За поплаве крив ЕФТ Станари?

Општину Станаре прије неколико дана захватиле су обилне падавине, које су изазвале велике проблеме за поједине мјештане. Због промјене тока ријеке Остружње и потока Рашковац неколико кућа и дворишта је још увијек под водом . Мјештани погођени поплавама за овај проблем оптужују ЕФТ Станари и општинску власт, јавља дописник БН ТВ.

Република Српска 17.05.2018 | 20:20
За поплаве крив ЕФТ Станари?
Кућа Душанке Јеринић која је највише страдала у овој поплави још увијек је под водом. Вода је, како каже, пуна муља избила улазна врата на кући и поплавила први спрат. Душанка тврди да ово није први пут да буде поплављена и додаје да свака јача киша ствара јој проблем али никада није било као ове године, за шта оптужује ЕФТ и локалну власт.

Станарчани погођени поплавом тврде да је ЕФТ прије четири године своје одводне канале са копова руде спровео у локалну ријеку Остружњу и поток Рашковац које због тога усљед већих падавина мијењају свој ток и плаве домаћинства и њиве.

С друге стране, из ЕФТ-а  у саопштењу за јавност тврде да се кривица за поплаве не може приписати руднику.

"Експлоатација угља на површинским коповима Рудника Станари се одвија у складу са пројектном документацијом која је одобрена од стране надлежних органа. Сви објекти намијењени заштити од вода су изграђени у складу са законом и струком", тврди се у саопштењу.

Међутим, како и сами наводе, реализација пројекта регулације корита ријеке Остружње, није још ни почела, а за то ЕФТ одговорност приписује мањем броју власника парцела смјештених на коридору регулације ријечног корита без чије сагласности се не може легално ући у њихов посед. 

Ако регулација корита још није ни почела, нејасно је, међутим, како је могуће да је ЕФТ своје одводне канале са копова руде спровео у ријеку Остружњу, односно, који су им то надлежни органи одобрили, а да корито Остружње није регулисано, па сада штету трпе власници кућа и пољопривредног земљишта.

Тај одговор данас нисмо добили, а, случајно или не, баш док је екипа БН ТВ боравила у Станарима, појавиле су се машине које су радиле на чишћењу корита Остружње. То ће, ипак, само тренутно ублажити проблем мјештана. А када ће проблем бити трајно ријешен – питање је на који одговор треба да дају ЕФТ и надлежни органи.



БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Раде

17.05.2018 19:08

Први је кривац опстина Станари ,они не слузи народу сто је њена обавеза вец појединцима.До данас јос нису послали комисију за процјенустете на лице мјеста зато сто прикривају нецију одговорност.Као и сама дрзава тако се и опстина понаса .Поплављена куца је куца палог борца који је дао зивот за ову дрзаву а нико се јос није огласио,нису досли да питају треба ли помоц.Они немају ни дусу ни мало људскости.Имала би и полиција ста радити али као и опстина стите само криминаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иггy

17.05.2018 19:29

Ма дрзава крива,ко им је дао уопсте дозволу да се прикљуце у корито ријеке које није у могуцности да прихвати ту колицину "муља" да се ово десило у Аустрији,фабрика би била затворена,куце људима реновиране и добили би оогромну одстету,али код нас наравно све по пропису иде тако да ко јебе људе,умрите у муљу,јер људи имају ДОКУМЕНТАЦИЈУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гк

17.05.2018 22:21

ОВАЈ.СЛУЦАЈ.У.СВИЈЕТУ.ОДМА.БИЛА.РИЈЕСЕНА.ЗАТВОРЕНА.КОМПАНИЈА..ПРОВЈЕРА.ЛАЈСНЕСА.ЗА.РАД.И.ОДОБРЕЊЕ.ЗА.РАД.НАКНАДА.ОСТЕЦЕНИ.ЉУДИМА..У.РС.ЈЕ.КРИМИНАЛ

ОДГОВОРИТЕ