Оштра осуда због усташког поздрава

Инцидент са заставом на којој је исписан усташки поздрав За дом спремни у Јасеновцу, гдје се одржавала комеморација поводом страдања Срба, Јевреја и Рома у једном од најозлогласенијих концентрационих логора, без преседана је у модерној Европи, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Србија 22.04.2018 | 15:23
Оштра осуда због усташког поздрава
"Нигде се и никад у Европи није десило да се тако нешто догоди", рекао је Дачић у изјави за Тањуг и истакао да Србија очекује безусловну осуду од хрватског руководства.

"Замислите да ли је могуће да се приликом комеморација у Аушвицу или Маутхаузену појави транспарент са нацистицким поздравом Зиг хајл?! Очекујемо безусловну осуду од хрватског руководства, а не релативизацију догађаја, која у ствари значи релативизацију злочина над Србима, Јеврејима и Ромима. Такве осуде нема, напротив, усташама се подижу споменици и називају улице и тргови њиховим именима", указао је Дачић.

Он је рекао да са усташама и њиховим злочинима нико није упоредив. "Свако треба да осуди своје зло и само тако се могу градити добросуседски односи. Забрана уласка у Хрватску министру одбране Вулину је такође чин без преседана у Европи. Србија ће одговорити, али ми и даље сматрамо да је много боље тражити заједничке интересе Србије и Хрватске, јер су наши односи од кључног значаја за стабилност целог региона", поручио је Дачић.

Државна комеморативна церемонија у Спомен парку Јасеновац, започела је раније данас инцидентом, када су припадници Хрватских оружаних снага развили транспарент са усташким поздравом "за дом спремни", преноси Индеx.хр.

Према писању портала, уочи комеморације, двојица мушкараца који су се, како се наводи, представили као ХОС-овци, су у мјесту Јасеновац развили заставу ХОС-а која, иначе, уз дозволу хрватске државе има и тај усташки поздрав у склопу свог грба.

Извор: Тањуг

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Реал-ан

22.04.2018 13:46

Интересује ме има Ли забринутих на овакве ексцесне подвале?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

22.04.2018 14:57

Који је реални ефекат осуде или оштре осуде?

Name

Гардиста

22.04.2018 15:46

Браво Пиxy!Никад ми није била јасна поента "осудио" или "остро осудио". Па не,извини молим те,сигурно це реци да одобрава.Па наравно да осудјује,као и сваки нормалан цовјек који није устаса.Према томе,као сто пиxy казе,какве вајде има неко од тог сто је рекао да осудјује то и то.Смијесно...

Name

Саша

22.04.2018 15:57

Односе са Хрватском(питам се је ли ова држава заслужила да се пише великим почетним словом, али нећу себе да спуштам ниско) свести на најнижи, тзв. технички ниво.

Name

Ре

22.04.2018 16:00

Ово је највероватније одговор Шесељевим глупостима. Е зато ја казем немозе националиста бити нигде где се води диалог и постовање другога и другацијег

Name

А&Е

22.04.2018 13:47

У Јасеновцу је страдало више католика и муслимана него јевреја и рома скупа, али то се наравно никада неће чути из уста било којег србенде. Јасеновац је био стратиште за све који су на било који начин сматрани "сметњом" пропалој ндх у којем су највише страдали православци, али се истина не смије кројити на начин на који то раде у Београду. Увијек се треба нагласити да је Крајина чишћена од преосталих православаца управо од стране четника, након проласка нациста и усташа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре А&Е

22.04.2018 15:43

Ти си монструм.

Name

Зоран

24.04.2018 14:50

Мајмуне, размисли мало прије него напишеш глупост

Name

Драгутин

22.04.2018 13:51

Само ви прастајте и даље умјесто да их проклињете као сто је то направио предсједник Додик.Тако би вам и бог рекао јер боље ниста нису ни заслузили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

застава

22.04.2018 14:05

А ста сте оцекивали послије сесеља.....послаце вам Хрватска влада цвијеце..гледам слику И питам се зар срби нису могли организовати одлазак хиљаде људи у Јасеновац.Изгледа досло је људи да мозе стати у два аутобуса......срамота.Сваке године се долази у Јасеновац да би се користило у политицке сврхе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

22.04.2018 14:47

Они су неизлијечиви болесници

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСЊАК ИЗ РС

22.04.2018 15:22

Сад вам смета устаска застава у Хрватској а не смета вам кад вас предсједник сета улицом Лубурица Бобана Кватерника на дан НДХ, и не присуствује миси задусници Анти Павелицу истих дана љуби се устаским клоновима по устаском дијелу Мостара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

22.04.2018 16:57

Тако је. Свака част за коментар.