Балкан несређен, Трамп опасан

Приближавање Балкана Европској унији тече рутински, а пошто није било ничега о чему је на самиту у Софији требало да се одлучује, лидери ЕУ могли су у потпуности да се посвете Трампу, оцјењује "Дојче веле".

Регион 18.05.2018 | 12:14
Балкан несређен, Трамп опасан
Како се наводи, будући да на Балкану нема ничег новог, резултат самита се може сажети у то да је "ЕУ обећала да ће шест држава једном бити примљене у клуб благостања и стабилности, а кандидати да ће учинити све што је потребно како би испунили строга правила тог клуба". 

У већини старих чланица је жеља да прихвате нове државе, а тиме и нове проблеме прилично мала, наводи "ДW" уз цитат "нове звијезде ЕУ" француског предсједника Емануела Макрона који је рекао да прије него што ЕУ прими нове чланице, мора да ријеши своје проблеме, односно имплементира његове приједлоге реформи.

Осим тога, истиче њемачки сервис, Шпанија кочи и хоће пријем нових само ако се статус Косова дефинише тако да побуњени Каталонци признање Косова као државе не могу да искористе као примјер против Мадрида, уз оцјену да је то компликовано и да ће трајати дуго.

Због тога ће земље-кандидати морати и даље да улажу напоре и буду стрпљиве, а ЕУ им је још привлачна - због финансијске помоћи и политичке солидарности. 

Међутим, Русија и Кина су спремне да улете, уколико у Србији, Босни и Херцеговини или Албанији попусти одушевљење за ЕУ.

С обзиром на то да Балкан тренутно не крије никаква изненађења, ЕУ је могла да се усредсреди на свог новог "непријатеља" - америчког предсједника Доналда Трампа, пише "ДW" наводећи да лидери Уније никада тако жестоко нису критиковали актуелног предсједника САД.

Његова политика је неразумљива и погрешна, авантуристичка и потпуно несолидарна, а Ангели Меркел, Емануелу Макрону, Терези Меј и осталима то је одавно јасно, а сада су то и јавно рекли и договарају се о контрамјерама. 

Могућности ЕУ да се бори против америчке економске силе су скромне, али би их сада требало искористити, јер постоје границе, чак и када се ради о бившим пријатељима - то је била јасна и тачна порука из Софије, али питање је да ли ће тако "накостријешена ЕУ" оставити икакав утисак на "алфа-мужјака" у Бијелој кући, оцјењује "ДW".

"За ЕУ би било добро када главу не би забила у пијесак и када би организовала бар мало отпора према Бијелој кући. Европљани су се одједном нашли у савезима са Русијом, Кином и Ираном, а против свог великог атлантског брата. То је прије Трампа било незамисливо", наводи се у тексту "ДW".

(Тањуг) 

Коментари / 0

Оставите коментар