Мржња и напади на Србе, Роме...

У хрватској јавности ескалирају расистички говор и мржња против Срба, Рома и ЛГБТ особа, упозорава се у извјештају Европске комисије против расизма и нетолеранције Савјета Европе.

Регион 15.05.2018 | 11:18
Мржња и напади на Србе, Роме...
У извјештају који анализира законски оквир, расистички и хомофобни или трансфобни говор мржње, насиље и политику интеграције, упозорено је на јачање национализма, посебно међу младима, и то често у облику величања бившег фашистичког усташког режима. 

У регионалним медијима и на интернету уобичајени су расистички и ксенофобични изрази против Срба, ЛГБТ особа и избјеглица, као и увредљив језик о Ромима. 

Догађају се и физички напади на те групе и њихову имовину. 

Савјет Европе критикује неадекватан одговор хрватских власти на такво јачање нетолеранције јер се све то често не сматра кривичним дјелом, а већина случајева говора мржње и насиља мотивисаног мржњом третира се као - прекршај. 

У извјештају се напомиње да се хрватски прописи против мржње ријетко примјењују, а као разлог за то наведено је незнање и нестручност тијела за спровођење закона и правосуђа. 

Одговори хрватских власти на те инциденте не могу се сматрати у потпуности примјереним, напротив, власти ријетко упућују било какве поруке против говора мржње. 

Одредбе о расистичкој мотивацији као отежавајућој околности такође се ријетко примјењују због мањка знања и стручности у правосуђу у препознавању говора мржње, пише у извјештају. 

Роми су и даље суочени са високим нивоом друштвене искључености, а подаци сугеришу да су њихове стопе запослености алармантно ниске, а стопе прераног напуштања школе и даље високе. 

Извјештај сугерише да би хрватске власти требале да уведу обавезно образовање о људским правима у склопу грађанског васпитања и образовања у школски систем, посебно када је ријеч о равноправности и забрани дискриминације. 

Осим тога, хрватски политичари и високи функционери, као и политичке странке, требали би да осуђују говор мржње и промовишу толеранцију.

(Агенције) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Трр

15.05.2018 09:35

Додик у коалицији са Човићем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.05.2018 15:18

Све це то Цовиц да среди хаха.

Name

1991

15.05.2018 15:30

Ксд смк ми 1991године рекли етвара се нова НДХ казу нама из Европе ма не то је демокрација.Ви не идите.Огавна Европа лази.

Name

Харе

15.05.2018 09:36

Ујке су носиоци Еуропских вриједности немојте тако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бот СНСД

15.05.2018 10:02

Ма претерујете те !Ми смо у коалицији са ХДЗ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младенко Шепур

15.05.2018 10:27

Ви,из Европе сте их примили у своју заједницу,без обзира на њихову фашистичку прошлост. Били сте глуви на сва упозорења да се они нису много промијенили, ето вам прилике да их припитомите.Они су ваше чедо,па га ВИ и љуљајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еуропејац Миле

15.05.2018 11:20

Мислим да би промицатељи еуропских вриједности из херцеговацког камењара ,а све у коалицији са месаром из Лактаса, пуно доприњели да се и Хрватска уреди као модерно,напредно друство,само им треба приузити прилику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нецо

15.05.2018 12:10

Живио нам наш предсједник и коалиција снсд-хдз јер смо то и заслужили.Бирајте га поново јер би могао убрзо преци код усташа као појачање.

ОДГОВОРИТЕ