Лед уништио крушке и јагоде

Олујно невријеме праћено градом, које је протеклих дана захватило неколико општина у БиХ, направило је пустош на воћњацима, али и на засијаним пољопривредним културама.

Република Српска 16.05.2018 | 07:37
Лед уништио крушке и јагоде
Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, казао је да је град највише штете начинио на плантажи воћа у Ријечанима, код Лакташа, гдје је уништено око 110 хектра воћа.

“Уништено је 110 хектра воћа, од чега је 70 хектра крушке, 20 хектара брескве, 10 хектара шљиве и 10 хектара вишње”, казао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, поред огромног губитка које је претрпио власник, Дојчиновић додаје да је велика штета за РС јер је то једна од највећих плантажа које Република Српска има.

“Невријеме је погодило воћњаке и у Козарској Дубици, а највише су страдале јабука и крушка”, казао је Дојчиновић.

Са плантаже у Ријечанима казали су да је штета огромна и да се креће око 80 одсто.

“О свему је обавијештена општинска комисија Лакташи, која ће извршити процјену, као и Удружење воћара РС”, казао је Огњен Мандић, руководилац ове плантаже.

Никола Вукота, воћар из Требовљана, код Градишке, који има шест хектара воћа, казао је да је само Бог сачувао његове воћњаке, док Дарко Милошевић, воћар из Угљевика, истиче да је ову регију невријеме засад обишло, те да није било штете.

Олујно невријеме праћено снажним вјетром и ледом причинило је протеклог понедјељка велику материјалну штету на подручју села Кијево, које је удаљено петнаестак километара од Санског Моста. Према ријечима мјештана, након обилне кише са оближњих брда се спустила права бујица, која је носила све пред собом те поплавила десетак кућа.

Сем што је причињена штета на стамбеним и помоћним објектима, град је направио праву пустош на засијаним пољопривредним културама.

Велику штету претрпио је Асим Кумалић, највећи производач јагода на овим просторима, којем је лед уништио засаде јагода на површини од десет дунума.

“Штета је готово потпуна и тешко да ће се нешто спасити, а јагоде су биле пред бербу. Губици су око 50.000 КМ”, каже Кумалић.

Штету на својим културама пријавили су и овдашњи воћари и повртари, који кажу како не памте овакво невријеме.

“Вјерујте, лед је тако падао да се могао товарити лопатама, ништа није поштедио. Овакво невријеме нису запамтили ни најстарији мјештани”, каже Хусеин Селимовић, локални фармер.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, казао је да није било велике штете на поврћу.

“Поврће је доста малено и није толико развијено у овом периоду”, казао је Мастало.

Додаје да ће се оно поврће које је страдало вјероватно и обновити.

“Лед који је падао у неким општина у РС није утицао на кукуруз, али вјетрови који се јављају учинили су да пшеница и јечам полегну по земљи, што је огромна штета, јер долази до трулења ових пољопривредних култура”, казао је Мастало.

(Независне новине)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Милко

16.05.2018 05:58

Нема пара за противградне ракете, скуп је био хеликоптер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

16.05.2018 06:08

Јаци је запад он и навија те кисе суше град да нам све унисти

Name

АР

16.05.2018 06:26

Да није недај бозе воцњак од милетовог сина.Момакк постено улозио свој новац И да му гред унисти воце ух сто ми је зао

Name

Миле

16.05.2018 06:36

У брдскопланинским предјелима противградна застита не мозе дјеловати, као ни у близини дрзавне границе.

Name

Аа

16.05.2018 07:08

Са једне стране брда Вулин са друге Милин воћњак, било би лијепо знати које оштећен и коме ће опстина платити штету, а не могу покрпиити рупе на улицама

Name

Синнy Боy

16.05.2018 07:08

Да ли град уништава воћњаке у западноевропским земљама? Вјероватно не. Колико знам постоје заштитне мреже од града које се постављају над воћњацима и повртњацима. Изгледа на први поглед да је то скупо али се исплати. Ево, колика је штета само од јучешњег града?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

16.05.2018 15:51

У покраденој земљи се немогуце бавити модерном пољопривредом. Политицари покрали,народ препустен сам себи. Исто ко на бијељинској квантаској пијаци купци их уцјењују како хоце,јел то дрзава и систем.