Одбили понуде за наплатне кућице

“Аутопутеви Републике Српске” поништили су тендер за изградњу наплатних кућица на аутопуту Бањалука-Градишка, тежак више од 3,5 милиона КМ, јер су пристигле понуде биле прескупе за ово предузеће.

Република Српска 17.05.2018 | 09:39
Одбили понуде за наплатне кућице
У овом јавном предузећу потврдили су за ЦАПИТАЛ да су за овај посао била обезбијеђена средства, али да су вриједности свих шест пристиглих понуда значајно премашиле износ који је планиран за овај посао.

„Поступак јавне набавке за изградњу наплатних станица у мјестима Чатрња, Нова Топола и Александровац поништен је у складу са Законом о јавним набавкама БиХ, јер су цијене свих достављених понуда знатно веће од обезбјеђених средстава за ову набавку“, стоји у одговору „Аутопутева“ достављеном ЦАПИТАЛ-у.

За милионски посао пријавили су се „Нискоградња“ из Лакташа, „Интегра инжењеринг“ Бањалука, „МГ Минд“ из Мркоњић Града те фирма из Зенице „ИТЦ Зеница“.

Поред њих, понуде на милионски тендер „Аутопутева“ доставиле су и двије групе понуђача и то једна коју чине „Приједорпутеви“ из Приједора, „Козарапутеви“ и „Дос Електро“ Бањалука, док другу групу понуђача чине фирме „Геокоп“ из Дервенте и „Ферростил-МОНТ“ из Прњавора.



Међу условима који су наведени у тендеру, између осталог, наведено је да понуђачи морају имати позитивно пословање у посљедње три године те да им је укупан промет у том периоду износио шест милиона КМ. Такође, изабрани понуђач би иза себе требало да има успјешно спроведене сличне послове у вриједности од око три милиона КМ без урачунатог пореза на додату вриједност.

За савјетовање 9,4 милиона КМ

За разлику од изградње наплатних кућица, “Аутопутеви РС ” су имали више среће у тражењу услуга савјетовања, па ће у наредне четири године исплатити друштву за ревизију и консалтинг „Делоитте“ 9,4 милиона КМ. Понуду „Делоитта“ није било тешко оцијенити јер је била и једина пристигла на милионски вриједан тендер. Ова фирма за само шест година од „Аутопутева РС“ за послове савјетовања наплатиће укупно 14 милиона КМ.



Трошкови за консултантске услуге поново су подигли прашину у фебруару ове године, када милионски тешка јавна набавка и расписана, јер је стварне ефекте скупог савјетовања, које годишње кошта 2,34 милиона КМ, тешко измјерити. У тендерској документацији тражене су правне, финансијске и техничке консултације током припреме и провођења стратегије у вези са концесијама и јавно-приватним партнерствима у оквиру изградње мреже.

Исти оваквим тендером предузеће је било окупирано и прије двије године. Тада се за овај период тражила фирма која ће нудити савјете по цијени од 4,6 милиона КМ. Најсрећнији у одабиру и тада је био “Делоитте”.

Тачније, и тада је понуда групе “Цес ЦОWИ” из Београда, “Делоитте Централ Еуропе Лимитед” Никозија Кипар и Делоитте Београд била заправо и једина пристигла, а годишње је на њиховим рачунима завршавало око 2,3 милиона КМ. Овај уговор истекао је 1. априла ове године.

У „Аутопутевима“ никада нису оправдали раније дате милионе за консултације. На питања ЦАПИТАЛ-а о конкретним резултатима савјетовања, али и плановима за наредне четири године у којима ће дати 9,36 милиона КМ одговори никада нису стигли.

Међутим, код раније расписаног тендера истакли су да су уговором о зајму са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) обавезани да ангажују консултанте.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Сејо

17.05.2018 08:14

Савјет злата вриједан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

17.05.2018 08:17

Зато служе порези, доприноси и акцизе...не за народ, већ за “елиту”.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддд

17.05.2018 08:20

Ја би стварно волио знати ста ови савјетују и какве консултантске услуге прузају? Само извлаце паре...

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

17.05.2018 09:09

ТО И ЈЕСТ ЈЕДИНИ СМИСАО - НОВАЦ ЗА НИСТА ; А погледај ко стоји иза и које су везе ,мафијаске , коруптерске ,пљацкаске , кумовске, родбинске,,ПАРТИЈСКЕ итд....

Name

@па

17.05.2018 10:11

Дјелује да ти знаш "ко стоји иза". Дакле - ко? Али нећемо ти вјеровати на ријеч већ да нас лијепо упуттиш на сајт, документ и тсл. гдје све то можемо провјерити и прочитати. Ко?

Name

РЕ @па

17.05.2018 11:03

Па "кумовски" договори и лоповско-коруптерске нагодбе се никад не објављују и потписују јавно и то није за "НОРМАЛНИ СВИЈЕТ" ????

Name

@па

17.05.2018 13:03

Тако сам и мислио - лупеташ док са друштвом цјевчиш пивушу испред продавнице..

Name

Вирус

17.05.2018 13:54

@па па ти си и глуп илуд и будаласт итд. цовек ти реце да стоје пријатељи,кумови,синови ииииттттдддд ил треба мозда да се наслика да ти несто прокузис.

Name

@па

17.05.2018 19:50

А шта је мене брига што је "човјек рекао", или шта си ти (исто си "човјек"?) рекао? Могли сте обојица рећи и да иза свега стоје Марсовци и шта - требало би да вам вјерујем зато што сте то рекли. Мислим, "Дилојт" је свјетски ревизорски и савјетодавни бренд, нико се не пријави на тендер осим њих, и сад твој "човјек" и ти се нађете да ви као "знате" нешто о томе. Знате мој q, само лупате глупости.

Name

WСР

17.05.2018 09:42

Савјетник из Никозије? Кипар је иначе свјетски познат по савјетницима за аутопутеве, поред производње козијег сира. ВеликоСрбенде је лакше зајебати него новорођенче у пеленама, народ за циркусијаду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мех@WСР

17.05.2018 10:09

Ти се слабо служиш енглеским, јел' да: "Делоитте Централ Еуропе Лимитед". Иначе, Делоитте је вјероватно једна од најјачих свејтских ревизионих и савјетодавних компанија. Уосталом, што не понуди било ко од вас савјетодавне услуге макар за упола пара, тендер је био јаван? Биће да је проблем у томе што не знате шта подразумијева посао савјетовања за овакве пројекте.

Name

РЕ

17.05.2018 10:12

Ста оцекујес од мутавих потомака кметова,....

Name

Сињ

18.05.2018 06:06

Сад ће октобар само спречити крадју гласова

ОДГОВОРИТЕ