Сточари огорчени: Преварени смо!

У бањалучком парку „Младен Стојановић“ поново су се окупили незадовољни сточари којима је бруцелоза десетковала стада. Тврде да Министарство пољопривреде још није уплатило дио износа од настале штете за еутанизирану стоку и истичу да су преварени.

Република Српска 22.04.2018 | 22:09
Сточари огорчени: Преварени смо!
Сточари са Мањаче поново су на ногама. Траже од Министарства пољопривреде да им врати сав новац који су изгубили од еутаназиране стоке која је обољела од бруцелозе. Раде Гргић, иако лошег здравственог стања, већ два мјесеца спава у парку „Младен Стојановић“. Разговарали су са министром, обећао им је помоћ, али до данас им обећања нису испуњена.

„Ја сам чобан 40 година, хранио сам дјецу с тим и школовао. Мањача живи само од тога, нема од чега другог; нема рудника, нема болнице, нема ништа. План ми је да будем у парку или самоубиство и поручио би ветеринару и инспектору нека дођу да ме униште, боље ће живјети обојица“, изјавио је сточар Раде Гргић.

Штету су претрпјели и Стана Дрвар која је изгубила 100 оваца и Милорад Савановић којем је од бруцелозе угинуло 65 оваца. Један дио новца им је исплаћен, али недовољно за обнову стада. Кажу да су тражили разговор са министром пољопривреде, али нису хтјели да их приме. Разлог је био, како тврде, недостатак новца за исплату оштећених сточара.

У Министарству пољопривреде кажу да је накнада штете исплаћивана у складу са обимом расположивих средстава и одговарајућег процента штете и да су у том проценту све накнаде за сточаре исплаћене.

“Министарство је прије неколико дана за накнаду штета по основу угинућа или еутаназије животиња због заразних болести исплатило близу 400.000 КМ, за случајеве из 2017. године, чиме су исплаћене све обавезе по том основу за 2017. годину, а утврђени проценат накнаде је 50 одсто од процијењене штете.”

Сточари траже састанак и са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком. Поручили су да ће се окупљати сваке недјеље ако овај протест не буде плодоносан, те док ресорно министарство не испуни њихове захтјеве.



БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

србин

22.04.2018 20:16

Па фино им каже министар "нема лове све у складу са могучностима"јер ако њима исплате нече остати министрима и владајучим кратко јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

22.04.2018 21:09

Опет ви као и зељезницари и доктори и алуминини радници...код предсједника на цасицу разговора и велику пиву.Пусти паре,лијепа ријец и гвоздена врата отвара.

Name

?

22.04.2018 21:37

Ста хоце ови јадови хахаха и они би дзабе пиву као и зељезницари ? Ко их јебе не могу они насем Милету ни ципеле лизати хахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

22.04.2018 21:49

Ма јел могуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узорац

22.04.2018 22:26

Стоцаре је лако преварити,сто не преваре Русе и Литванце да врате народне паре из Рафинерије Брод и Бирца Зворник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сточар

23.04.2018 05:08

Ено им пара покрадени у фармаленду,у приватној фарми у Раткову,код Усорца,Николића који су добили краве из фармаленда да цуте о тамошњем криминалу а тек имовина квазидиректора фармаленда који сви заједно имају 8 разреда основне школе,станови,куће,мерцедеси по БЛ...Топаловић,Васиљевић,Згоњанин,Ђукић,Шандара....у кавез кад падне снсд који их штити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

23.04.2018 05:11

Нек има за авионе,за пјеваљке,нова аута,аутопутеве којима нема ко да вози...нек има за пропале пројекте из којих извлаци власт паре...нек има за судске процесе и идстете странцима због превара од стране владе....

ОДГОВОРИТЕ