ЛШ: Зенит шампион, Станковић без титуле!

Одбојкаши Зенита из Казања нови су шампиони Европе, пошто су у драматичном финалу савладали италијанску Лубе Чивитанову.  Неуништиви + ванземаљац са Кубе = ИМПЕРИЈА! Финале за анале, Италијани дуго неће знати како су изгубили. . .  Какав меч и каква драма у финалу Лиге шампиона!

Остали спортови 14.05.2018 | 09:15
ЛШ: Зенит шампион, Станковић без титуле!
Зенит је у трилер завршници победио Лубе за који игра наш Драган Станковић, резултатом 3-2, по сетовима, 29:27, 18:25, 23:25, 25:23, 16:14.

Зенит је добио први сет, али је у два наврата био на прагу амбиса – прво када је Лубе преокренуо на 2-1, а онда и у петом сету при резултату 6:2.

Међутим, Италијани нису успели да сачувају предност, највише захваљујући нестварном Вилфреду Леону. 

Момак из Кубе, који је одиграо последњи меч за Казањ, доминирао је са 33 поена, а није могао да изабере бољи начин за опроштај. У тај брејку је постигао ас из последњег сервиса и тако донео круну свом тиму. 

Њега је поново најбоље пратио Михаилов, док су се на другој страни истакли Соколов са 29 поена и наш Станковић са 19. 

Италијански представник на тај начин није успео да освети шампиона државе Перуђу, која је у полуфиналу изгубила такође од Зенита максималним резултатом, после чега су Александар Атанасијевић и Марко Подрашчанин остали без шансе за трофеј. 

Једино што су успели јесте да дођу до бронзаног одличја тријумфом над пољском Заксом са 3-2 (17:25, 29:27, 19:25, 25:23, 15:7). 

Перуђу је до победе водио управо Атанасијевић са 24 поена, док је Марко Подрашчанин меч завршио са осам поена. 

Најбољи у пораженом тиму био је Морис Армандо Торес са 22 поена. 

Неуспех на завршном турниру у одбојци стигао је само неколико сати пошто су српске рукометашице Андреа Лекић и Драгана Цвијић, које наступају за Вардар, буквално у последњим секундама меча са Ђером остале без великог славља.

Одбојкашка империја из Казања је била на коленима али се гордо уздигла и сачувала трон невероватним преокретом.

У једном од најзанимљивијих одбојкашких финала икад виђених, Зенит из Казања је одбранио титулу шампиона Европе победом над италијанским Лубеом 3:2 (29:27, 18:25, 23:25, 25:23, 17:15). Италијани су имали 2:1 вођство у сетовима, 11:7 у тајбрејку, меч лопту, али узалуд...  Најбољи тим света, превдођен најбољим играчем планете Вилфредом Леоном је показао зашто су то што јесу.

Након што је у полуфиналу декласирао Перуђу - која је пре седам дана победила Лубе у финалу италијанског шампионата - очекивало се да Зенит вечерас има лакши задатак. Али Лубе је одиграо сјајно и дошао надомак победе. Како је није оставрио, вероватно ни њима није јасно. Нити ће им још дуго, дуго времена бити јасно како су прокоцкали шансу да постану прваци Европе...

Одбојкашку драму је најавио већ први сет у којем је Лубе грешкама проћердао две сет лопте, а Зенит искористио своју трећу. Италијани су се уздигли у другом сету и после 17:16 ушли у серију. Руси су грешили, Леон је заустављен и Лубе је убедљиво освојио сет.

У трећем сету је италијански тим био још бољи, блистао је у блоку капитен Драган Станковић и Лубе је повео 17:12. Руси су се вратили у игру, смањили на 23:24, преживели једну сет лопту, али другу нису када је српски ас Драган Станковић неодбрањиво смечовао.

Наставио је Лубе боље да играи у четвртом сету, Османи Хуанторена је сјајно нападао и Италијани су повели 16:13. Међутим, сјајни Максим Михајлов је оставио Русе у животу и преокренуо на 22:21. Вилфредо Леон је био немилосрдан на сет-лопти и ушло се у тајбрејк.

Ни прокоцкана шанса у четвртом сету није поколебала Италијане. Опет су боље почели и када су повели 11:7, изгледало је да је готово. Али неуништиви Зенит је одбијао да умре. Уследила је серија на Бутковим сервисима и изједначење. Лубе је први стигао до сет лопте на 14:13, није је искористио, о поенима су одлучивали видео челенџи и на крају је невероватни Леон асом на линију искористио другу Зенитову меч лопту!

Руски тим је освојио четврту узастопну титулу првака Европе, пету укупно. Јунак победе је био фантастични Вилфердо Леон са 33 освојена поена уз проценат успешности у нападу од 59 одсто. Леону је ово био и последњи меч у Лиги шампиона за Зенит. Најбољи одбојкаш света се сели у Перуђу са којом ће наредне сезоне бити највећа претња империји из Казања. Поред њега, сјајни Михајлов је освојио 24 поена, а Андерсон 11. Михајлов је изабран и за МВП играча финалног турнира.

Код Лубеа је Цветан Соколов освојио 29 поена, али је упрскао на крају када се одлучивало. Феноменалан је био и наш Драган Станковић са 19 поена, шест блокоба и 65 одсто успешности у нападу. Утеха Станковићу је да се као један од двојице средњих блокера нашао у иделаном тиму Лиге шампиона. Други је такође Србин - Марко Подршачанин из Перуђе. Примачи су ОсманиХуанторена и Вилфредо Леон, коректор је Цветан Соколов, техничар је Зенитов Александар Бутко, а либеро Жења Гребењиков.  

Финале:

Зенит Казањ –Лубе Ћивитанова 3:2 (29:27, 18:25, 23:25, 25:23, 17:15)

Меч за треће место:

Перуђа – Закса Козле 3:2 (17:25, 29:27, 19:25, 25:23, 15:7)

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар