''Случај Гризман'': Шта нуди Атлетико? Колико даје Барса?

Ко је спреман више да ризикује? Креће игра живаца, кључни датум 30. јун!

Фудбал 22.05.2018 | 23:45
''Случај Гризман'': Шта нуди Атлетико? Колико даје Барса?
О њему пишу сви. И у Мадриду и у Барселони. И једни и други имају повода. У главном граду величају допринос освајању Атлетиковог трећег пехара Лиге Европе и надају се да ће остати, а у Каталонији га најављују као моћно оружје новог трозупца актуелног првака.

Гризман је овог четвртка толико медијски израубован да се у мору контрадикторних информација које сваки час излећу по порталима може костатовати само да се - ништа не зна. Нити у Атлетику могу да гарантују да ће остати, нити је Блауграна тако сигурна да ће га добити.

О чему је реч?

Освајање трофеја Лиге Европе подигло је лествицу очекивања мечу Колчоњеросима. Следећа мета је Лига шампиона. Посебно што је финале 2019. заказано на новом стадиону „Ванда Метрополитано“ и што би у том случају Атлетико имао предност домаћег терена какву није уживао против Реала ни у Лисабону (2014), ни у Милану (2016), кад му је мало недостајало да се попне на кров. Гризману је предочено да овог лета нико од првотимаца неће напустити црвено-беле, а да ће новац зарађен од освајања Лиге Европе и нагомилан трансферима минулих сезона бити додатно уложен у јачање тима на позицијама које се сматрају критичним.

Паралелно с тим, Атлетикови руководиоци саопштили су Гризману да ускоро креће изградња тренинг центра у оквиру „Ванде“, са пратећим садржајима на нивоу најопознатијих светских клубова, што би за циљ имало да на том месту расту таленти и једног дана се само пребаце из млађих категорија у први тим. Као што, на пример, ради Барселона.

Најзначајнији предлог који је управа Атлетика дала француском нападачу тиче се финансија. Жели с њим да продужи сарадњу и повећа му примања на 20.000.000 евра. Неки помињу и 22.000.000 евра. У том случају некадашњи шпиц Реал Сосиједада би ушао у ред најплаћенијих фудбалера света, иза Лионела Месија (50.000.000 евра годишње), Нејмара (37.000.000) и Кристијана Роналда(23.000.000). Свесне су Јорганџије каквог играча имају и желе да граде тим око њега. С идејом да освоје Лигу шампиона и тако покажу да су и такмичарски, а не само платежно, способни да се тркају са Реалом и Барселоном.

„Све зависи од тога каквим се осећањима води Гризман. Да ли жели да прави историју Атлетика, где би се све вртело око њега или жели да оде у клубу коме никад неће постати историјска личност. Поштоваћемо и уколико планира да нас напусти“, рекао је Хил Марин, извршни директор Мадриђана.

А Барселона га чека раширених руку. Нуди му да игра у истом тиму са Лионелом Месијем, Луисом Суарезом и Фелипеом Кутињом... Рекло би се, аутоматски више шанси за освајање трофеја. Што је Гризманова прва жеља, с обзиром да је тек у среду вече у Лиону подигао тек други пехар у каријери (има Суперкуп Шпаније из 2014). А већ му је 27 година. Каталонци су му спремили „седмицу“ на полеђини дреса, међутим...

Не могу да му понуде плату као Атлетико. Прошлогодишњим куповинама, те продужетком уговора са Месијем, пробијени су лимити кад су издаци за играче у питању, те је Барселона у прилици да Гризмана почасти са максимално 15.000.000 евра. Уговор би гласио на пет година. Ако га одради до краја то је 75.000.000 евра. Уколико би остао у Мадриду у истом периоду би изашао на равно 100.000.000. Осети се...

У Барселони тврде да имају начелан договор са Антоаном Гризманом и да ће га објавити 1. јула. Без мешања Атлетика. Из простог разлога што тог дана откупна клаузула „пада“ са 200.000.000 евра на 100.000.000 евра. Подигнута је минулог лета у тренутку кад је ФИФА забранила Мадриђанима да доводе играче, па је први нападач у знак захвалности остао, а за узврат тражио да у овог прелазном року цена буде преполовљена. Што сугерише какве су му намере. Барселона мора да уђе у трку са временом, а можда и додатно завуче руке у касу, јер је сам Гризман - у недељу игра последњи меч ове сезоне за клуб - наговестио да жели „мирне главе“ на Мундијал у Русију. А СП креће 15. јуна. Следећег дана Француска игра са Аустралијом. Тешко је поверовати да ће Барса дотад искеширати 200.000.000 евра, па је почела заобилазним путем да испитује терен и покушава да наговори челнике Атлетика да пусти фудбалера пре рока који подразумева смањење откупне клаузуле.

Мадриђани ни да чују. С тим да и они ризикују. Уколико се не договоре са Барсом до 30. јуна већ наредног јутра се не питају ништа и биће довољна уплата од 100.000.000 евра да „ослободи“ Гризмана. Плус, у том случају 20 одсто трансфера иде Антоановом пређашњем клубу, Сосиједаду, што је једна од калузула убачених у уговор кад је долазио са „Аноете“.

Једно је сигурно: Атлетико на тржишту може да нађе јефтинијег. Бољег - тешко.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар