Чувајмо традицију Спасовдана

Манифестацију`Сачувајмо традицију Спасовдана` у Чајничу, која је јуче одржана у овом граду под Цицељом, карактерисао је рекордан број учесница, актива жена, које су се такмичиле у прављењу пита, пецива и колача.

Република Српска 18.05.2018 | 10:31
Чувајмо традицију Спасовдана
У категорији прављења спасовданске пите прво мјесто припало је такмичарској екипи из града домаћина Чајничу, друго је освојио актив жена из Рогатице а треће из Гацка.

Према извјештају предсједника жирија Игора Ђурђевића са Пољопривредног факлутета из Источног Сарајева, у категорији пецива највише знања су показале жене из Косовске Митровице, за њима су куварице из Новог Горажда и на крају из Вишеграда.



Највјештије у спремању слатког колача на такмичењу су биле жене из Рудог, друго мјесто припало је екипи Билеће а треће Фочи.

"Премам оцјени жирија побиједила сам у категорији колача. Није никаква тајна, мало више знања, труда и упорности и примјене искуства старијих домаћица па колач мора бити укусан", објаснила је Ангелина Пјевчевић из Рудог.

Тадић Верица из Чајнича добила је награду за најбоље припремљену питу на манифестацији.

"Ништа посебно, правила сам класичну питу какву су деценијама спремале наше баке. Од њих сам још у основној школи научила да развлачим тијесто за питу и кажу да ми то иде од руке", рекла је Тадићева.

Начелник општине Чајниче Горан Караџић подсјећа да су се спасовданске свечаности некад одржавале на Заборку и њих су организовали чобани. Један од обичаја био је и прскање киселим млијеком.



"Манифестацију смо премјестили у град, оплеменили је и обогатили разним садржајима као што је и ово такмичење или Питијада на коме је учествовало 12 екипа из исто толико градова", рекао је Караџић.

У такмичарском дијелу програма учествовале су екипе из Бања Луке, Требиња, Гацка, Билеће, Рогатице, па Новог Горажда, Фоче , Љубиња, Косовске Митровице и Вишеграда.

Он је додао да посебно захвалност дугује екипи и гостима из Косовске Митровице који су својим нумерама обогатили културно-умјетнички програм.
Поред умјетника из Косовске Митровице у програму у Дому културе су учествовали и чланови КУД "Извор" а публику у препуној сали одушевили су ветерани овог друштва.

Учествовали су и црквени хор и солисти народних пјесама.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лепосавић

18.05.2018 11:19

Учеснике из Лепосавића нисте поменули....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љ.П.

19.05.2018 09:50

Све похвале и честитке организаторима, захвалност учесницима и поздрав свима.

ОДГОВОРИТЕ