Ф1: Нова побједа Хамилтона, Фетел четврти у Шпанији!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је на Великој награди Шпаније - петој трци овогодишњег шампионата Формуле 1.  Хамилтон узвратио Фетелу, Ферари му помогао! Светски шампион био је беспрекоран на писти Каталуња, на којој је "скудерија" поново доносила дискутабилне одлуке и одмогла свом асу да се бори за прво место.

Остали спортови 13.05.2018 | 17:15
Ф1: Нова побједа Хамилтона, Фетел четврти у Шпанији!
Актуелни светски шампиона повећао је предност у односу на другопласираног Фетела, који је завршио тек као четврти на стази "Каталуња".

Немац је дуго држао друго место, међутим покушао је одласком у бокс, када је на стази било виртуелно возило, да промени гуме и да се спреми за напад у последњих 20 кругова.

Међутим, механичари Ферарија задржали су Фетела у боксу чак шест секунди и четвороструки шампиона Формуле 1 вратио се на стазу тек као четврти - иза Макса Ферстапена. 

Фетел до краја није успео да напредује и на крају је тек завршио четврти. Да је ово викенд за заборав за Ферари, потврђује и одустајање Кимија Раиконена због лошег стања болида. 

Иза Фетела на циљ дошао је Данијел Рикардо, док су првих десет још комплетирали Магнусен, Саинц, Алонсо, Перес и Леклерк. 

Хамилтону је ово била друга победа заредом на стази "Каталуња", пошто је тријумфовао и прошле године на Великој награди Шпаније. 

Светски шампион Луис Хамилтон одговорио је највећем ривалу за титулу првака, Себастијану Фетелу, пуном мером.

После две уводне победе Немца из Ферарија и малог изненађења у Кини, где је тријумфовао Данијел Рикардо из Ред Була, Британац је ове недеље беспрекорно управљао болидом Мерцедеса и забележио другу победу у низу водећи од првог до последње круга трке за Велику награду Шпаније.

Заправо, Хамилтон није био на челу колоне само у кратком периоду који је делио његов и одлазак Макса Ферштапена из Ред Була на замену гума, након чега се Британац вратио на прво, а млади Холанђанин са петог пробио на трећу позицију на којој је остао до истека последњег, 66. круга трке.

Између њих двојице угурао се мало приметни Валтери Ботас, који није ниједног тренутка угрожавао Хамилтоново вођство, али чији је Мерцедес био довољно брз да избегне и увек непријатне дуеле са ватреним Фештапеном, који се попео на подијум иако је на том путу учествовао у неколико неприлика на писти и, у једном трекутку, чак оштетио предње крило.

Где је у свему томе био Фетел?

Он је сјајним стартом успео да на кратко престигне Ботаса, међутим чудан избор гума Фераријевих механичара уз други одлазак у бокс средином трке који није био планиран, није коштао Немца само борбе за прво место са архи-ривалом из Британије већ и пласмана на постоље што га свеукупно после пет рунди шампионата кошта 19 бодова заостатка за лидером.

Фетел је освојио Аустралију и Бахреин, Хамилтон одговорио у Азербејџану и Шпанији, тако да ће љубитељи "најбржег циркуса" са нестрпљењем чекати 27. мај и култну трку улицама Монте Карла на којој бисмо поново у дуелима за врх могли да видимо Кимија Раиконена.

"Ледени Финац" био је у врху и жустрој борби са Ферштапеном, када му је у 25. кругу отказао мотор и то потпуно нов, који је у његов Ферари уграђен у суботу ујутру уочи званичног тренинга на ком је Хамилтон био доминантан (1:16,173), баш као и данас на 4.655 метара дугој писти крај Барселоне.

Трку из разних разлога нису завршили Штофел Вандорн из Мекларена, Себастијан Окон из Форс индије и Кими Раиконен из Ферарија, док Ромен Грожан из Хаса, Пјер Гасли из Торо Роса и Нико Хулкенберг из Реноа "страдали" у хаотичном улазу у прву десну кривину одмах након старта трке.

Наредна трка на програму је у Монаку 27. маја.

Формула 1, генерални пласман:

1. Луис Хамилтон 95
2. Себастијан Фетел 78
3. Валтери Ботас 58
4. Кими Раиконен 48
5. Данијел Рикардо 47
6. Макс Ферстапен 33

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар