Анализа: Звездиних шест кечева...

Црвена звезда је у једном дану, одвела једног, а довела два играча која могу да играју ту позицију.

Кошарка 18.04.2018 | 22:20
Анализа: Звездиних шест кечева...
Једно од најнестабилнијих позиција у Црвеној звезди ове сезоне била је позиција плејмејкера, или популарно речено ”кеца”. Само да констатујемо: Звезда је летос довела два плејмејкера (Рочестија и Радичевића), у току сезоне је отпустила двојицу (Ениса и Радичевића) и од четири играча која је довела у току сезоне, двојица су дошла да појачају позицију кеца (Енис и Човић), а трећи може такође да наступа на позицији организатора игре (Раданов).

Да појаснимо...

Стефан Јовић је био тај који је држао Звездину игру у претходним сезонама, посебно у прошлој. Поред њега ту је био Нејт Волтерс, али он се задржао само до краја сезоне и отишао. Потом је на лето и Јовићпрешао у Бајерн из Минхена и Црвена звезда је морала да доведе два организатора игре.

То су били Тејлор Рочести и Никола Радичевић. Идеја је била да Звезда има искусног Рочестија који би играо 25-30 минута, а да Радичевић као српски млади плејмејкер стасава уз искусног америчког интернационалца и да уз њега "купи форе".

Радичевић је одиграо одлично припреме, наметнуо се и деловало је да ту неће бити проблема. Ипак, Радичевић пре свега шутерски није успео да одговори изазовима у Звезди (има солидан продор), није успео психолошки да се навикне на околину и то је почело да смета и навијачима. Кулминација је била утакмица Звезда - Басконија у Арени где је Дејан Давидовац пракитчно ушао на његово место и Звезда је добила још једну опцију на позицији организатора игре.

Он није дошао из ФМП-а због тога, али је уместо на беку или крилу, заиграо на позицији један.

У клубу су закључили да не могу да играју само са Рочестијем и Давидовцем, па је зато ангажован Дилан Енис, а са Радичевићем је дошло до раскида сарадње. Он је срећу пронашао у Гран Канарији где игра солидно код тренера са којим је раније сарађивао.

Дакле, у децембру смо добили ту консталацију снага на позицији један. И тако је било све до краја финалне серије АБА лиге у којој је Црвена звезда поражена са 1:3.

Треба рећи и следећу ствар: Рочести и Енис се нису баш набоље показали у улози разигравача целог тима, а то се посебно односи на Дилана. Он је више играч који себи ствара простор, па је много пута зато прављена изолација да би он играо један на један са противничким беком. Зато је рецимо Душан Алимпијевић имао опцију у финалној серији где је упаривао Рочестија и Ениса и држао их у исто време на паркету. Заправо, није то деловало уопште лоше.

Међутим...

Само пар дана после изгубљеног финала Дилан Енис напушта Звезду, иако је у њу стигао пре само четири месеца. И упркос чињеници да је потписао на две и по године и на све то још добио српски пасош... Како било, њега већ од данас чекају обавезе у АЦБ лиги.
"Иако није било дуго, било је невероватно искуство, играти и живети у Србији, али и част добити њено држављанство. Навијачи Црвене звезде, хвала вам за сву љубав и подршку. Сада се окрећем обавезама у Сарагоси", написао је Енис на Инстаграму по одласку.

На његово место стигао је искусни Филип Човић из ФМП-а, а са истог места је враћен талентовани Алекса Раданов који може да наступа на више позиција, између осталог и на позицији организатора игре.

То значи да ће Звезда ући у Суперлигу са Рочестијем, Човићем, Радановим и Давидовцем као играчима који ће бити потенцијални организатори игре. Поред њих, још су Енис и Радичевић наступали на тој позицији у току сезоне. 

На крају, подсетимо и на чињеницу да је Хапоел из Јерусалима "запео" да доведе Рочестија у своје редове јер му је потребан такав играч. Израелци су прво показали интересовање, па су га пре пар дана обновили, и играју на карту Звездиног пораза у финалу АБА лиге, те евентуалне уштеде у плати Рочестију у случају растанка, па остаје да се види да ли ће Звезда задржати овог кошаркаша у својим редовима. Свакако најбољег плејмејкера ове сезоне.

Све у свему, Звезда ће ове сезоне укупно имати шест кечева, односно играча који су играли на месту организатора игре. Видећемо како ће се на новом задатку снаћи пре свега Човић, а потом и Раданов уколико буде добио шансу на тој позицији у Суперлиги.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар