Контратужба против Словенаца

Након што је „Електрогосподарство Словеније“ прије четири године пред судом у Београду покренуло арбитражни спор против РиТЕ „Угљевик“ тражећи накнаду од чак 1,36 милијарди КМ по основу пријератних улагања у РиТЕ, ово јавно предузеће узвратило је контратужбом тешком најмање 240 милиона евра коју је поднијело 19. марта, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 12.04.2018 | 15:49
Контратужба против Словенаца
Адвокат РиТЕ „Угљевик“ Бранислав Ђокић потврдио је за ЦАПИТАЛ да су поднијели противтужбу и то по више основа, наводећи да детаље не може износити.

„Рок за подношење противтужбе је био 19. март 2018. године и ми смо то тада и урадили. Утврдили смо најмањи износ који тренутно потражујемо, али коначан износ ће се утврђивати у току поступка. Висину тужбеног захтјева базирали смо на више захтјева“, казао је Ђокић.

Он је подсјетио да Словенци истовремено воде два поступка по истом основу и то један против РиТЕ пред арбитражним судом у Београду, а други против БиХ пред Међународним центром у Вашингтону у којима траже огромну накнаду по основу пријератних улагања у Рудник и термоелектрану „Угљевик“.

О спору са „Електрогосподарством Словеније“ биће ријечи и на ванредној сједници Скупштине акционара овог предузећа заказаној за 27. април.

У Информацији о спору са „Електрогосподарством Словеније“ наведено је да ово предузеће 19. марта доставило одговор на тужбу Словенаца у оквиру којег је дало одговоре на све аспекте тужбеног захтјева.



„Такође, предузеће је, сходно уговореним арбитражним правилима, поднијело и противтужбу“, наводи се у информацији и додаје да се сада чека одговор „Електрогосподарства“ на ову контратужбу, а рок за достављање тог одговора је  27 јун.

Спор пред београдским судом Словенци су покушавали да зауставе, док се не донесе одлука по арбитражном поступку који су по истом основу против БиХ пред Међународним центром за рјешавање инвесиционих спорова у Вашингтону, али је њихов захтјев одбијен.

Када је у питању спор пред Међународним центром у Вашингтону, Ђокић је рекао да се ту очекује одлука о надлежности арбитражног вијећа и основаности тужбеног захтјева.

„Електрогосподарство Словеније“ покренуло је арбитражни спор против БиХ половином 2014. године тражећи накнаду од 695,1 милиона евра по основу пријератних улагања у РиТЕ. Осим овог ЕГС је покренуло против РиТЕ „Угљевик“ и арбитражни спор који се води у ад хоц арбитражном поступку у Београду.

Покретању арбитражног поступка у Београду претходило је вођење парничних поступака у РС који су покренути по основу тужби „Електрогосподарства Словеније“ против РиТЕ „Угљевик“, а у којима се Окружни привредни суд у Бијељини прогласио ненадлежним за поступање у овом предмету, а ту одлуку суда потврдили и остали судови на вишем нивоу.

(Цапитал)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

одрат це их Словенци

12.04.2018 15:34

Скинут це им и гаце ако их уопсте имају,....

ОДГОВОРИТЕ