеља и егленисања дје је одо, код кога је на слави био, дје у сатору пјево и коју је пјеваљку бараба провозо новом масином. Једва цекам, његово весеље је и моје, мени ниста не треба само нек је Миле зив и здрав и да нам цува Републику Српску.

Name

Пензионер

19.05.2018 00:54

Залосно је да један неписмени предсједник скупсине опстине има преко 2000 хиљаде марака плату а доктор 1200 то само мозе у РС

Name

Хоцемо

19.05.2018 10:02

Само нас референдум о одцјепљењу овог пута интересује, мозе и у виду анкете. Миле повлаци потезе, дај нам референдум!!!!

Name

Фолклор

18.05.2018 21:36

Зато разна мунистарства,зграда владе,опстине имају доприносе плате редовно,електро прив итд,,,,себе намире а вас м.раднике пустили низ воду недај те се имате СКОЛЕ ВИСЕ НЕГО разни дудјери ......политицари нпр....пола их неписмено....зато је премијерка поносна на себе отворила100х радни мјеста....цујели она себе ста ПРИЦА......добро јој реце АДАМ С.да је она СРАМОТА РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

19.05.2018 10:07

Ови ветеринари,..пардон доктори у РС су обицни ухљеби који ниста не раде, инаце Милина гласацка масинерија. Сада видјели да други зарадјују пуно висе, па би и они. У иностранство не могу (квалитетни су вец отисли) јер немају ниво знања потребан за рад у Европским земљама.

Name

РС ПЕНЗИОНЕР,

18.05.2018 21:47

Додик би трбало да ради свој посао да му срби не одлазе масовно из ентитета, а он се брине ста Сарајево ради и броји избјеглице, цовјек је докон нерадник егзибициониста,али се знао и добро опарити,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

19.05.2018 03:46

Бјековицу лупас глупости... прицас о неуплаценим доприносимс а био си водја на протестима против смене директора који није уплацивао доприносе... људи не могу да оду у постено зарадјену пензију јел им није уплацено пензионо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи у бијелом

19.05.2018 04:41

Мој Фемићу, па ко је крив за све што се дешава у здравству?! Домови здравља и болнице пуни страначких кадрова који су покуповали дипломе! Прво то треба ријешити, јер је таквих нај више и они однесу добар дио пара ЗУ! Кад се ријешимо неспособних а подобних онда ће се поправити стање у здравству! Част изузецима али кад оде још оно мало старих радника, остаће викендаши и тада куку нама... Сад се ти крију иза људи који су редовно завршили школе и знају радити. Шта кад они оду? Конобари, фризери, козметичари... Ето то је на жалост профил садашњих Људи у бијелом! Јел се Фемићу за такве бориш? Под хитно укинути ванредно полагање било којег профила СМШ, ту могућност оставити само онима који редовно заврше један смијер па хоће и неки други! Осталима треба забранити! Немам ништа ни против кога али мислите људи - такви ће нас убрзо лијечити а језа ме хвата од помисли ко ће лијечити нашу дјецу и унучад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАКО ЈЕ

19.05.2018 06:25

Само сте заборавили ко је министар здравља и да је тај и доведен да све обезвриједи, покраде и унисти. Инаце је стање јос и горе од овог које сте навели.

Name

@Људи у бијелом

19.05.2018 10:11

Тако је пријатељу, све си рекао како јесте. Кукала нам мајка ста нас ускоро цека, и ко це нас "лијецити" ...Боље се окренути надриљекарима и траварима, него овим незналицама, уз то су бахати оно сељацки..

Name

Радојка

19.05.2018 04:49

Јос један докази да власт заокупљена пуњењем властитих дзепова нема опсте слуха за стање у земљи. У РС Додик цасти раднике са пивом!? Па који је то ниво, нацин рада и коме треба то да слузи као узор?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

19.05.2018 05:02

Они који имају паре и власт не брину, они ће добити услугу какву треба...овде или вани...а за обичан народ им пуца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.05.2018 10:14

Па врли предсједник Миле иде на прегледе у Тузлу (врхунска клиника за срце) а гдје цемо ми, куку нама

Name

бијељинка

19.05.2018 05:06

Срамота ...ко це одговарати за то..Мора неко аааа!????? Мој зет цека посао љекара и његова сестра заврсила исто за љекара ...ста сад !!????Два љекара у куци Којица ...а посао ????бит це аа ..и трце им дете у медицини ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

19.05.2018 10:15

Правац Њемацка, ако имају знање није проблем, ако не треба им и његоватеља (пераци гузица)

Name

Перо

19.05.2018 05:32

Све су то Соросевци!Ти доктори сви су они плацени да русе Републику Српску!Страни спијуни.Да су патриоте они би радили и без новцаних надокнада.Хоце плату,па не мозе то,издајници обицни.Нема пара стоко докторска,ста се стављате испред господје Мајкиц,господина Стасе Косарца,прво треба платити те српске патриоте који се боре против Бакира,који Бакиру све казу!!!Њима треба обезбједити по30-етак хиљада марака мјесецно јер они су ти храбри јунаци који Бакиру све казу.А ви дикторски издајници хоцете плате па не мозе!Како вас није стид русити Републику Српску.Пара нема,мора се платити јунак Стаса,Мајкиицка и њима слицни који Бакиру се супроставе,а ви доктори би плате,докторска соросевска гамад,фуј сте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа

19.05.2018 08:44

Тако је Перо. Они се обраћају Бриселу. Све су то страни плаћеници. Треба им узети и ово мало плата па нек раде као КОНОБАРИ.

Name

Пеђа

19.05.2018 09:09

Извињавам се конобарима они су једине праве патриоте.

Name

РЕ.Перо

19.05.2018 10:18

Тако је Перо. Додао би само и Милицу Марковиц тој друзини патриота,...цасних браниоца Српске!

Name

РАЈНА

19.05.2018 06:04

Поштовани доктори, ви сте грађани који чине најобразовани дио једног друштва, ви имате снагу и моћ јер ви одлучујете о животу и смрти грађана тог друштва.Синоћна емисија је све рекла, ударом на Струковни синдикат доктора медицине , који траже законитост у поступању како министарства тако и доктора , извршен је удар на право грађана да се синдикално организују. Радници имају право да по свом слободном избору организују синдикат и да се у њега учлањују и организују. Струковни синдикат је својим досадашњим радом постао опасност за власт , за у историји РС најкорумпиранију Владу РС, која проблеме рјешава репресивним мјерама, а што се види по поступцима и изјавама лика који је на челу те владе којем ништа није свето, па ни водени топовиа на дјецу и грађане Бања Луке. Поштовани доктори, кад се на вама примјењује сила , кад се вама дрско, незаконито , неписмено , примитивно , укидају основна права које имате , шта онда треба да очекује радник КВ на грађевини од бахатог и полуписменог власника грађевине, а сада " привредника" јер је у рођачким везама са ликовима из Владе. Струковни синдикат је свјетло на крају тунела који треба угасити, згазити и збрисати са земље јер представља пријетњу да би се и други радници могли организовати у властите синдикате , па шта би онда радила Мишићка, учитељица И Гранулић, медицински брат. ПРАВДА ЗА СТРУКОВНИ СИНДИКАТ, ПРАВДА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПРАВДА ЗА БОЛЕСНЕ КОЈИ НЕМАЈУ УСЛОВА ДА СЕ ЛИЈЕЧЕ У РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа

19.05.2018 07:50

Скоро је био 1 Мај и док у цијелом свијету стотине хиљада радника изласком на улице обиљежава права радника, вас је било =0

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој куку нама са Вама

19.05.2018 09:57

Боје се отказа не смије на улицу.

Name

кркали

19.05.2018 10:21

Ма гдје цес протестовати а прилика за ростиљ, лагано пиво, музика,...ма јоооој љепота. Лаксе је овако кукати..

Name

Шеф истуреног штрајкачког одбора

19.05.2018 10:27

Хаххахахахах да, видјели смо како не смију на улицу кад су на целу са бјековицем и најбољим хирургом регије у октобру и новембру просле године сваки радни дан урликали и бранили свог омиљеног директора, криминалца , потомка секуле дрљевица...

Name

Ајмеее

19.05.2018 10:23

Кад видим да синдикат води цовјек (ако се то мозе назвати цовјеком) који отворено трази паре од пацијената, који је приводјен због пријетњи у вријеме трајања дивљацког протеста у зворницкој болници, који пацијенте сута како стигне, а оне које тај оперисао никад висе нису на ноге стали...стварно будем сретан сто сам отисао из те вукојебине од зворника па макар преко дрине. Могу мислити какви су остали кад им је овај дјикан водја синдиката.туга и јад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сцхенген

19.05.2018 12:19

Свако ко је бар једном у животу имао ту несрећу да дође у контакт са дотичним "ортопедом" из зворничке болнице а који овдје прича бајке о одласку у еу, зна да је за њега максимални домет управо та коњушница у зворнику. Да не улазимо у стручност превише, то најбоље зна она туга и јад од пацијената који њему дођу под руку, али би било интересантно да гдин бијековић народу објасни пар ствари а то је: 1) како је могуче да човјек који је прије пар мјесеци подржавао смијењеног директора др љевића који је покрао све што се могло покрасти и који је оставио болници дуг од 10.000.000 КМ данас прича о неплаћању доприноса и ненамјенском трошењу средстава. 2) како је могуће да му је плата од око 3.000 КМ мало? (знамо сви да може појести ал што је много много је) 3) нека дотични објасни ко му је запослио жену као радника у општини са текстилном школом и шта дотична ради у истој тој општини. 4) не би било лоше да објасни и овај снимак хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ДфПy7ра-бВг коме он то пријети, због чега, и да ли је егзистенција дотичног угрожена тиме што му је онемогучено да од пацијената узима и директно тражи новац за услуге које пружа и да те људе директно оставља инвалидима што је много већи трошак за државу него да се дотичном да плата од 10.000 марака па да фино престане да ради. 5) због чега се из амбуланте дотичног ортопеда често чују нељудски крици ? да ли је могуће да у зворничкој болници нема локалног анестетика па дотични "на живо" репонира преломе. Има ту још много тога што би се о г-дину бијековићу могло рећи, али има и времена. Поздрав за редакцију и водитељку и искрено се надам да ћете следећи пут када вам др бијекович буде био у гостима истом поставити бар једно од ових питања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумпор

19.05.2018 12:27

Ово како прица др бјековиц је ријецник једног улицара а не доктора.

ОДГОВОРИТЕ