Трипл-дабл Леброна недовољан - Бостон повео са 2-0!

Кошаркаши Бостон Селтикса повели су са 2-0 у серији финала Истока, пошто су у другом мечу славили против Кливленда са 107:94.  Бостон не да тврђаву, мало је и Лебронових 42! Селтикси стекли максималну предност на свом терену на старту финала Истока (2:0). Кливленду није био довољан ни "трипл-дабл" учинак најбољег играча.  Селтикових девет величанствених у Бостону! Кавсима мало и 42 од Леброна, 95 одсто шансе да Кливленд испада! Предност домаћег терена сачувана. Серија се сели у Охајо.

Кошарка 16.05.2018 | 11:45
Трипл-дабл Леброна недовољан - Бостон повео са 2-0!
Кавалирсима на овој утакмици није била довољна феноменална партија Леброна Џејмса – 42 поена (16/29), 12 астенција и десет скокова.

Бостон је поново тимском игром успео да победи Кливленд и у прва два меча успешно су одбранили домаћи терен.

Екипа Бреда Стивенса утакмицу је решила у другом полувремену које су добили са 59:39, а посебно је била важна трећа деонице и почетак четврте, када су Селтикси успели да преокрену и потом дође до недостижне предности. 

Код Бостона одлично су били распоређени поени, Џејлен Браун убацио је 23, уз седам скокова, Розир је постигао 18, Хорфорд је остварио учинак од 15 поена и 10 скокова, док су двоцифрени још били Морис (12п), Тејтум (11п) и Смарт (11п, 9ас, 5ск). 

У пораженом саставу једино је Кевин Лав испратио "Краља" Џејмса, пошто је постигао 22 поена и ухватио 15 лопти. Подбацио је остатак екипе, поготово стартни бек Џеј Ар Смит који за 27 минута није убацио поена, 0/7 из игре. 

Серија се сада сели у Охајо где ће се одиграти наредна два меча – следећи је на програму ноћи између суботе и недеље.



Спекулисало се у финишу регуларног дела сезоне да је Милвоки намерно штеловао резулате не би ли на почетку плеј-офа за ривала добио повредама хендикепирани Бостон. Са ове дистанце гледано – јако глупа идеја, пошто Селтикси играју као навијени, па су у прве две утакмице са Кавалирсима у финалној серији Источне конференције НБА лиге сачували предност домаћег терена и у Кливленд иду са вођством од 2:0. Овај други “бод” донела им је победа од 107:94 у ноћи између среде и четвртка.

Девета у девет утакмица у Ти-Ди Гардену у плеј-офу! Многи су их потцењивали. Много су их потцењивали.

Леброн Џејмс није. Питање је међутим колико он може сам уз релативну слабу подршку саиграча. Краљевих 42 поена против Бостона само донекле су испратили Кевин Лав (22п, 15ск) и Кајл Корвер (11).

На другој страни шесторица Бостонових кошаркаша са двоцифреним кошгетерским учинком. Џејлин Браун се издвојио са 23 коша, Тери Розије је додао 18,  Ал Хорфорд 15 уз 10 скокова, пребацили су и Маркус Морис (12), те Џејсон Тејтум и Маркус Смарт (по 11).

Нису падали у депрецију када је Леброн немилице трпао у првој четвртини у којој му је требало само седам минута и 43 секунде да пребаци учинак од 15 поена из првог меча са Селтиксима. Узалуд. Хладнокрвно су домаћини топили двоцифрен заостатак и у трећој деоници преокренули резултат у своју корист и притом мирно привели утакмицу крају.

А ваља подсетити на један статистички податак који много говори: тимови који су у серијама на четири победе добили прве две утакмице пролазили су даље у 95 одсто случајева!

Наравно, против Леброна никакве статистике не обећавају. Он је у каријери шест пута јурио такав заостатак и два пута је успео: у финалу против Голден Стејта 2006. и у финалу конференције 2007. против Детроит Пистонса. Уосталом, он није проблем. И сада је био маестралан. Уз тих 42 поена (шут из игре 16/29) имао је и 10 скокова и 12 асистенција.

Шта вреди кад је он само један, а Бостон је – тим. Морис, Смарта, па Розије (14 поена у можд и одлучујућој трећој четвртини) били су ти који су погађали кад се утакмица ломила. Трибине су биле егзалтиране. Како и не би кад се чини да Селтикси не могу да изгубе у Бостону? Против Филаделфије су у другој утакмици полуфинала Истока надокнадили 22 поена разлике. Тресао се тада ТД Гарден. Сада још једном иако је заостатак био упола мањи.

Довољно то говори о енергији у Бостону.



Бостон је искористио предност домаћег терена и славио у другом мечу финала Источне конференције против Кливленда.

Селтикси су победили резултатом 107:94 (23:27, 25:28, 36:22, 22:17) и пред два меча на гостујућем терену стекли максималну предност 2:0.

Иако меч у Гардену није почео добро за домаћина, у наставку дуела успели су да преокрену резултат.

Леброн Џејмс је у првој четвртини правио "чарламе" на терену, и одмах показао да је далеко расположенији него у првом мечу серије, када је уписао само 15 поена.

Он је у првом кварталу убацио 21 од укупно 27 поена Кавса, забележивши од тога четири тројке, али се испоставило да није могао све време да носи свој тим.

Селтикси су на полувреме отишли са седам поена заостатка у односу на Кавсе, али су у наставку одмах преузели контролу на паркету. Најзаслужнији био је Тери Розир, који је са 14 погодака држао палицу. Упркос томе што је Леброн био на висини задатка, Кливленд до краја меча није успео озбиљније да припрети. Домаћини су стекли двоцифрену предност, коју су успешно и очували.

Они су тако продужили успешну серију у својој дворани у доигравању на 8-0.

На другој страни, у редовима гостију била је присутна нервоза када су схватили да кола одлазе низбрдо, што је резултирало неспортским потезом Џеј Ар Смита у финишу меча.

Он је снажно гурнуо Ала Хорфорда под кошем, што је изазвало негодовање у редовима домаћина. Играчи Бостона одмах су реаговали, али на срећу страсти су се брзо смириле.

Судија је играчу Кливленда досудио неспортски фаул, иако су многи сматрали да је требало да добије искључење.



У екипи Бостона чак шесторица играча уписала су више од по 10 поена, а предводили су их Џејлен Браун са 23 поена и седам скокова, Розир је постигао 18, уз пет ухваћених лопти, а Ал Хорфорд забележио је "дабл-дабл" учинак - 15 поена, 10 скокова, уз четири асистенције и две блокаде.

Одличну ролу са клупе одиграо је Маркус Смарт, који је постигао 11 поена, девет асистенција, пет скокова и имао четири украдене лопте.

На другој страни сјајна партија Леброна Џејмса није донела тријумф Кливленду. Он је завршио меч са 42 поена, 10 скокова, 12 асистенција, уз  блокаду.Одличан је био и Кевин Лав са 22 поена и 15 ухваћених лопти, док је још једино Кајли Корвер са 11 погодака остварио двоцифрен учинак у екипи гостију.

Селтикси после беспрекорно  одрађеног посла на старту финалне серије путују на ноге Кливленду са предношћу од 2:0, коју никада раније нису прокоцкали. Наиме, у историји франшизе добили су свих 37 серија у плеј-офу када су имали вођство од 2:0 на старту.

На Кливленду је сада озбиљан испит, односно на вођи Леброну, будући да први пут у последњих 10 година губи у серији 0:2.

Кавси ће прилику да ухвате прикључак имати у првом дуелу на свом терену, трећем у серији, у ноћи између суботе и недеље.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар