Бањалука данас слави Спасовдан

Служењем Свете архијерејске литургије у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, почело је обиљежавање крсне славе града – Спасовдана.

Република Српска 17.05.2018 | 12:25
Бањалука данас слави Спасовдан
Литургију је служио епископ бањалучки Јефрем, те епископи новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин и канадски Митрофан. Освештано је славско жито и колач, а потом је кренула свечана литија. 

Славу града заједно обиљежавају Град Бањалука и Српска православна црква - парохија Бањалучка.

Обиљежавање Спасовдана почело је синоћ културно-умјетничким програмом "У сусрет Спасовдану" и отварањем изложбе архивских докумената о патријарху српском Варнави. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је важно држати се традиције и да је обиљежавање славе нешто што је аутентично у традицији српског народа.

Радојичић је јуче најавио да ће до краја године у Бањалуци бити реализовано низ пројеката, за шта ће бити издвојено више од 30 милиона КМ, као и више милиона КМ средстава која нису из градског буџета.

У оквиру програма “У сусрет Спасовдану”, Бањалучанима су се представили Мјешовити хор Српског пјевачког друштва “Јединство”, Мјешовити хор Универзитета и Академије умјетности Бањалука, те хор свештеника Епархије бањалучке.

Спасовданску свечаност увеличали су и фолклорни ансамбл и народни оркестар Културно-умјетничког друштва “Свети Сава”, те Ансамбл народних игара и пјесама “Веселин Маслеша”, гуслар Иван Поповић и Градски тамбурашки оркестар.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Неце

17.05.2018 10:29

Неце ти ни Спасовдан помоци,Бозе ме опрости сто се гријесим.Игоре Радојцицу,сам си изабрао свој пут,нама својим гласацима окренуо ледја а мафијаско-дилерско-политицкој опцији си се приклонио.Или си увијек и био на том путу,како год.Само висе нисмо на истом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

17.05.2018 10:58

Бас тако,велика вецина људи са трга,да не казем скоро па сви су гласаци,мозда не толико Додика или Снсд-а ал Радојицица за градонацелника свакако.Знам,и сам са такав.Игор је окренуо ледја и пљуснуо самар својим градјанима и својој младости.Нема висе умотавња лазни Црногорцу.Маске се пале,сада ми трасирамо нове путеве,нове идеје,нове стварности.Првада за Давида,правда за сву насу дјецу,правда за све нас.Ти се дрзи сељака и Лактаса који нам је све унистио,ми смо сада прогледали.Правда и промјене.

Name

Ин

17.05.2018 11:07

Увијек је био на том путу само за нас јансу боље глумио од осталих да це радити у интересу града и народа.

Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

17.05.2018 10:50

У Приједору 16. Мај Дан Града или боље речено Дан ДНС-а. Да ли је у Бањалуци Дан СНСД-а пошто СНСД-е нема своју славу па нека слави Дан града Бањалуке. Више бањалучана ће се окупити вечерас у 18 часова на Тргу Давида Драгичевића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

17.05.2018 11:10

Свима који данас славе славу /физичким лицима/ нека је сретна! Никада ми неће бити јасно како сем појединца-физичког лица, може и правно лице /држава,општина,полиција,град,удружење грађана и др./ имати и славити славу?! То је за мене непојмљиво и мислим да је то нека нова турбо-вјера и турбо-православље. какве везе има град Бања Лука са Крсном славом. Као да је измишљено само да се поповима утјера још новца у ионако дубоке џепове, те да "одабрани" по нашем добром обичају кркају на рачун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wодолија

17.05.2018 11:59

Ако видис ко је био код Милорада у сатору на слави , онда це ти бити јасно.....све су то неки "бизнисмени" за које је религија само нацин за легалну крадју народа.....

Name

БИВСИ БАЊАЛУЦАНИН СТАРОСЈЕДИОЦ

17.05.2018 12:29

Крсна слава Б.луке је циста провокација и иритира народе других вјера. Бања лука је накад била град за примјер, данас је обицна селендра јер је воде досље и они који су сисли у град и такав рурални нацин натурили, неки нови људи итд., рузни догадјаји , посљедњи убиство младица Давида сто је велика мрља и срамота , тога није било прије. Пуна подрска породици Драгицевиц и правда за Давида. Сто се тице крсне славе испада да у Б.луци никад нико осим срба није зивио, а босњаци и хрвати су били вецина. Ово је понизавајуце и срамно. Немам ниста против слава далеко од тога , ал то нема смисла.

Name

Јој-ПОСЛЕДЊИ КИНЕСКИ ЦАР

17.05.2018 13:51

Ја као не српкиња знам да свако мјесто има своју славу па цак и она која немају завјетну цркву него се мјестани окупљају и богослузење врсе код запис дрвета.И то није није никаква турбо вјера него обицај код православаца.Нека је сретна и благословена слава свима који данас славе.Амин.

Name

ре за Јој

17.05.2018 16:12

Питам се из којег села ти додје у Б.луку , мора да си од Дрвара, ви како сте нам у град досли, ама бас сви са стране Б.лука је постала црна рупа, једно велико село. Коме се слави нек слави, ми претјерујемо, сваки дан слава , ови сто ти Цару писес, а у праву је, нема везе с православљем. Ови је циркусијада коју сте ви наметнули , ја јао србин бањалуцанин се питам гдје то зивим и с киме. Знам добро ста је вјера наса, а сад свака клупа и улица у Б.луци слави неку славу. Нама Бог помоци неце никад какви смо, јесте турбо, на залост. Ово сте се десило у вези Давида Драгицевица градског дјетета ни кривиг ни дузног показује ста је данас Б.лука. На залост!! Отици це и Додик уз бозију помоц кад тад па цемо видјети.

Name

Последњи кинески цар

17.05.2018 17:46

@: Одговор за Јој ПКЦ: Живим на селу, и моје село има, хајде да се сложимо и кажемо славу, мада то није слава. То је дан које има свако мјесто и које је одређено вијековима уназад и обиљежава се на дан светитеља којег су мјештани изабрали да им буде заштитиник. Првенствено се на тај дан присуствује литургији-служби у локалној цркви и обилазе се гробови умрлих чланова породице и родбине. Запале се свјеће за покој душе а свештеник на гробу очита молитву, тзв.прелијевање гроба. И то је крај тога дана, тако се завршава обиљежавање свеца који је заштитиник. Негдје тај дан зову "масла" а негдје "збор". Друга је ствар што су мјештани кроз вријеме на тај дан почели да припремају ручак за чланове породице који живе у другим мјестима и који долазе на гробља да обиђу гробове родбине. Годинама је све изгубило смисао, јер сада та иста родбина више и не посјећује гробља већ иде директно на ручак, а домаћини су због припреме тог' ручка /печење/ изгубили вријеме да и они оду на гробље, па се све претворило у "класичну славу". И то је опет донекле у реду, али ови "новопечени" слављеници попут градова, попут МУП-а, попут Удружења грађана /Борачка, Коло Српских сестара/ по мени нису прави слављеници-домаћини, него неки нови турбо вјерници. Па, Бања Лука је прије двадесетак дана обиљежила Дан ослобођења од фашизма, и сада опет слави?! Шта слави Бања Лука и ко је данас био гост на слави Бања Луке? Колико "обичних грађана" је на Славском ручку сједило уз градоначелника? Ако је слава града, данас су након литургије и литије сви требали да се разиђу по бањалучким гробљима,а не да засједну за , како они кажу "пуну трпезу". Какву поруку шаљу? Ко је данас од њих "за ручком" причао о вјери, о православљу, о данашњем вјерском празнику? Нису имали врмена јер су имали друга посла?! По мени је то "Јој", а не мој коментар. Поздрав.

Name

Квази вјерници

17.05.2018 11:55

Запалише ли свијећу за муцки убијеног Давида. Нас бесмртни Давид је светац, а они? Најгори су ови сто лижу иконе . Највећи ктитори криминалци и убице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

17.05.2018 12:16

Овај црногорац изнајмљује бицикле и отвара пуњаце за електрицне аутомобиле, град пун рупа тенком немозес проци ФУУУУУУУЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

17.05.2018 12:26

У праву си. Када дођем у БЛ, разочарам се. Рупа има доста, онда и када их окрпе онај нови асфалт или је виши или нижи од самог пута , тако да опет имаш или избочину или рупу. А посебна је прича канализација, односно они поклопци од шахтова. Не могу разумјети да обичне ствари нису у стању да ураде како треба. И ми да идемо у ЕУ?!

Name

13

17.05.2018 12:39

ЦРНА Б.ЛУКО ЦРНОГОРАЦ ВАС ВОДИ КАО БРАВЕ. ЈЕ ЛИ СТИГАО ЂУКАНОВИЋ И МИРАШ ДЕДЕЈИЋ? СЛАВЕ ГРАДОВА ТРЕБА ЗАБРАНИТИ ЈЕР ТО БЈЕДА ПЛАЋА ДОСТА ЈЕ ДОДИКОВЕ ЗА СВА ВРЕМЕНА И КО ЈЕ СЛАВИО ЂУРЂЕВДАН ПРОМЈЕНИЋЕ ЈЕР ЈЕ ТАЈ ДАН ЗА ДОДИКА И ПОПА ИРИНЕЈА И ОСТАЛУ БАГРУ.

Name

Кики

17.05.2018 12:32

Град БЛ слави славу ал вазно је да се боримо против унитаризма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сињ

18.05.2018 06:28

А народ гладан а пензионери паценици а школе празне