Отворен фестивал "Дани хармонике"

Десети међународни фестивал "Дани хармонике" вечерас је свечано отворен у Угљевику наступом почасних гостију из Русије и Украјине. Током два такмичарска дана фестивала наступиће 400 такмичара из 17 земаља.

Република Српска 20.04.2018 | 22:59
Отворен фестивал "Дани хармонике"
Организатор десетог фестивала Дани хармонике су угљевичка Музичка школа "Корнелије Станковић" и Удружење умјетника из Београда. Фестивал је отворио начелник општине Угљевик Василије Перић, који је пожелио добродошлицу свим такмичарима и извођачима.

“Поносни смо да смо у једном малом мјесту у Угљевику направили највећи фестивал хармонике на простору бивше Југославије”, рекао је Славиша Перић, директор Музичке школе "Корнелије Станковић" приликом отварања фестивала.

Начелник општине Угљевик Василије Перић је рекао да је фестивал превазишао сва очекивања.

“Овај фестивал је постигао своје циљеве, а један од њих је и популаризација хармонике, а не смијемо заборавити ни едукативни карактер овог фестивала”, рекао је Перић.



Подршка фестивалу стигла је и од српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића.

“Задовољство је бити на овом фестивалу који окупља учеснике из 17 земаља и шаљемо једну поруку да је ово прави примјер како се шири и како се развија Република Српска и БиХ”, рекао је изасланик српског члана Предсједништва БиХ Миленко Ристић.

Фестивал окупља велики број највећих свјетских извођача на хармоници, међу којима су Јуриј Шишкин и Владимир Мурза.

“Фестивал има велики ауторитет међу умјетницима. Овдје је веома топла атмосфера, веома су топли људи. Мислим да се овај фестивал још јаче мора развијати”, рекао је професор хармонике Јуриј Шишкин.

Његов колега из Украјине Владимир Мурза је нагласио да десетогодишње трајање фестивала осликава велики успјех.

“Многи фестивали се не могу похвалити успјехом који има овај фестивал.”

Најмлађи учесник фестивала, Ђорђе Перић рекао је да му је увијек драго да се појави на овом фестивалу јер од искусних професора научи доста тога, а са млађим учесницима је увијек загарантовано лијепо дружење.

Побједници "Дана хармонике" у Угљевику наступиће у понедјељак, 23. априла, у Центру за културу "Семберија“ у Бијељини на гала концерту умјетника Виктора Романка из Русије и Владимира Мурзе из Украјине.

Овогодишњи фестивал биће затворен наредне вечери концертом Мурзе и лаурета "Дана хармонике" у Центру лепих уметности Јована Колунџије "Гварнериус" у Београду.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар