ЕЛ: Олимпијакос разбијен, Жалгирис на побједу до Ф4!

Жалгирис демолирао Олимпијакос за 2-1 и прву меч лопту! Кошаркаши Жалгириса направили су велики корак ка Фајнал-фору у Београду, победом у трећој утакмици серије са Олимпијакосом.  Литвански представник убедљиво савладао Пирејце, који ће за два дана играти за "мајсторицу"! Шарасова казнена експедиција згазила Олимпијакос! Београд је на видику. . .

Кошарка 24.04.2018 | 21:50
ЕЛ: Олимпијакос разбијен, Жалгирис на побједу до Ф4!
Литвански клуб је у својој 'Жалгирио арени' савладао 'црвено-беле' из Пиреја резултатом 80:60, повели са 2-1 у победама и дошли надомак великог успеха.

Прилику да овере карту за Београд имаће за два дана на истом месту.

Гости из Грчке су боље отворили дуел, али је Жалгирис ухватио прикључак крајем прве и почетком друге четвртине. Тада је уследила серија од 12:0 којом су Литванци најавили победу. Олимпијакос је успео да ухвати резултатски прикључак после петнаестоминутне паузе, да би Јанкунас повео нови налет и утакмица је преломљена.

Јанкунас је завршио са 13 поена (5-5 за два) и 6 скокова, али је најефикаснији био Брендон Дејвис са 18 поена (6-8 за два). Пенгос је додао 12, два више од Тупана, док је српски репрезентативац Василије Мицић имао запажену улогу – 8 поена (6-6 пенали) и 6 успешних додавања.

На другој страни само су Василис Спанулис са 14 и Брајан Робертс са три поена мање имали двоцифрен учинак, а потпуно је заказао Јоргос Принтезис који је за 24 минута погодио само један од 10 шутева из игре и завршио са три поена.

Српски центар Никола Милутинов је због повреде имао малу минутажу и такође постигао три поена.

У другој утакмици дана Фенербахче гостује Басконији и има прилику да максималним резултатом постане први учесник Ф4 у престоници наше земље.

Жалгирис се пита!

Рачунајући и последње коло лигашке фазе, екипа Шарунаса Јасикевичијуса победила је вицешампиона Европе три пута у последње четири утакмице. Посматрајући оно најважније - плеј-оф, литвански тим у уторак је "демолирао" госте из Атине и пришао на тријумф од доласка у Београд, на Фајнал-фор.

ЖАЛГИРИС - ОЛИМПИЈАКОС 80:60 (21:19, 26:17, 20:14, 13:10)

Скор у серији сада је 2:1 и Шарасова екипа имаће "меч лопту" за пласман у четвртак, од 19 часова.

Ако сјајни Брендон Дејвис и тада буде блистао (18 поена), ако Паулијус Јанкунас буде опет играо приближно добро, (а вечерас је играо без грешке - 13 поена, 5/5 из игре, 6 скокова) и ако остатак тима буде допринео као и на овој и претходним утакмицама - Жалгирисов пласман не би требало да се доводи у питање.

Уз лидере домаћина, Василије Мицић опет је био веома запажен (8 поена, 6 асистенција), Аксел Тупан постигао је 10 поена и тројком уз фаул подигао је пред финиш читаву халу (обучену у зелено), а Кеевин Пангос додао је 12 поена.

Сви заједно, без великих проблема сломили су отпор грчког тима, који је и уочи завршнице одмарао Василиса Спанулиса (14 поена), размишљајући о борби да врати серију у Дворану мира и пријатељства.

Да ли ће то успети? Сада се чини - веома тешко!



Жалгирис је отео предност домаћег терена Олимпијакосу и сада нема намеру да посустане у намери да се докопа улазнице за Фајнал фор у Београду! После великог брејка у Пиреју на старту четвртфинала, казнена експедиција Шарунаса Јасикевичијуса дошла је на праг одласка на завршни турнир пошто је на свом терену сломила Олимпијакос резултатом 80:60 (21:19, 26:17, 20:14, 13:10) за тренутних 2-1 у серији!

Какву кошарку игра великан из Каунаса! Тим који нема ниједну истакнуту суперзвезду европске кошарке пише најлепше стихове и ствара најлепшу музику за уши искрених кошаркашких заљубљеника. Бајка некадашњег европског шампиона добија заслужени расплет, али овај велики тријумф неће имати смисла уколико не буду оверили пласман на Ф4 већ у четвртој утакмици. Јер, уколико се Олимпијакос којим случајем врати у живот и одведе серију у мајсторицу - тешко да ће Зелени моћи да славе. 

А, права опомена Шарасу и његовим пуленима мора да буде серија коју играју Панатинаикос и мадридски Реал, где се после уводне утакмице чинило да Краљевском клубу прети чишћење. Сада је шпански гигант тај који има већу шансу да оде даље.

Ако Жалгирис заиста испуни сан већинске кошаркашке Европе, онда ће титулу апсолутног хероја понети -Брендон Дејвис! Страшни дугајлија је и овог пута одиграо утакмицу по укусу свих кошаркашких сладокусаца, а својом појавом у рекету учинио је да Олимпијакос потпуно изгуби компас и практично буде у заостатку од финиша првог квартала и до краја утакмице растојање буде само веће.

После 21, односно 20 кошева у прве две утакмице Дејвис је овог пута на свој конто дописао 18 поена (6/8 за два), уз још три скока, асистенцију и украдену лопту. Поред њега врло расположени били су Паулијус Јанкунас са 13 поена (5/5 из игре), и шест скокова, уз три асистенције, док је Кевин Пангос имао 12 поена.Аксел Тупан је допунио листу двоцифрених са 10 поена.  

Код Олимпијакоса нико се није прославио! Чак је и најефикаснији играч црвено-белих Василис Спанулис имао разочаравајуће бројке - 14 поена, али 3/6 за два, уз чак шест промашаја за три поена! Поред легендарног шутера двоцифрен је једино још био Брајан Робертс са 11 поена. Остатак екипе драстично је подбацио, пошто су сви имали шест поена или мање.

Олимпијакос је оружје положио практично на прелазу између две половине првог квартала, када је после вођства од чак шест разлике (13:7) за врло кратко време отишао на заостатак од три поена у серији Жалгириса 10:3.

Од тог момента, па све до краја утакмице, Жалгирис је само дизао лествицу, толико да Олимпијакос више није имао никакав одговор. Није ни могао да има уз 14/31 за два, 4/22 за три поена и чак седам неискоришћених слободних бацања.

Још један детаљ који је правио разлику су - асистенције. Жалгирис их је имао чак 23 на 28 погодака из игре, док су гости скупили тек 12.

Није само до повреда (изостају Милутинов, Аграванис, Томпсон), Стрелнијекс и Богрис поново су имали ограничену минутажу, али Олимпијакос су стигле године. Односно, године су стигле двојицу легендарних асова - Спанулиса и Принтезиса, који је на овом мечу имао свега три поена (1/10 из игре). 

Видећемо може ли Олимпијакос до новог чуда... Из ове перспективе делује немогуће.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар