ФМП посустао пред циљем, Партизан "преломио"!

Узбудљив дерби 2. кола Б групе Суперлиге и уз велики напор остварена победа црно-белих.  Гос и Маринковић сломили отпор ФМП, Партизан славио после драме! Кошаркаши Партизана победили су ФМП у другом колу Суперлиге Србије у кошарци са 94:90 после врло неизвесне завршнице.  Само за Гробаре са јаким живцима: Једва против ФМП-а! Гос и Вања, плус тројка Аранитовића! Чак 34 поена Немање Ненадића недовољно за изненађење у Пиониру - 94:90.

Кошарка 23.04.2018 | 10:45
ФМП посустао пред циљем, Партизан "преломио"!
Утакмица је у потпуности припала четворици момака. Немања Ненадић је за ФМП убацио невероватна 32 поена, Драган Апић 21, али су на исти начин одговорили Најџел Вилијамс-Гос и Вања Маринковић.

Гос је убацио 26 поена Партизана, исто колико и Вања Маринковић.

Партизанови странци су показали завидан квалитет већ у првој четвртини. Банџа Си и Најџел Вилијамс-Гос су били добри у нападу, а Амида Брајма у одбрани. 

ФМП је ушао у трчање са Партизаном и у брзом ритму су се смењивали напади две екипе што је кошарку у првој четврртини учинило веома атрактивном. 

Банџа Си је демонстрирао један од најлепших потеза у шестом минуту када је закуцао преко Ненадића у продору уз чеону линију. 

"Пантери" су одражавали тај ритам све док број фаулова на обе стране није почео да се повећава о сецка игру. 

Црно-бели су у финишу првог дела добром ролом Маринковића дошли до плус пет 27:22, али је на старту друге четвртине истом мером одговорио Ненадић са својих пет поена. 

До краја полувремена ниједна од екипа није успела да врати темпо из прве деонице јер је направљен укупно 31 фаул и велики број слободних бацања што је и успорило и покварило иначе добру игру.

Партизан је на полувреме отишао са поеном предности 50:49, али ФМП наставак отвара тројкама Радовановића и Ненадића и за два и по минута убацује Партизану десет поена. 

Гости су водили 59:52 у тим тренуцима, а Ненад Чанак је позвао тајм-аут. 

ФМП је на крилима Апића и погодака Ненадића имао и +10 (72:62), али је до краја треће четвртине прво Најџел Вилијамс-Гос погодио два пута после продора, а онда је Маринковић дао тројку за неизвесну четвррту четвртину и 72:69. 

Тада је почео да погађа и Вања Маринковић који је са неколико битних тројки успео да преломи утакмицу на коју је тачку ставио Александар Аранитовић. Он је тројком одговорио на тројку Ненадића на петнаестак секунди до краја када је ФМП пришао на 91:90. 

Партизану је ово друга победа у исто толико утакмица пошто је претходно побеђена Војводина 90:67.

Дуел некомплетних Партизана и ФМП Железника у недељу увече није "одисао" квалитетом, али је виђена озбиљна борба, зачињена драматичном завршницом.

И даље без лакше повређених Величковића и Вона, али са опорављеним Чакаревићем, црно-бели су у 2. колу домаћег првенства савладали ривала из АБА лиге и дужника из прошле сезоне - 94:90 (27:22, 23:27, 19:23, 25:18)!

Партизан у првом полувремену није искористио своје шансе да се резултатски "одлепи", а водио је највише са шест поена разлике (43:37), па су гости без Оџоа, Симанића и Лазаревића, као и младог Ускоковића, који се повредио већ у првом минуту, увидели да им се пружа лепа шанса да тријумфују у београдском "храму кошарке".

"Пантере" су предводили расположени Немања Ненадић и Драган Апић.

У трећој четвртини имали су серије од 10:2 и 7:0, којима су прво преокренули резултат, а онда стигли до максималних "плус 10" - 62:72!

Најџел Вилијамс-Гос и Вања Маринковић су узвратили серијом од 7:0, а млади бек тројком је смањио на 69:72 и постарао се да Партизану обезбеди прикључак уочи последњих 10 минута.

Управо Маринковић је са "везаних" пет поена у 37. минуту донео и прво вођство након полувремена (85:83), видно уморни ФМП је имао снаге за преокрет на 85:87, али сам финиш припао је црно-белима.

Вилијамс-Гос је маестрално асистирао Ђорђу Гагићу и Александру Аранитовићу, чији поени су уз Гагићеву блокаду Апићу "преломили" меч у корист домаћина.

Тројка Ненадића за 91:90 била је последњи трзај екипе Владимира Јовановића. Добром одбраном дошли би у позицију да крену по победу, али Аранитовић је остао сам и рука му није задрхтала!



Претио је ФМП, али Партизан је „преживео“ и спречио прво велико изненађење у овогодишној Суперлиги Србије. У дуелу два абалигаша, освајач Купа Радивоја Кораћа преживео је праву драму током другог полувремена, али је у неизвесној завршници изборио победу, другу у оквиру Групе Б - 94:90!

Кључним се испоставила улога Вање Маринковића, на три минута пре краја везао је пет поена - тројка са девет метара, плус реализована бацања - довољно да покрене Парни ваљак и доведе га до првог вођства у другом полувремену. Истовремено сломи отпор гостију из Железника, који су одиграли фантастичан сусрет, но, нису имали меч винера какав је баш млади бек.

Други важан чинила тријумфа састава Ненада Чанка био је Најџел Вилијамс Гос. Амерички плеј је поентирао у претпоследњем, а у завршном минуту сјајно одиграо за Ђорђа Гагића, а ти поени су, уз претходне Вање Маринковића са пенала, уз тројку Александра Аранитовића на 14 секунди пре краја означили крај бајке ФМП-а, који се ослонио на чаробно шутерско вече Немање Ненадића, међутим, његових 34 поена нису били довољни да се ућутка Пионир.

Најџел Вилијамс Гос и Вања Маринковић били су и најефикаснији у црно-белом дресу. Обојица су постигла по 26 поена. Американац је имао шут за два поена девет од 12, док је српски бек погодио четири тројке.

С друге стране, ФМП је живео од поена после офанзивног скока и шута за три поена. Бистао је поменути Ненадић који је носио госте у већем делу утакмице, погађао из свих позиција (имао и шест скокова) и био најзаслужији што је екипа Владимира Јовановића у једном тренутку стекла и двоцифрену предност (72:62).

Ненадића је пратио Драган Апић са 21 поеном - од којих је тројка у завршници донела напетост у дворани - док је бивши играч Партизана Стефан Пот запретио са 13.

Није бло довољно...

ПАРТИЗАН: Вилијамс-Гос 26 (5ск, 10ас), Маринковић 26 (тројке 4/10, 4ск, 5изг), Брајма 13 (6ск, 3блк), Аранитовић 10 (6ск, 3ас), Си 8 (3ск, 4ас, 2укр), Пецарски 4, Чакаревић 3 (4ск), Гагић 2 (4ск, 4изг), Шалић 2, Андрић.

ФМП: Ненадић 32 (6ск), Апић 21 (7ск, 2укр), Пот 13 (6ск, 7ас), Радовановић 7, Јеремић 7, Ђоковић 6, Бурсаћ 2, Хамфрис 2, Симеуновић, Шешлија, Ускоковић.

Иначе, и једни и други почели су Суперлигу победама, црно-бели против Војводине (90:67), уз не баш сјајну игру, док су "пантери" декласирали Металац (101:74).

Јасно је да се ради о најбољим тимовима у Б групи, чији међусобни сусрети ће умногоме скројити распоред у самом врху табеле и поделу позиција пред плеј-оф.

У два окршаја ове сезоне у регионалном такмичењу, славили су домаћини - било је 87:84 за Партизан и 83:71 за ФМП.

Састави су од тада значајно измењени, а последњи трансфери су долазак Амиде Брајме у Партизан, односно одласци Филипа Човића и Алексе Раданова из ФМП, који је редове попунио Радованом Ђоковићем, Ђорђем Симеуновићем и Ајсаком Хамфрисом.

ОСТАЛИ РЕЗУЛТАТИ 2. КОЛА:

Металац - Динамик 74:93 (15:20, 22:20, 17:28, 20:25)
/Павловић 23, 8ск - Крстић 23, 9ск, Капетановић 19, 5ск, 3ас, 3укр, Стевановић 17, 8ск, 7ас/

Војводина - Вршац 79:84 (15:28, 21:11, 24:21, 19:24)
/Бјелица 29, 5ск, 9изг, Јањић 23, 4ск, 3укр - Пашајлић 19, 6ск, 6ас, Остојић 12, 14ск, 2блк/

Табела: Динамик 2-0, Партизан 2-0, ФМП 1-1, Вршац 1-1, Војводина 0-2, Металац 0-2.

Парови 3. кола (среда): ФМП - Војводина, Вршац - Металац, Динамик - Партизан.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар