Конфликт никоме не одговара

Политички врх Србије треба да утврди јасну агенду у рјешавању статуса Косова и Метохије. Само формирање Заједнице српских општина, на којој инсистира званични Београд, неће ријешити суштинске проблеме Срба на Космету, слажу се саговорници у емисији "Глобално".

Србија 11.04.2018 | 23:57
Конфликт никоме не одговара
Са Космета све више одлази и оно мало Срба што је остало. Становништво живи од социјалне помоћи Београда, нема привреде, нема живота, јасан је бивши министар за Косово и Метохију Горан Богдановић.

"Оног тренутка када је потписан Кумановски споразум ми смо изгубили потпуни суверенитет на Косову и Метохији. Све послије тога је била борба да се нешто сачува, да се нешто издејствује, ту чињеницу не жели нико јавно да призна", каже Богдановић.

Душан Јањић из Форума за етничке односе указује да се нападом на српске званичнике на Космету ушло у нову фазу дестабилизације , коју власти и једне и друге стране не могу да контролишу.

"Оног часа када се прогласи Заједница српских општина, ви имате потпуно нову динамику. То више није Бриселски дијалог, то је нешто ново.
Имате једнострано проглашену државу Косово, а унутар ње једнострано проглашену Заједницу српских општина и онда имате одговор на питање коме то одговара - па онима који праве екстра профите који владају и Србима и Албаницима", објашњава Јанић.

Богдановић тврди да реално сагледавајући Заједница српских општина нема никакве надлежности.

Међутим, политиколог Стефан Сурлић указује да је дијалог неопходан, јер ниједној страни не одговара замрзнути конфликт.

Наставак дијалога између Београд и Приштине најављен је за другу половину маја мјесеца.



БН телевизја

Коментари / 0

Оставите коментар