Зашто је Балкан буре барута ?

У Босни и Херцеговини је присутна бесрамна корупција и ако се не оживе институције, шанса за улазак у Европску унију је минимална, оцјена је саговорника у емисији "Глобално" БН ТВ.

Република Српска 16.05.2018 | 23:19
Зашто је Балкан буре барута ?
Покушај централизације Босне и Херцеговине, на којем инсистира међународна заједница с циљем брже евроинтеграције, за сада је без резултата. И даље бх.сценом владају националне странке и тај концепт ће највјероватније бити настављен и након избора.

Истовремено, у Босни и Херцеговини је присутна бесрамна корупција и ако се не оживе институције, шанса за улазак у Европску унију је минимална, оцјена је саговорника у емисији "Глобално".



Само договор сва три конститутивна народа, може сачувати дејтонску БиХ, сматра каријерни дипломата др Зоран Миливојевић и указује да је тај национални префикс много више изражен сада него прије десет година.

"Није се потврдило оно што је био покушај да се некако држава централизује на неким демократским основама, да буде функционалнија и да створи услове за њену евроатлантску интеграцију на један динамичнији начин, тај је покушај Запада и даље актуелан, али ја мислим да за то нема услова", рекао је Миливојевић.



Позиција БиХ зависи од позиције Србије и Хрватске, али не може се ријешити нити један проблем у региону ако се не добије вјетар у леђа из Вашингтона, што се више пута и потврдило, тврди проф.др Дарко Трифуновић, стручњак за безбједност.

"Због тога што смо то схватили 2005. године када је Педи Ештаун хтио да угаси Полицију Републике Српске, Дарко Матијашевић, бивши министар полиције и дипломата, војни изасланик у БиХ, и ми смо успјели да 43 конгресмена убиједимо да је Полиција РС јако битна у борби против тероризма", подсјетио је Трифуновић.

Трифуновић указује да нико не брани ни Босни и Херцеговини, ни Србији, нити региону да има добре односе са Русијом и Кином, али војна неутралност о којој садашња власт Републике Српске инсистира је само дневнополичка реторика.

"Не заборавите да је Небојша Радмановић (високи функционер СНСД-а) као актуелни члан Предсједништва БиХ потписао МАП и БиХ је једним великим кораком у НАТО".

Истовремено, Трифуновић указује да не треба насједати да проруску причу актуелне власти, јер су управо они дошли на власт на НАТО тенковима.

"Не заборавите да је управо министар Драган Лукач на НАТО тенку избацио из Банских двора легитимно изабраног предсједника РС Николу Поплашена".

Говорећи о актуелним превирањима око статуса Косова и Метохије, Миливојевић указује:

"Србија неће одустати од својих принципа нити ће дозволити да се статус Косова и Метохије ријеши без Савјета безбједности УН-а".

Међутим, Труфиновић тврди да велике силе не прихватају међународно право када су њихови интереси у питању, па и у случају Космета.



БН ТВ 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Иста прица

16.05.2018 21:28

Одговорно тврдим разговарајуци понекад са колегама Пољацима овде у Аустрији да нам је боље јести обудјани хамбургер стар три дана него свјезу руску салату,па ви како хоцете,ови пљују кад им споменем Рује.. Теско оном тко допусти да га Руска чизма гази...

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ иста прица

17.05.2018 04:38

Е па у вези Руса ви и ми не мислимо исто - ми волимо Русе, а ви вјероватно сматрате да је под Аустро-Угарском цизмом било супер?! Цим кацес "ТКО" - јасно је ко си и какве су ти намјере! Живјела наса браца Руси!

Name

За иста прица

17.05.2018 05:05

А прицају ли ти исти ти Пољаци како им је под "цизмом" Европске уније - не видим да су несто напредовали, осим сто су се млади растркали од Норвешке до Ирске, па ето и до Аустрије?! Ал битно да су се они ријесили Православних Руса!

Name

ре

17.05.2018 05:09

Којеста! Када Хрвати буду лијепо говорили о Србима у Аустрији,тада це исто Пољаци у Аустрији лијепо говорити о Русима.

Name

Ре иста прича

17.05.2018 05:25

Пољаци су били начепљени од стране СССР-а и тада је било друго вријеме и други су били предсједници. Не кажем да нас данас Руси неизмјерно воле али је потпуно друго стање у Свијету и различити су глобални интереси и зато мислим да нас они никада не би засули гранатама као што су то урадили Амери. Испарчали су Југу на ситне дјелиће у биједу увели све народе и још нам кроје капу и причају о потреби узајамне љубави након огромне проливене крви. Ти си у Аустрији у повољнијем амбијенту, разговарај са свима а не само са Пољацима а ћеш имати поглед и на другу страну медаље.

Name

Иста прица

17.05.2018 06:21

Децки нагрните онда тамо у Русију хехе. Маните се Америке,Њемацке,Словеније,Аустрије,Холандије..тразите посла код Руја.. Који сте ви хипокрити јбт. У Чикагу зиви висе Срба него у цијелој вам мајцици Русији. Пријатан дан

Name

пп

17.05.2018 06:36

Ово се зове ШУПЉА ПРИЧА

Name

барут

16.05.2018 22:09

Само да знамо да смо сви у том бурету знаци сви идемо у зрак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумиц

16.05.2018 22:27

Засто смо буре барута зато стосмо глупи па слуасамо и Русију и САД и бицемо увијек топовско месо заради тудји интереса и којекакви лопова који ради своји интереса завадјају ова три народа морал и лицност политицара равна НУЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамјан

17.05.2018 06:10

Јесте ли се икада запитали:засто се три народа на Балкану стално убијају?Да ли је то од превелике љубави или од превелике мрзње?Пустите демагогију .Не подносимо се.Знас ста ми је једна Сајда рекла за вријеме рата:радје цу са хрватом јести са пода него са тобом са стола.Ето вам их без мене.У памет се мој луди народе.Не будимо лударе овога вијека.Молим вас да будемо своји на своме.

Name

за дај дам

17.05.2018 06:24

Сајдини су били скупа са хрватима у усташким формација за вријеме другог свјетског рата. Остали су у "љубави" до дан данас. Увијек су жељели остати са разним освајачима а Срби то нису знали па су их увијек ослободили од таквих. То је грешка нас Срба.

Name

ре

17.05.2018 06:41

Тренутно је ситуација таква да Балкан може запалити само РС покушајем сецесије, пошто то није реално Балкан је миран до даљњег.

Name

Путин

17.05.2018 06:52

Зивио ПУТИН УРАААА

ОДГОВОРИТЕ
Name

за иста прича

17.05.2018 08:57

Твој коментар не изненађује јер се по писању појединих ријечи види да припадаш оној групацији живих бића који се називају полтрони западњачке агресивне политике. На здравље ти чаша сопственог лудила.

ОДГОВОРИТЕ