Апел за спас чувене ергеле

Од 360 коња босанско-брдске пасмине, колико их је било послије Другог свјетског рата у некад чувеној ергели на Борикама код Рогатице, остало је само тридесетак грла.

Република Српска 18.05.2018 | 21:58
Апел за спас чувене ергеле
Заштитни знак ове висоравни код Рогатице почео је нагло да се осипа послије накарадне приватизације `Агрокомбината` и саме ергеле. 70 расних коња нови власник је продао само у једном маху а преостали више гладни него сити, незаштићени од невремена и болести ходају пашњацима. О њима бригу води само један човјек.

Завичајно удружење "Борике" основано прошле године, као главни циљ дјеловања је покушај да се спасу преостали коњи и ергела обнови.

"Када смо чули за пропаст ергеле почели смо кампању да је спасимо иницирајући општинске власти у Рогатици да се укључе у акцију", каже предсједник овог удружења Мишо Стојановић.

Он сматра да ергела, која је једно вријеме била и власништво војске, није смјела да буде приватизована а коњи препуштени на милост и немилост приватном лицу.

"Ова ергела је стара 120 година, преживјела је пет ратова а сад небригом људи и друштва пропада у миру", каже Стојановић истичући да су већ уништене четири родне линије коња.

Чланови Удружења писали су и министру пољопривреде Стеву Мирјанићу упозоравајући га на алармантно стање преосталих коња.

"Министар је одговорио и дао налог инспекцијама да анимирају општинске инспекторе у Рогатици да утврде стање у ергели а ветеринари да прегледају коње али мјесец дана нико овдје не долази, ` наводи Стојановић.

Око 150 чланова овог удружења се не може да начуди инертности општинских власти према стању у ергели и њеном заначају у прошлости за овај крај.

Они подјсећају да се лик коња са Борика налази и у грбу Рогатице .

"Ова ергела је била понос и бивше Југославије, о њој се писало и пјевало. Грло са Борика било је побједник Олимпијаде у Москви и у Америци а један њемачки официр се хвалио како је са пастувом из ергеле у рату прешао 6.000 километара, ` каже Стојановић.

Борбу за спас боричког коња чланови удружења воде и преко друштвених мрежа гдје имају више од 1.600 пратилааца . Подсјећају да постоји закон по коме се од власника који не брине о животињама та створења могу и одузети.



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

М

18.05.2018 20:03

Срам Вас Било Све Људе На Власти Треба Одвести у Суму А Коње Ставити у Опстину да Зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.05.2018 07:18

Цега се срби дохвстисе то и унистисе: Енергоинвест, Фамос, Цајевец, Рафинерија, Банке, ....,Електипривреда, Телеком...итд итд

Name

сРБИН @ ре

19.05.2018 07:47

ТИ СИ НАЗАЛОСТ У ПРАВУ !

Name

херцеговац

18.05.2018 21:27

Чувени привредник Лале Пикула из Невесиња уништио је фарму од 1000 крава и узгред чувену ергелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијете рога'це

18.05.2018 22:06

Укратко...ово је ЛИЧНА КАРТА РОГАТИЦЕ..само је чудо како Муфтија дозвољава да овакве инфо иду"из куће",као и она слика унакаженог коња?Међутим,то није разлог да он не покаже "великодушност"и ОН лично,како пишу"званични медији"локалног нивоа..СНЕСЕ ТРОШКОВЕ МАТУРАНТИМА,ОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ..Занимљиво,уз неизбјежно питање:"Зашто то није урадио прошлој генерацији?"...ПА,ТА ГОДИНА НИЈЕ БИЛА ИЗБОРНА..Нешто слично је и у Вишеграду,само су тамо били за длаку културнији,те тај трошак који ЈЕ КУПОВИНА ГЛАСОВА,ТЕК СТАСАЛИХ ГРАЂАНА ЗА ГЛАСАЊЕ,приписали Општини,а не Ђуревићу!Ни у једном моменту се нико није сјетио да изађе на јавну површину и да подршку оцу убијеног момка у Бањалуци..а зашто би,кад је нама добро..Опозиција сад за сад троши плијен накупљен у врјеме свог арчења и чека шансу да поново "дође на ред",а у сталном кругу у коме се смјењују једни те исти пљачкаши ,ово још мало преостале имовине из Титионог доба..Док се то дешава,иоле писмени становници,дижу сидра и траже повољан вјетар,а остајемо ми који немамо куда,или нам ниво интелигенције не допушта да подигнемо сидра.Од нас таквих изашло је,не само у овој Касаби,него у цијелој РС по отприлике 90-ак матураната,који су се "издивљали" јуче уз трубаче из Гуче и опет ће кад им то плати СНСД,на тим матурским вечерима.Умјесто доказа да је у питању културних 90-ак младих грађана,стање показује да је то 90-ак неистрошених младих личности,које немају везе ни гдје су ни шта су,у земљи у којој власти немогу да се одлуче,како ће и гдје смјестити мигранте..ШТА ЛИ БИ ТЕК БИЛО ДА СУ ОВИ"МИГРАНТИ"ДОШЛИ СА ОРУЖЈЕМ,ЗА КОЈЕ СУ ОСПОСОБЉЕНИ И ЗБОГ КОГА И ИДУ НА ОДРЕДИШТА...Можда једину корист од тих матураната овом друштву даје онај одређени проценат матуранткиња,које матурско вече прослављају...са ДВА СРЦА У СЕБИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИК

