Најава, ШПА - финале Купа: Севиља - Барселона...

Тренутак одлуке у Барселони: Победа или растанак са Валвердеом! Управа каталонског клуба је бесна, разочарана и изиграна.

Фудбал 21.04.2018 | 18:00
Најава, ШПА - финале Купа: Севиља - Барселона...
"Валверде под огромним притиском", "Управа незадовољна испадањем из Лиге шампиона", "Расте сумња у Валвердеа", само су неки од натписа уочи окршаја Севиље и Барселоне у финалу Купа краља (21.30).

Обезбеђена титула очигледно није задовољила апетите Ђосепа Марије Бартомеуа, а евентуални трофеј у купу можда га само одобровољи, никако и убеди да је Валверде прави човек за клуб. Мундо Депортиво пише да управа никако не може да опрости тренеру испадање из четвртфинала Лиге шампиона од Роме, тим пре што је читав колектив упозорен да је битнији двобој у Риму него онај против Леганеса у Примери између двомеча са Вучицом. Валверде је имао кредита да ротира, мења, убацује кога год пожели у стартних 11 јер је приоритет био пехар у Лиги шампиона. Валверде је терао по свом и против Леганеса на терен извео седморицу играча који су касније били стартери против Роме. То су Марк-Андре Тер Штеген, Нелсон Семедо, Ђерар Пике, Серђи Роберто, Иван Ракитић, Лионел Меси и Луис Суарез. У другом полувремену убацио је Андреса Инијесту и Ђордија Албу, који су, такође, играли у Риму. 

Врхушка клуба је бесна, разочарана, изиграна. Барса је на Олимпику била физички импотентна. Понизила ју је екипа, која је - сматрају у управи - на нивоу Виљареала. Валверде је пробао да исправи грешку ротацијама против Селте, но могуће да је већ касно. Лига шампиона је измакла и ништа не може да је врати. Свака част на евентуалној дуплој круни, али зна се који је трофеј најважнији и где лежи лова од спонзора. Шпански медији иду корак даље тврдњама да атмосфера у клубу изгледа као да је неко бацио бомбу те да је Валвердеу јасно стављено до знања да ће његова будућност на клупи Барселоне бити доведена у питање, уколико не савлада Севиљу и не освоји дуплу круну. У преводу - следује му отказ. Ако Барса не освоји куп, неће бити слављеничког каравана на улицама Барселоне. А чак и да победи Севиљу, много тога ће зависити и од дербија са Реал Мадридом шестог маја. У Барселони су мишљења да је њихов тим једини који може да заустави Реал Мадрид у Европи и стога је жал за Лигом шампиона још већи. Краљевски клуб пак има реалне изгледе да трећи пут узастопно подигне "ушати пехар". Да не помињемо колико ово пече Каталонце... Јасно је под коликим је притиском Валверде. Није се излазило у јавност са неким тешким речима како би екипа била мирна уочи финала, али суштина је да од вечерашње утакмице много тога зависи...

Ове сезоне ниједна шпанска екипа није била ближа победи над Барселоном од Севиље. Андалужани су 31. марта до 88. минута првенствене утакмице на свом терену водили са 2:0, али су Луис Суарез и Лионел Меси у размаку од 53 секунде донели изједначење и силно разочарање присталицама Рохибланкоса.

Из тога могу да се извуку два закључка: први је да су изабраници Винченца Монтеле схватили да Каталонци нису ванземаљци и да могу да се носе с њима, други је да пулени Ернеста Валвердеа имају огромну менталну снагу која их у већини случајева извуче из наизглед безнадежне ситуације. Дакле, уочи финала 116. издања Купа краља и једни и други имају разлога да верују у тријумф, с тим да је Барсин списак много дужи и очекујемо да Андрес Инијестабуде капитен који ће да подигне пехар по завршетку меча на Ванди Метрополитано, стадиону мадридског Атлетика.

Први је неоспорно квалитетнији састав лидера (и будућег шампиона) Примере, и то у свим линијама и на свакој појединачној позицији. Валверде је, притом, у уторак против Селте одморио штоперски тандем Пике – Умтити, левог бека Ђордија Албу, Инијесту и Луиса Суареза, док је Меси одиграо последњих пола сата. Исту ствар учинио је и Монтела – дуел са Ла Коруњом прескочила су шесторица стартера (Ленгле, Ескудеро, Н'Зонзи, Сарабија, Васкез и Муријел) – међутим, Италијан је често био критикован због ретких ротација, те је његова екипа дефинитивно исцрпљенија.

Додаћемо да је Барселона добила шест од минулих осам међусобних сусрета (уз два ремија) и да јури тридесети, односно четврти узастопни тријумф у овом такмичењу, што јој никад није успело. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар