Србија спремила контрамјеру

Влада Србије ће на данашњој седници донети одлуку о забрани уласка у нашу земљу министру одбране Хрватске Дамиру Крстичевићу, сазнаје незванично "Блиц".

Србија 26.04.2018 | 13:58
Србија спремила контрамјеру
То ће бити реципрочна мера о којој се данима уназад спекулише, а која је последица одлуке хрватских власти да најпре забране улазак министру одбране Србије Александру Вулину у Хрватску, а затим и да остану глуви на усташке пароле "За дом спремни", усред Јасеновца, у дану комеморације жртвама тог логора.

Данима уназад српски државни врх разматрао је новонастале прилике на релацији две државе и шта би био прави начин да одговоримо на прегруб и незаслужен поступак Хрватске. Како сазнаје "Блиц", размишљало се о томе да се мере забране уласка у нашу земљу примене у односу на министарку спољних и европских послова Марију Пејчиновић Бурић, која се прва огласила након што је Александар Вулин дао изјаву. Постојала је могућност да то буде и Томо Медвед, хрватски министар бранитеља, али је на крају одлучено да реципроцитет управо то и буде - ви нама, ми вама.

- Они су увели меру забране нашем министу одбране, ми ћемо њиховом. Реципроцитет до краја. Крстичевић је пре посете председника Александра Вучића Хрватској изјавио да Вучић најпре мора да се извини због "великосрпске агресије", па да дође у посету. Коначно, он је један од два министра у Влади Хрватске који је био на комеморацији осуђеном ратном злочинцу Праљку - наводи разлоге за овакву одлуку извор "Блица" из врха власти.

Александар Вулин је најављивао да ће у прошлу недељу посетити подручје Јасеновца и да о његовом доласку у Хрватску "може да одлучи врховни заповедник Војске Србије, Александар Вучић, а да никако о томе не могу одлучивати хрватски министри". Оваква изјава изазвала је бурну реакцију у комшилуку. Хрватско Министарство спољних и европских послова упутило је ноту српском амбасадору у Загребу у којој је осудило ту изјаву и навело да Вулин до даљег није добродошао.

Дамир Крстичевић коментарисао је пре неколико дана забрану Вулину. Он је рекао како и то спада у систем домовинске сигурности.

- Не може, пријатељу. Не можеш доћи! Пријатељу, не можеш онако говорити о Степинцу и Готовини па онда доћи - казао је Крстичевић.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да најава реципрочних мера према Хрватској због забране уласка министру Александру Вулину у ту земљу значи баш то - да ће Србија узвратити истом мером, али није могао да прецизира на кога ће се то односити.

- Значи управо то што значи, реципрочно значи да узвраћамо истом мером. Данас ће Влада о томе расправљати на седници - не знам на кога ће се то односити - рекао је Дачић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је Вулину мера забране уведена због нечега што је изговорио и да се нада да Европска унија неће уводити вербални деликт.

Туђманово "стоп" за Билта

Осим Александра Вулина и Војислава Шешеља, само још једном страном држављанину био је забрањен улазак у Хрватску. Реч је о шведском дипломати Карлу Билту, али то је било у време Фрање Туђмана.

Билт је био прва особа која није била акредитовани дипломата у Хрватској, а власти су је прогласиле персоном нон грата. У тренутку кад је проглашен непожељним у Хрватској, Билт је био на високој међународној позицији - мировног посредника ЕУ за подручје бивше Југославије. Ту најоштрију дипломатску меру службеног Загреба испровоцирао је Билтов јавни коментар изречен непосредно након акције"Олуја", када је рекао да је хрватски председник Фрањо Туђман одговоран за ратне злочине над српским становништвом у Олуји, на исти начин на који је шеф некадашње САО Крајине Миле Мартић одговоран за ратне злочине почињене над Хрватима.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

блбл

26.04.2018 12:02

Нема дана да несто не комликују . Мисле да се цели свет врти око њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фулине фулине

26.04.2018 12:23

Овај Фулин није ни војску служио а министар одбране Србије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

26.04.2018 12:39

Ма јебени сте играци и Ви и Хрвати . Ко вас пита ста , нема вас на карти свијета ни вас ни васих народа . Постојите само за себе и мали број васих послусника и тајкуна. Имамо сам срецу па побјезе , ето среце да сам раније . Остати и зивјети у земљама гдје је Вулин Министар или гдје је Томсон слусан и вољен, или јос горе преко Дрине код оне тројице мајмуна мозе само онај ко нема куд или будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

26.04.2018 13:09

Без обзира на ваше коментаре он је способан човјек а да није способан неби га Вучић држао на тој функцији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

26.04.2018 14:08

Хахахаххахаха Способан за ста ? За војску није, никад није ни био . И Мири Марковиц је био "способан". Цуј не би га дрзао ?! па кад је на изборе изасло 50% бираца ,14% је гласало за СПС који је послије дао Дацица као премијера. Знаци премијер са 7% подрске бираца . О каквом ти избору по спосоности и квалитетима прицас?! Нема у политици квалитета само послусност и подобност.

Name

РЕ

26.04.2018 14:12

Хахахаха...баш ди Д

Name

РЕ ОВОМ д

26.04.2018 14:15

Добро си рекао способан јесте али за свој Џеп, стан од пола милиона маркица ЦАП, и питај бога ста још, а провуовао вам флоскулу тетка дала из Цанаде, хахаха...