19.05.2018 06:14

Све ти лијепо накити, али га брате усра са мигрантима и оружјем. Таман реко' да и ја у животу похвалим коментар, кад оно на крају још једна мржњом задојена квазичетничка јајара из Рогатице. То што међу избјеглицама има наизглед војно способних не значи ништа, није свако кројен за пушке и рата. Ја сам са линије тјерао пријатеља који је био превише страшив. Знам да није фолирао јер смо скупа ишли у школу, није чвоке у животу примио. Лакше ми је било са двојицом јарана мангупа одрадити смјену, него са четом испрепаданих маминих маза. Ја само кажем не дао бог никоме судбину избјеглице и мигранта, нико не иде од своје куће ако му је добро...

Name

ре сироче рогатице

19.05.2018 07:55

Бауљаш око истине а никако да је објелоданиш. Продаја Борика је извршена у вријеме прошле власти у Рогатици, а не за мандата овог начелника. Ко је продао ергелу и коме за колико новца и гдје је тај новац??? Шта је купац урадио са здравим коњима и зашто је купац напустио ергелу???? Знаш то добро као и ја, да је купац био ''паљански бизнисмен''Шљиво, да је здраве коње распородао и из ергеле извукао колико је могао а потом све оставио на милост и немилост природи.

Name

ре ЦИК

19.05.2018 08:02

Није било нити једног ваљаног разлога да се мигранти дислоцирају из Сарајева, јер постоји мноштво смјештајних капацитета на подручју Раковице, Хаџића, Тарчина у које су се могли смјестити ови несрећни људи, жене и дјеца. Али, властима у Сарајеву они смрде, прљави су и напасни, нападају ''угледне грађане Сарајева'' који су у овај град дошли из Жепе, Дејчића, Дујмовића, Шабића итд.

Name

дјете рога'це

19.05.2018 08:06

Немас разлога не похвалити коментар јер је све тако.Као ",јајара"цу те само поздравити и реци да си ваљда толико паметан да знас да је сверц радња у којој се под окриљем званичне робе носи и незваницна па тако и мигранти..О избјеглиству и смјенама по тим некиим линијама,појма немам,али ме занима да ли ако се вој код нас загунгула,ја могу као ови Сиријци са торбом кренути из своје дезеле..Е ДА,НА КОНЦУ,ДРУГ ЦИК ЈЕДАН УПИТ...ГЛЕДАО САМ КОЛОНЕ ИЗ ДОДИКОВЕ И СМИЈАНОВИЦКИНЕ ПОСТОЈБИНЕ У ОНОЈ ОЛУЈИ И УПОРЕЂУЈУЋИ ИХ СА ОВИМ"УГРОЗЕНИМ",ВОЈНО СПОСОБНИМ ИЗ СВИХ ТИХ ЗЕМАЉА,НЕКАКО НЕ ВИДИМ ДА ИХ ИСТА НЕВОЉА ТЈЕРА...ОНИ ИЗ ТУДЈМАНОВИНЕ СУ ИМАЛИ КАМЕНЕ ПОГЛЕДЕ,ИАКО СУ ЗНАЛИ ДА ИДУ У ЗАГРЉАЈ"МАЈЦИ"СРБИЈИ,ДОК СУ ОВИ АРАПИ НЕКАКО СРЕТНИХ ПОГЛЕДА,ИАКО ИДУ У "НЕППЗНАТО" ,КАО ДА СУ И ОНИ ОВИ НАСИ МАТУРАНТИ.. ПА ИМ СВЕ РАВНО..ВАЉДА И ОНИ ЗНАЈУ ДА ИХ ЦЕКА НЕКИ "СНСД" У УНИЈИ..П.С.Ваљда ти нетреба цртати све ово..као јајара нисам несто вицан ни кисту ...и ту ми се тресе...да не казем ста...зив био

Name

дјете рога'це

19.05.2018 08:20

Ти си бас сироце са том тезом кп је продао...ПРОДАЛИ СУ СВИ ЈЕР СИ СВИ МЕЊАЛИ НА ВЛАСТИ...А ЕРГЕЛА ПРОПАДАЛА,ХАЛО...ЉУДИ ОФОРМЉИВАЈУ У ДРУГИМЈЕСТИМА ЕРГЕЛЕ,А ЈАГОДИЦ И ПУХАЛАЦ РАСТУРАЈУ НАСЛИЈЕДЈЕНУ...И НЕКА СУ..КАД ИМА ТАКВИХ ПА ГЛАСАЈУ ЗА ЊИХ

Name

ре вој, ној

19.05.2018 08:53

Драги вој, ној треба истину написати па било каква да је, а истина је да је ергела продата у вријеме четворогодишње власти некога другог а не садашњег начелника. Ергела је растурена у то вријеме и из ње је извучен новац који је подијељен на равне части између ''бизнисмена'' Шљиве и тадашњег начелника. Тај ''паљански бизнисмен'' се послије тога пребацио у Општину Источни Стари град, гдје је нашао нови бизнис око затпавања отпадних кожа из Високог, по вртачама на подручју Вучије Луке и Хреше. Након тога, кад је завршио са тим бизнисом, отворио је мајдан у Доњим Булозима из којег је покушао, заједно са начелником општине, илегално ископавати јаловину и продавати за ауто-пут у Сарајево. Шта је интересантно у свему, а то је да Шљиво само ради у општинама гдје на власти није СНСД. Зашто, ко ће га знати????????

Name

дјете рога'це

19.05.2018 11:57

Ре,ре вој ној....Сљиво је родјеном оцу тражио да му каже цјену за то сто га је направио и да га пусти на миру...Да ли је могуце да је један Сљиво недодирљив,ако вец имамо механизме за правду..НИЈЕ У ИНТЕРЕСУ НИ ЈЕДНИМ НИ ДРУГИМ,ХАЛО...ТРЕБА ИМ ТАКАВ...ЕВО ТИ ПРИМЈЕРА БРАЦЕ ИКОНИЦ...ЛАНИ СА ПУХАЛЦЕМ,САД СА ЈАГОДИЦЕМ,ДОГОДИНЕ БИ И СА ПАВИЦОМ,АКО БИ СА ТРИМЕРА КОЈИ САД ДУЗИ ЗАСЈЕО У ФОТЕЉУ НАЦЕЛНИКА...ИСТИ ТАЈ СРБИН ИКОНИЦ НОСИ БАДЊАК УОЦИ БОЗИЦА ДОК ЗА ВЕЛИКЕ ВЈЕРСКЕ ПРАЗНИКЕ РАДИ ПУНОМ ПАРОМ...ПОЦЕТНИ КАПИТАЛ ЈЕ ДОНИО СА КОСОВА КАО ПОЛИЦАЈАЦ...А ЗА ЕРГЕЛУ И ПРОДАЈУ..ПА ТАДА СУ СЛУЗБЕНИЦИ ОПШТИНЕ КОЈИ СУ ТРЕБАЛИ СТАТИ У ОДБРАНУ ПРОДАЈЕ ИМОВИНЕ,КУПОВАЛИ СТВАРИ ИСПОД ЦЈЕНЕ И ЕНО ИХ САД ОПЕТ У ЈАГОДИНОМ МАНДАТУ ПРОВОДЕ ЗАКОН...ЗАТО ДРУЗЕ..МИСЛИ СВОЈОМ ГЛАВОМ,А МАНИ СЕ ОДБРАНЕ ЈЕДНОГ ИЛИ ДРУГОГ..ЊИХ МОГУ БРАНИТИ КАЛАЦ И ОСТАЛИ СА ЈЕДНЕ ИЛИ НИНО И ОСТАЛИ СА ДРУГЕ СТРАНЕ...ОСИМ АКО НИСИ ДИО ТИМА ПА ИМАС ЗАДАТАК...ЗИВ БИО

Name

Борике

19.05.2018 07:15

Тај Шљиво што је приватизовао ово друштвено добро не може сачувати ни двије овце а камо ли водити бригу о овоме богаству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деба

26.05.2018 14:52

Е па цитава ергела је продата (поклоњена) Насеру Орицу, великом пријатељу Зорана Сљивица и месара Нерица и сва грла сто су иоле ваљала су на ранцу Орица у близини Олова, као незнате ви из Рогатице гдје је то и како и посто отисло а заузврат Нерицеве месаре по федерацији одлицно раде, нисам завидан и треба да раде и дабогда јос три пута оволико посла имао али цему прица у празно моји Рогатицани

ОДГОВОРИТЕ