Могерини-Вучић: Провести обавезе

Бриселски споразуми морају у потпуности да се испуне, и ЗСО и сви други елементи споразума, рекла је вечерас у Београду шефица европске дипломатије Федерика Могерини, а њен домаћин предсједник Србије Александар Вучић узвратио да је ЗСО једина неиспуњена обавеза из Бриселског споразума.

Србија 19.04.2018 | 21:07
Могерини-Вучић: Провести обавезе
"Морамо да радимо тако да кад нешто почнемо то и завршимо, а ту спада и оснивање ЗСО, али увјерена сам да тако треба да спроведемо и све друге елементе Бриселског споразума, односно требало је и раније да се десе. Поздрављам почетак израде статута ЗСО који, истина, касни извјесно вријеме, али пратићу и додатно ћу радити како бисмо обезбиједили даље кораке", рекла је Могерини.

Она је тако одговорила на питање шта тачно ЕУ подразумијева под потпуном примјеном Бриселских споразума.

Вучићје  реаговао, иако је питање било упућено Могерини, како би још једном указао да није сагласан са таквим балансираним приступом и позивањем обе стране на испуњење обавеза, јер, како је истакао, једино што није испуњено је формирање ЗСО, а то је обавеза Приштине.

"Остајем при ономе што сам више пута рекао, а то сам рекао и Федерики Могерини, да не мислите да сам нем кад дођу високи званичници ЕУ - сигуран сам да Албанци никада неће испунити обавезе из Бриселског споразума и никада им то није била намера", рекао је Вучић.

А подвукао је да нема "још неких обавеза, поред Заједнице српских општина, које нису испуњене".

"То је једина", нагласио је предсједник Србије.



Вучић је указао да споразум о енергетици није договорен Бриселским споразумом, већ је речено да ће се о њему разговарати, а све остало што је било - Београд је испунио.

"Учешће на локалним изборима, чак и на парламентарним, стварање регионалне полиције, уклањање цивилне заштите, правосудни систем... све што је требало, а било је теже од ЗСО, спорведено је у дело од прве до последње тачке споразума", рекао је Вучцих.

Поновио је да се на ЗСО односи шест од 15 тачака споразума, односно 40 одсто, а да то није ни дирнуто.

"Данас је тачно пет година од како је потписан споразум, а ми смо увек спремни за разговоре", рекао је Вучић.

Могерини је иначе још рекла да дијалог који модерира у Бриселу не значи само позивање двије стране да размјене ставове и покушају да се договоре.

"То видим прије свега као један технички компликован подухват који захтева да читав тим свакодневно ради у Бриселу. Гарантујем да ће наш тим наставити да вриједно ради на реализацији Бриселског споразума и увјерена сам да може да дође до завршетка тог процеса онако како и очекујемо", закључила је Могерини.

Могерини: Препознали смо ријешеност Вучића да Србију уведе у ЕУ

Идете у правом смјеру, европска перспектива је опипљива, поручила је вечерас у Београду шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини и истакла да је Брисел препознао рјешеност предсједника Александра Вучића да Србију уведе у Европску унију.

Обраћајући се медијима послије разговора са предсједником Србије, другог за посљедње двије недјеље, како је сама истакла, Могерини је рекла да придаје велики значај чињеници да је у Београду, да је жељела да лично дође у Београд послије представљања Извјештаја ЕК о напретку.

"Порука коју доносим није само билатерална, упућена само Србији, већ има регионалани карактер - перспектива члнаства у ЕУ је опипљива за цијели регион, а посебно за Србију и Црну Гору. Захваљући раду Србија иде у добром правцу", рекла је она.

Подсјетила је да је током предсатављања Извјештаја у Стразбуру јасно речено да преговори са Србијом напредују добро.

"Отворили смо 12 од 35 поглавља и добри су изгледи да се отворе и нова у току бугарског предсједвања", рекла је Могерини, додајући да је импресионирана енергијом, амбицијом, вољом, свуда па и у Београду се иде даље, да се настави са реформама и путем ка чланству у ЕУ.

"Поштовани предсједниче, препознали смо рјешеност ваше земље, под вашим вођством и уз рад владе коју сте водили, и све што сте до сада учинили на путу ка чланству", рекла је она.

Наводећи да ЕК међу многима слови за строгу и немилосрдну и као неко ко не даје поклоне, Могерини је рекла да је убијеђена да је процес проширења на Западни Балкан "поклон који сами себи треба да дамо у ЕУ".

Она је, такође, указала да се у Извјештају наводе и области у којима је констатован напредак али неопходан додатан рад.

"Знам да су предсједник и валда свјесни тога гдје треба уложити додатни труд, и у којим областима", рекла је она.

Говорећи о предстојећем самиту у Софији, она је рекла да се нада да ће састанак, који долази знатно послије Солуна, дати нови подрстрек дубљој сарадњи у региону и да ће бити одато приознање за заједнички рад раду на путу ка ЕУ и учвршћивању реформи.

Она је споменула и конкретне податке који говоре о томе да "ЕУ и србија корачају руку под руку у корист грађана Србије": ЕУ ј енајвећи трговински партнер Србије, 65 одсто српског извоза иде у ЕУ, 80 одсто страних директних инвестиција у Србији је из ЕУ, генерисана су средстава у висини од једне и по милијарде ерва и отворено 2.500 радних мјеста у Србији, скоро 3.000 студената, професора, научника учествовало је у програму "еразмус плус".

Говорила је и о снажној подршци из буџета ЕУ у износу од 4 милијарди евра за наредни период.

"Све те бројке говоре саме за себе. Ово је само почетак, мали елемент на пут ка ЕУ и чланству. Ја бих вам, Александре, захвалила на посвећености и рјешености која је овој земљи омогућила да напрдује", закључила је Могерини.

Могерини и Вучић о Шешељевом инциденту

На питање како коментарише Шешељев инцидент у Скупштини Србије и да ли би то могло да утиче на односе с Хрватском, шефица је европске дипломатије Федерика Могерини рекла да у суштини може да понови оно што је српски предсједник јуче рекао - а то је да осуђује сваки акт који не подржава демократске институције, попут народне скупштине, те додала да је и лично имала слично искуство прошле године.

"То су епизоде које не служе на добро самој Србији и томе да се она види као једна солидна демократска земља. Ја сам прошле године посјетила српски парламент и имала слично искуство, али вјерујем да, као што је хрватски премијер Пленковић рекао, важно је да се дијалог одржи. То је и суштина пројекта ЕУ и томе смо сви посвећени", закључила је Могерини.

Надовезујући се на ову тему, српски предсједник Александар Вучић примјетио је да су сви у држави јуче веома снажно осудили понашање Шешеља, те да је, како каже, слушао лажи од политичких представника из Србије и региона како "неко није споменуо Шешеља, јер га се плаши".

"Понављам, осуђујемо понашање Шешеља, оно за које знамо да се догодило, јер постоји и оно које не знамо, а за које он тврди да се догодило", навео је Вуцић.

Додао је, међутим, да су се много теже увреде догодиле током његове посјете Хрватској, на које нико ни у Хрватској, ни из ЕУ није реаговао.

Нису, каже, реаговали ни на подизање споменика Алојзију Степинцу, нити на изјаве Харадинаја и Тачија.

Поручио је да је његов посао да гради добре односе и да ће то наставити да ради, уз опаску да "ми Срби морамо да научимо једну ствар, а то је да нисмо увек у истој позицији, не морам то вама у Србији да доказујем, али морамо да се понашамо рационално".

"Могао бих сат времена о томе, али бих нанео стету земљи коју волим и за коју радим и борим се и на овом састанку сам се борио и дао све од себе да заштитим Србију на најбољи начин", рекао је Вучић.

Додао је да кад би рекао шта мисли о изјавама Харадинаја и Тачија не би тиме учинио услугу ни свом народу, ни европском путу, те је земолио да се његова уздржаност по том питању не схвати као знак слабости, већ као брига за народ.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пиxy

20.04.2018 06:13

Вучићу Вучићу...шта би од тебе....паре и власт, а? Досадило се злопатити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

20.04.2018 08:37

Испунит ЦЕ као и резолуцију 1244 коју висе Нико и не Помиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

20.04.2018 18:30

Већ неко вријеме пишем и мислим да сам у праву. Вучићева политика и наступи су чист популизам, представа за народ и медије, приказивање себе као "мученика" и др.

ОДГОВОРИТЕ