Русији не треба Балкан за сукоб

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да постоји антируска хистерија широм западне и централне хемисфере, али да се не разумије да Русији не треба Балкан за било какав војни сукоб са било киме.

Србија 12.04.2018 | 13:11
Русији не треба Балкан за сукоб
Дачић је поручио великим силама, које се сукобљавају око Сирије, да је доста запаљиве реторике и да је вријеме да се пошаље "један мирољубиви твит".

Коментаришући писања западних медија да је Русији потребан Балкан, Дачић је за ТВ "Пинк" рекао да му је, када је био премијер Србије, руски предсједник Владимир Путин једном приликом рекао да Русија не очекује да Србија уђе у Евроазијски савез или да у Србији буде руска војна база.

"Ја га питам - је ли ви мислите и очекујете да Србија треба да буде чланица Евроазијског савеза? Он каже - откуда та идеја, зато што није могуће, ми нисмо уопште ни територијално везани. Питам - је ли ви очекујете да имате војно присуство и војне базе у Србији, а Путин каже - шта ће то мени, ја ако хоћу да ратујем са неким, могу одакле год хоћете", пренио је Дачић.

Он је додао да Русија зато никада није спочитавала Србији пут ка ЕУ, него само очекује да Србија, да би ушла у ЕУ, не води антируску политику.

Дачић је, поводом случаја "Скрипаљ", поновио да Србија неће да протјерује руске дипломате и да не одобрава било какве нападе хемијским оружјем, али да се залаже за непристрасну истрагу, као и да је против политизације тог случаја.

"Без обзира што се то можда некима са Запада не свиђа и што хоће да ми одмах осудимо некога без било какве истраге или предузимамо неке мере, Србија то свакако неће да уради, то нису урадиле и неке чланице ЕУ", рекао је Дачић.

Поводом приче о хемијском тровању у Сирији и могућем војном сукобу САД и Русије, Дачић је подсјетио на ријечи некадашњег америчког званичника Хенрија Кисинџера да ће односи Русије и Америке ући у деескалацију јер је сљедећи корак у ескалацији - рат.

"Лако је сада говорити и држати говоре и обраћати су путем друштвених мрежа, али је тешко дати наредбу за `притисак на неко дугме` јер може да буде веома озбиљан ратни сукоб", рекао је Дачић.

Он је оцијенио да то више није сукоб локалног или регионалног карактера јер није више ријеч о нападу на Сирију, него о томе да би приликом напада на Сирију мета била и руска војска.

"У том погледу, постоји претња да сукоб може да има не локални, ни регионални, него светски карактер. Често велике силе воле нама малим да држе лекцију, зато ја желим да поручим њима да је доста запаљиве реторике и да је време да се пошаље један мирољубиви твит", рекао је Дачић.

Он је истакао да је Русија Америци главна пријетња, али да треба водити рачуна да се не пређу те "црвене линије", послије којих је тешко може да дође до неког повратка.

"То је веома опасно. Руско присуство у Сирији је порука Американцима да су Руси ту, и да, ако ће да гађају ту, да ће да гађају Русе", додао је Дачић.

Он је напоменуо да је отишла једна делегација надлежне агенције из Хага да испита ситуацију са наводним хемијским тровањем у Сирији, али да Америку то не занима јер јој се не свиђа руско присуство у Сирији.

Извор: Срна

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ја

12.04.2018 11:27

Овај кокодаце стално .....недо бог да има већу војну силу ми би давно у рату били опет на овим просторима......

ОДГОВОРИТЕ
Name

бице бице ако Бог да

12.04.2018 12:05

Бице бице долази све на своје траје али долази доста је било смрадови...

Name

Ре Ја

12.04.2018 12:34

Ама, ста ти па ти. Не прицај глупости.

Name

Карадоз

12.04.2018 11:50

Струцњак за пјевање на забавама прица о политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј

12.04.2018 12:51

У свој тор и маси репом!

Name

попара

12.04.2018 11:55

Србија никад неце уци у ЕУ,због Русије.То би Русији омогуцавало да Србија поткопава интересе ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

12.04.2018 12:58

Како фино пјева овај баксуз кад је било мали проблем у косово одма се уздали у русе неце ти то проци знас ти добро ко је Америка.

Name

Перо

12.04.2018 12:24

Амери могу само да гласко кокодацу - кока са гнијезда је заувијек изгубила јаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економија

12.04.2018 12:48

Само са кокодакањем неце бити могуце изгладити огромне дугове - рат је неопходан да анулира камате.. И да наравно поуци свијет о демократским процесима.

Name

музиме

12.04.2018 15:17

Њему путин није ниста рекао лазе . Ми требамо насе комсије и комсилук онису нам нај потребнији. Па ви мислите како хоцете. Доста је нама наси проблема ми нисмо никоме потребни. Народи добро размислите зрело. Немојте дозволити да нас поново увуку у рат. Рат нас је свију костао. Воздра.

ОДГОВОРИТЕ