30 000 радника на минималцу

Сатница запослених у Српској који раде за минималац износи тек нешто више од двије марке, што значи да један радник цијели дан ради само за 18 марака дневнице. Толику дневницу у Републици Српској има око 30 000 радника. Економисти кажу да ако Влада не почне да брине за све грађане, егзодус са ових простора ће бити све већи.

Република Српска 12.04.2018 | 19:57
30 000 радника на минималцу
Сви они који зарађују најнижу плату од 410 марака, за сат свог рада могу да купе тек литар млијека, хљеб или пар јаја. Стога није  тешко израчунати да сваки осми запослени у Српској ради за дневницу за коју му се не исплати ни долазити на посао, али нема другог избора. Не рачунајући све животне трошкове, само за храну четворочланој породици треба 23 марке дневно, што се са минималцем не може подмирити. Грађани поручују, ситуација је све лошија. 

“ Купиш брашно али шта ћеш даље мораш и млијеко нећеш само јести хљеб и млијеко стварно је тешко и у држави и уопште мале плате пензије људи не раде “.  “Опште је познато да је куповна моћ јако слаба а и ја живим више испод просјека него изнад просјека”, кажу грађани.

Рачуница Савеза синдиката Српске показала је да без двије плате од 1000 марака четворочлана породица тешко може да подмири све основне животне потребе.

 “Чињеница је да у неких 8 или 9 дјелатности том просјечном платом радници нису могли обезбиједити ни трошкове прехране који су неопходни на мјесечном нивоу у једној четворочланој породици  и да задовољи основне потребе животни стандард а самим тим и квалитет живота радника и њихових породица су на изузетно ниском нивоу”, каже Божана Радошевић, Савез Синдиката РС.

Званична статистика показује да у Српској тек сваки четврти радник зарађује више од 1000 марака. Међу њима има и срећника који мјесечно у џеп ставе и по 75 000 марака.  Толико на примјер зарађује један банкар чија сатница практично износи 440 марака. То значи да он за само три сата заради више од просјечне плате и двије и по пензије у Српској. Економисти упозоравају да је све већи јаз у примањима што је додатни мотив већини грађана Српске да спакују кофере и напусте Босну и Херцеговину без жеље за повратком.

 “Онда је ово економија биједе а не економија будућност и могућности неког бољитка за све грађане и резултат свега је ниска куповна моћ куповина дувана на улици мотање цигарета преживљавање и нада да ће се нешто промијенити нажалост наши грађани нису свјесни да промјену они морају донијети”, каже Зоран Павловић, економиста.

Привреда у Српској је одавно угушена. Све већи државни намети приватним предузећима изискују немогућност повећања плате радницима. Једино рјешење би било смањење пореза, поручује опозиција.

 “Што би свакако дало приватницима могућност да улажу у приватни сектор и развијају своју производњу и да на тај начин дају веће плате радницима док с друге стране се морају смањивати плате у државном сектору посебно плате функционера јер је огромна плата између њих и обичних радника”, тврди посланик СДС Давор Шешић.

Према посљедњим истраживањима, БиХ  се налази на трећем мјесту најпесимистичнијих народа у свијету јер 80 одсто њених грађана не вјерује у боље сутра. 40 одсто је мишљења да ће беспарица бити још већа, док 47 одсто сматра да се ни у овој години, иако је изборна, нећемо помјерити са мртве тачке.



БН телевизија

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Трр

12.04.2018 18:02

ДНО ДНА БЈЕЗИТЕ ОДАВДЕЕЕ КО МОЖЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мм

12.04.2018 18:51

Не знам шта чекају ? Па тамо је све пропало остали само криминалци.Народе бјежите из ове вукојебине.Дођите у ЕУ у било коју државу боље ће Вам бити.Довољно је само карта у једном правцу.Кукате на газде а видите да су то обични тезгароши и чобани.Пролази Вам живот тамо дзаба.Какав минималац то је јад.Све је пропало у РС не знам чему се надате ? Или сте стварно будале ?Овамо радника треба колико хоћеш а лако је доћи једино АКО НЕЋЕТЕ па онда не кукајте и радите дзаба.Бар сада је лако доћи а посла колико хоћеш а богами и лове.

Name

кунта кинте

12.04.2018 19:32

НАСТАВИТЕ И ДАЉ ДА ГЛАСАТЕ ЗА снсд+днс+спрс=ГРОБАРИ РЕПУБЛИКЕ СПСКЕ--------------

Name

Пропалитет

13.04.2018 09:24

Нема овдје у РС зивота. Толико је све унистено да не постоји нико ко би то могао поправити. Младји масовно све висе и висе напустају брод који тоне и немогуце их је задрзати у оваквој приватној Републици.

Name

Трн

12.04.2018 18:11

Последице огромних кредита. Тако ствари стоје када сав новац кои прикупљас дајес за кредите и немас ни за соли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ММ

12.04.2018 19:55

Па што у земљу европске уније зар народ РС не пљује на ту исту ЕУ.зашто недемо код мајке Русије коју обожавамо.Какви смо лицемјери и нкакав народ.Ова ЕУ би нам требала забранити улаз и све нас послати у Сибир код Мајчице Русије за којом умиремо али ето ипак чу срати против запада и еу али одо бјежати у Е у.Фуј смо као народ нема такво чудо.

Name

Дервента

12.04.2018 18:46

Баја из Бакинаца поруцује свако мало да се код нас зиви боље него у Њемацкој! Али није проблем у Баји, проблем је у залуденим сљедбеницима црвене секте који имају подеране гаце и који су висе гладни него сити али це подрзати на изборима Бају док у њиховим цријевима тузна виолина свира!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

12.04.2018 20:05

Шта је ово јели нека грешкс банкар заради и по 75.000км или око 400 и нешто км на сат у овој РС Незнам јесам ли добро прочито ако јесам узмај тољаге у руке и на улицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.04.2018 09:18

Каква твоја улица,...нема од тога ниста