Прича: Никола Јокић = 146.000.000 $!

Пре нешто више од шест година био је само још један дечко из Сомбора који је у слободно време волео да игра кошарку.

Кошарка 17.04.2018 | 22:45
Прича: Никола Јокић = 146.000.000 $!
Данас, тај исти Сомборац ушао је у историју НБА лиге – оборивши рекорд стар више од пола века, из 1955. године.

Иако његову игру никако не би требало описивати кроз бројеве или, још мање (никако), гледати његов учинак на паркету кроз статистичке параметре – оно што је Никола Јокић постигао у ноћи 16. фебруара против Милвоки Бакса тешко да ће ико икада надмашити.

Српски репрезентативац пружио је партију живота, баш у стилу у ком је то чинио и на земљаном терену у родном граду са двојицом старије браће, тачно као да је то најлакша ствар на свету. За свега 14 минута и 33 секунде, односно непуна два минута пре одласка на полувреме, остварио је трипл-дабл учинак.

Јока је историјско вече до краја сусрета претворио у прави спектакл са 30 поена (8/11 за два, 3/3 за три), 17 асистенција и 15 скокова, за шесту победу његовог Денвера у последњих седам сусрета, чиме су Нагетси наставили да се пењу на табели Западне конференције у борби за што бољу позицију у одлучујућим борбама за плеј-оф.



Поред рекорда Џима Такера, који је до двоцифреног учинка у три различите категорије стигао за 17 минута, Никола је истовремено ушао и у импозантно друштво јер су само још петорица играча имала учинак од најмање 30 поена и по 15 ухваћених лопти и проигравања на једном мечу, и то каквих – Вил Чемберлен, Оскар Робертсон, Меџик Џонсон, Лери Бирд и Џејмс Харден. 

Свима нама, и новинарима полако понестаје суперлатива како би описали и на прави начин дочарали оно што овај двадесеттрогодишњи момак ради када је на паркету. Био то пâс једном руком преко целог терена, пошто је претходно судији ’отео’ лопту из руку, или додавање поред тројице чувара, иза леђа, које збуни и режисера преноса. 

Легендарни Грег Попович, тренер Сан Антонио Спарса, описао је његов стил игре поредећи га са плесањем валцера, док чувени Чарлс Баркли у њему ’види’ Леброн Џејмса, најбољег играча данашњице. 

Било како било, љубимац навијача Нагетса наставља да се забавља из ноћи у ноћ, а оно што постиже у својој трећој сезони у елитном друштву само је логична последица свега онога чега се одрекао у блиској прошлости. Бурека и кока-коле, али и Европског првенства са другарима с којима је лето раније стигао до олимпијског сребра.

Шта то значи ’преведено' на српски?

И, док амерички медији анализирају и потежу питање да ли је Никола Јокић један од најуникатнијих играча лиге, управа тима из Колорада испред себе има поприличну јасну рачуницу за наредно лето, када наш играч око кога желе да граде будућност франшизе постаје ограничено слободан агент, али са једном веома важном специфичношћу.

Некадашњи играч данашњег Мега Бемакса улази у последњу годину уговора који је потписао као руки, када га је Денвер 2014. године изабрао као 41. пика друге рунде Драфта, што га тренутно чини другим најслабијем играчем тима, испред ветерана Ричарда Џеферсона – са 1.471.756 долара.

Као такав Јока има звање ’десигнатед плаyер’, односно ’Грумење’ има могућност да му понуди петогодишњи, а не четворогодишњи уговор, што је иначе ограничење када се не ради о појединцу који излази и своје прве уговорне обавезе.

Како ће се ’саларy цап’ – дозвољена количина новца коју клуб може да потроши на плате играча током једне сезоне – додатно увећати сваком наредном сезоном. Заједно са њим подићи ће се и граница за порез на луксуз, када у случају прекорачења франзиша мора да плаћа својеврсне пренале, углавном папрене, регулисане истим уговором о колективним зарадама, па ће Денвер имати још више простора за 'маневар'.

Сходно томе, Денвер ће бити у могућности да Србину понуди уговор вредан 146.000.000 долара. Односно, његов уговор моћи ће да оптерети коначну рачуницу (101 милион) за тачно 25 одсто, уз осам процената повишице у свакој од наредне четири година.

Статус ограниченог слободног агента даје прилику и другим клубовима да Јокићу изнесу своје понуде, али, што је и круцијално, Нагетси су ти који вуку последњи потез јер максималан уговор Николу безусловно оставља у Колораду, тј. све друге понуде у том случају постају ирелевантне.

Зато смо и рекли да је рачуница поприлично јасна, пошто друга варијанта о ’тимској опцији’, која нашег центра такође задржава у ’Пепси центру’ и следеће сезоне, неделује реално јер онда Јокић долази у прилику да наредног лета као потпуно слободан агент оде у било коју екипу, под било каквим условима.

С друге стране, специфичност целокупне ситуације садржи и једну отежавајућу околност, тј. боље рећи препреку јер ће Денвер и наредне такмичарске године, као и у актуелној, пребацити ’саларy цап’ за нешто мање од шест милиона долара.

Када се црта подвуче, имајући у виду и долазак Пола Милсепа и његов трогодишњи уговор вредан готово 100.000.000, као и чињеницу да нови, значајно уноснији уговор очекује и Вил Бартон, Нагетси ће морати да направе око 12.000.000 долара простора како би могли могли максимално да се ’испруже’ и буду мирни. 

Као прво решење намеће се трејд Кенета Фарида, играча који ће следеће сезоне инкасирати готово 14.000.000, нешто што је управа безуспешно покушавала да уради пре краја недавно завршеног трејд рока, а спекулише се и именима Мејсона Пламлија (12.917.808 $) и Дерела Артура (7.464.912 $). 

Денвер ће у сваком случају морати да ’јури’ тимове који имају простора за велике плате, односно да заузврат добије углавном пикове или искусније играче који су спремни да играју за популарне ’ветеранске уговоре’. 

Гледано из ове перспективе, поготово кроз призму партија које њихов најбољи играч пружа у минулих годину и по дана, нема сумње да водећи људи неће ништа препустити случају што би заиста и било сулудо.

Никола Јокић израста у пакленог играча, ’претећи’ да постане нови суперстар најјаче лиге света, неко ко се већ на први поглед разликује од оних који већ имају такво звање у НБА, али и наш најбољи играч икада у фамозној америчкој лиги. 

Званични сајт лиге неколико пута посветио му је посебне емисије, једну само искључиво његовим пасовима, док поштовање које добија свакога дана све је веће и долази из уста оних који са њим деле тај исти паркет – који га на тај начин полако примају у своје друштво. 

Њему је тамо свакако и место, а на нама је да уживамо и да га до тамо и испратимо. 



Упоредо са новим уговор све гласније се прича и о компанији с којом би Никола могао да оствари техничку сарадњу, или чије би патике у будућности могао да носи. Крајем прошле године 'Најки' му је посветио опширну причу на званичној страници своје веб презентације, па сви извештаји нагињу сарадњи управо са америчким гигантом.

Према новом уговору, сваки клуб мора да искористи 90 одсто ’саларy цапа’, док ће он у сезони 2025/26 износити чак 144.731.000 долара, а 175.553.000 када је у питању маргина за луксуз.

Такође, у озбиљној је конкуренцији за најбољег играча Западне конференције – 21,6 поена, 11,7 скокова, 9,6 асистенција – чиме би постао први Србин још од Предрага Пеђе Стојаковића коме је то пошто за руком, пошто је легендарни шутер Сакраменто Кингса ласкаво признање добио у новембру 2003. године.

Ове сезоне, на 51 мечу, просечно бележи 16,9 поена (48,5 одсто за два, 36,3 одсто за три), 10,6 скокова, 5,9 асистенција, 1,2 украдене лопте и 0,8 блокада.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар