Вучић сутра код Ангеле Меркел

Предсједник Србије Александар Вучић разговараће сутра у Берлину са њемачким канцеларом Ангелом Меркел о билатералним односима и регионалним питањима.  Косовски премијер Рамуш Харадинај поново је данас позвао САД да помогне Косову да, како каже, у завршној фази дијалога Београда и Приштине дође и до међусобног признавања, с тим што је овог пута списак прошио и на Њемачку и Француску.

Србија 12.04.2018 | 18:55
Вучић сутра код Ангеле Меркел
Како пише портал ГазетаЕxпрес, Харадинај је на округлом столу у организацији “ФОЛ” Покрета поновио да је за завршну фазу дијалога већ тражио помоћ САД.

– Улазимо у завршну фазу дијалога која подразумијева међусобно признавање. Тражио сам помоћ САД – рекао је Харадинај.

Портал пише да је Харадинај, међутим, примјетио да ће то бити тешко оствариво у колико се у дијалог не укључе “доносиоци одлука”, као што су Трамп, Меркелова и Макрон.

– Никада нисам био у потпуности увјерен да ћемо, када спроведемо споразуме – да пређемо у завршну фазу, јер коначна фаза зависи од политичке воље великих. Предсједник Трамп би требало да има времена да се позабави Косовом у завршној фази, као и канцеларка Меркел и предсједник Макрон -рекао је Харадинај.

Уколико се велике свјетске силе не укључе директно у медијацију, Харадинај каже не очекује да ће у “завршној фази дијалога доћи до међусобног признавања”.

Предсједник Србије Александар Вучић разговараће сутра у Берлину са њемачким канцеларом Ангелом Меркел о билатералним односима и регионалним питањима.

– Посебно ће се разговарати о билатералним односима, као и регионалним питањима, али и европско-политичким темама – саопштено је данас из кабинета њемачког канцелара, преносе београдски медији.

Вучић је прије два дана у Мостару рекао да жели да од Меркелове чује како види однос Београда и Приштине, свеукупне регионалне односе, али и да тражи подршку у потрази за компромисом између Београда и Приштине.

Тим поводом је рекао и да сам позив канцеларке Њемачке доста тога значи и понавља да је Њемачка за Србију најважнији партнер.

– Ангела Меркел је за нас најважнији партнер и то видите и у Крагујевцу, по Кромберг Шуберту у Крушевцу који ће запослити 2.000 људи… Ако то људи у Србији не разумију – онда не знам шта бих рекао. Ти разговори неће бити лаки – рекао је предсједник Србије и додао да стално размишља о томе шта и на који начин да каже Меркел, а у циљу да се позиција Србије унеколико поправи, побољша. . .

– Али, они су велика сила, ми смо мали, да ли ћу успјети…не знам – рекао је предсједник.

Он је додао је да не треба подсјећати да је 2008. године проглашена такозвана независност Косова, а да се 2010. и 2011. године причало о дипломатији на стероидима која је и донијела пресуду МСП.

– Такви су нам били и стероиди и дипломатија, а сада неко мора да вади камење из ватре и покуша нешто да направи – додао је Вучић, али и навео да се и по самом питању да ли може нешто да се уради види да смо макар нешто успјели.

И позив Ангеле Меркел показује да смо макар успјели да се о томе бар говори, на цивилизован начин, језиком сукоба, пушкама, великим Албанијама како то жели Тачи и његово руководство, додао је Вучић.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Интересантно

12.04.2018 17:24

А и Додик сутра иде на разговоре у Деутсцхе телеком. Седиште телекома је у граду Бону.Према наводима РТРС Додик ће са представницима ове њемачке компаније разговарати и о борби против сајбер криминала.Откад се Додик разумије у сајбер криминал. Зар то није посао министра унутрашњих послова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.04.2018 18:16

Додик иде да покуса инвестирати свој (нас) капитал. Накупило му се виска.

Name

ЛД

12.04.2018 18:51

Додик и Вуциц иду код Маркеле да им оцита буквицу доста је висе Додика а и Вуцка Вуцку заврнути сију а Милокраду санкције од ЕУ.И време је висе попео се свакоме на ону ствар.

Name

дјиљкос

12.04.2018 18:55

Сутра овај моли меркел за бају и за цовица и моли да се санкције не увод баји а исто тако за цовица да остане на власти и с апетитом це цовјек моци цути оно сто це овој пицајзли и зена од бизниса и реци или или па бирај , то мора бити јер овај лазов и сплеткарос је све циницинији и љигавији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ Коста

12.04.2018 19:50

Не лупетајте без везе Баја неце Њемацку задуго видјети,а Вуциц иде да ну се казе да је вријеме истекло.Какав Цовиц он висе није ни у каквој комбинацији зна то Вуциц.

Name

Пикси

13.04.2018 09:52

Видјећете да ће добити похвале и подршку...ипак више ради за њих, него за свој народ.

ОДГОВОРИТЕ