Ослобођење: Дан града Бањалука

Бањалука данас слави Дан града – 22. април и 73 године од ослобођења од фашизма у Другом свјетском рату. Тим поводом одржан је свечани пријем за делегације градова, али и полагање вијенаца на многим споменицима посвећеним ослобођењу Бањалуке.

Република Српска 22.04.2018 | 19:59
Ослобођење: Дан града Бањалука
Обиљежавање 22. априла, дана града Бањалуке, почело је полагањем вијенаца код спомен-костурнице на Новом гробљу, на споменик палим Крајишницима на Бањ брду, на споменик палим борцима Војске Републике Српске и на споменик 12 беба у центру града. Градоначелник Бањалуке каже да је ово дан кад је Бањалука поносна на 22. април када је прије 73 године поражен фашизам и дочекана слобода.

„Године 1945. Бањалука је дочекала ослобођење и од тада до данас се развија. На нама је да чинимо да овај град буде што љепши и бољи и главни град Републике Српске. Трудимо се и да буде регионални центар и да се позиционира у нашем комшилуку и буде препознат, отворен, пријатељски, лијеп и развијен град“, каже градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Централно полагање вијенаца уприличено је на Тргу палих бораца. Вијенце је положила Делегација Народне скупштине Републике Српске и бројне друге званице. Министар рада и борачко- инвалидске заштите Миленко Савановић каже да је бањалучка регија у 20. вијеку претрпјела велика страдања и да се таква страдања више не смију поновити.

„Сви морамо бити свјесни шта значи мир и слобода и шта значи живот људи. Рат је једно зло које никоме не желимо, нити га призивамо. Порука је мир, слобода и љубав међу људима“, поручује министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић.

Поводом Дана града, представници Градске управе разговарали су са делегацијама дистрикта Васиљевска острва - дијела Санкт Петерсбурга и града Куманова. Заједнички закључак обје делегације је да ће се сарадња Бањалуке и Руске федерације наставити кроз многе пројекте.

„Представили смо нашим пријатељима основне приоритете и надам се да ће имати прилику да виде да се настојимо развијати и као главни град Српске и као регионални центар. Желимо више улагања и више туриста, желимо да радимо на инфраструктури и на стратешким документима овог града. Прије свега, Бањалука је отворен и пријатељски град који има потребу да сарађује са свим искреним пријатељима“, истиче Игор Радојичић.

„Бањалука и Санкт Петерсбург су јако блиски градови, не само у културном смислу, него и због историјских догађаја које смо сви имали. Није случајно и није од малог значаја то што се управо на дан града обиљежава и дан ослобођења од фашизма, јер и ми исто тако у Санкт Петерсбургу имамо два празника - рођендан града и ослобођење града“, истиче руководилац администрације дистрикта Васиљевског острва Санкт Петерсбурга Јулија Кисељова.

Поводом дана града, а по узору на друге европске градове, Господска улица, једна од најпрепознатљивијих симбола Бањалуке, украшена је са кишобранима различитих боја. Манифестације ће се наставити приказивањем видео-инсталације на фасади Банског двора у 20 часова поводом кандидатуре Бањалуке за европску престоницу културе 2024. године.

Прослава дана града ће се завршити свечаном акедемијом у културном центру Бански двор.



БН телевизија
Фото: бањалука.цом

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Хисторy Цханел

22.04.2018 18:10

Нисам неки историцар,Санкт Петерсбург је бивси Лењинград који је дуго био под опсадом Нијемаца али се никада није предао а сто се тице Бања Луке она је од 41. до 45.била под окупацијом устаса и Нијемаца и када су се ови повукли онда су је ко фол партизани ослободили.Исправите ме ако гријесим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Окупација

22.04.2018 21:21

Бања Лука је сада окупирана,када се ослободи ових сада агресора и тиранина тек це да слави.Ово сто се ради постаје класицна тиранија на сопственом становнисту.Срамота ста смо доцекали.Дјецу нам убијају као инсекте и бацају у блатњаве потоке,мозе им се па се тако и понасају.Правда=промјене.Само тако је могуце ОСЛОБИДЈЕЊЕ.

Name

БЛ Лејди

23.04.2018 05:54

Дан ослобођења Бањалуке ће се славити 21.априла у знак сјећања на први велики протест #правдазадавида, као симбол борбе право на живот обичног народа!

Name

ПАЛЕ

22.04.2018 18:15

Бас си ти развио Радојицицу Б.луку, прије би било расковао, касаба град, с коца и конопца се сјатило у Б.луку. Највеца провала је господска улица, кукууууу. Да си ти градонацелник Бијељине капу би ти скинуо, то је једини град у РС који је напредовао , Истоцно Сарајево, од некадасње суме и ливада изградзен је урбани центар, бјези Радојицицу не просипај се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре пале

22.04.2018 20:20

То изградзен те одало. Џаба си све писао

Name

Гале

22.04.2018 18:23

Кукавица од градонацелника рече....он прица о херојству и карактеру. радојицицу срамото неспособна и лазљива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

22.04.2018 18:25

А ево и Игор, зив је, хвала богу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

22.04.2018 18:33

Која иронија,ко слави данас ослободјење Бања Луке од фасиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.04.2018 06:37

Ми, чији су преци били на антифашистичкој страни...а не на страни Аустро-Угарске, па касније Трећег Рајха.

Name

илидзанац

22.04.2018 18:40

ГДЈЕ су данас биле велике главе из РС?НЕ би их у Истоцном САРАЈЕВУ на парастосу ХЕРОЈИМА из битака за одбрану ИЛИДЗЕ и кљуца настанка иопстанка РС!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп ЗУЦО

22.04.2018 18:49

Не знају они за Истоцни дио РС, фуцка им се, ал доци це кад буде требало гласове купити за Додика, пљунем на сваког србина из Истоцног Сарајева који заокрузи за СНСД , а ми смо створили РС данас нас пљују. Не зна Додик ни за Миљевице, Врањес, Мали зејтинлик, ал зна паре отимати и пљацкати нас јако добро. Зао ми је сто сам ратовао за ниста. Висе су нам босњаци добра уцинили писље рата него ико, а до јуцер смо били с двије стране ровова. Зао ми је насе младости сто је у гроб отисла да би фукаре данас узивале и понизавале нас.

Name

ја

22.04.2018 20:03

Ма ко нас ..... Погледајте само руководство Републике Српске, Владе и министарстава. Све је то САО Крајина. Као да не постоји источни дио. А на изборима...

Name

СПАС

22.04.2018 18:42

Имаће и Бања Лука други дан ослобођења, дан када се ослободи окупације СНСДа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

22.04.2018 19:12

Браво за коментар! Исто мисли вецина

Name

ре правда

22.04.2018 20:22

Већина на овом порталу и то је то

Name

Забрањено пусење

22.04.2018 19:02

Када будете имали натписе над раскрсницама и путоказе може се Бања Лука називати градом.Кренес за Добој нигдје путоказа нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како Нема

22.04.2018 19:25

Идес само право.

Name

октобар

22.04.2018 19:04

Дан ослобођења ће бити на изборима у октобру,ако народ изађе и казни ове криминалце,лопове,убице...мада народ је луд опет ће их Миле купити под шатором...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

22.04.2018 19:13

Бања лука је град који тихо умире .Поодавно је изгубио срце града Цајевац,Инцел, Јелсинград, Унис, Гик Козару,Творницу обуце Босну ,Творницу намјестаја Врбас и јос цитав низ привредних субјекат а нове стратегије развоја јос се пису и никад се написати неце.Спорт и култура су блиједе сјене онога сто су некада биле.О олимпијским побједницима и о свјетским и европским сампионима данас моземо само да сањамо.Партнери градови Бањалуке попут градова из Грцке Њемацке Аустрије Италије данас нису присуствовали прослави града а појавили су се неки нови попут градова са периферије Лењинградске губерније . И како реце градонацелник да споменемо и седам новородених беба данас којим зелим сву срецу овог свијета а требаце им јер њиховом граду се некад радало двадестак беба дневно и све су могле одрастати у Бања луцу сколовати се у Бања Луци, радити у Бањалуцким фабрикама заснивати своје породице у Бања Луци а данас назалост њихови родитељи најцесце размисљају како да оду из Града да би им обезбједили будуцност.Мало разлога за славље имамо а ваљда је признање премијерки од града она горка пилула коју морамо да пијемо да би зивјели у овим граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

22.04.2018 19:48

22. новембар се траба прослављати, дан када је српска војска ослободила Бања Луку 1918!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти

23.04.2018 02:58

БЛ..ЦЕ.БИТИ.ОСЛОБОДЈЕНА.КРИМИНАЛА.И.ХУСКАЦА.НАСИЛИНИКА.ИТАТИНИ.СИНОВА..ИЗИЦЕ.РС.ИЗ.СТРАСНОГ.МРАКА.И.ЗАЦАРАНОГ.КРУГА.

ОДГОВОРИТЕ