"Не желим да са мном мешетаре"

Гласовима представника Инвестиционо – развојне банке РС, Министарства финансија РС и других повезаних лица, Скупштина повјерилаца Банке Српске у стечају данас је одбацила извјештај стечајне управнице Мирјане Голић и већину одлука које је предложила. Због оваквог развоја ситуације Голићева је од судије затражила разрјешење са ове функције.

Република Српска 11.04.2018 | 21:48
"Не желим да са мном мешетаре"
На данашњој Скупштини повјерилаца, која је трајала више од пет сати, поред извјештаја стечајне управнице, повјериоци нису усвојили ни одлуке које су се односиле на праву и другу диобу те приједлог да се имовина банке преда повезаним лицима, након што буду намирени остали повјериоци.

Прихваћене су само двије одлуке и то одлука о продаји имовине банке и продужење рока дужницима за враћање кредита до 30. септембра уз отпис законске затезне камате.

Већ на самом почетку сједнице било је јасно да ће извјештај и приједлози стечајне управнице изазвати бурне реакције, а најгласнији у томе били су представници фондова којима управља ИРБ. Они су већ раније уложили приговор на одлуку Одбора повјерилаца да се изврши прва дјелимична диоба у износу од 17,6 милиона КМ, а ово питање и данас је изазвало оштру полемику.

Након што је стечајна управница предложила Скупштини да одбаци приговор ИРБ-а и подијели повјериоцима 17,6 милиона КМ, представник Фонда становања Антонија Дулић рекла је да о том приговору не могу да одлучују повјериоци, већ искључиво суд, што је потврдио и сам судија.

Она је навела да се новац који банка има на рачуну не може дијелити повјериоцима, све док суд не донесе пресуду по тужби коју је ИРБ поднијела против Банке Српске, а којом жели да изузме свој кредитни портфолио од 46 милиона КМ.

Стечајна управница још једном је напоменула да је управо ИРБ била та која је имала представника у Надзорном одбору банке Српске и била упозната са оним што се у банци дешава.



Голић: Сада су сви повјериоци доведени у „тајм аут“

И док су физичка лица дала пуну подршку стечајној управници те износећи бројне проблеме са којима се суочавају, јер не могу доћи до свог новца, затражили од суда да прихвати приједлоге Голићеве, повезана лица, међу којима су институције и јавна предузећа у РС, редом су подржали наводе представника ИРБ-а.

Након што је представница ИРБ-а оцијенила извјештај стечајне управнице тенденциозним, Голићева од судије затражила разрјешење наводећи да „неће допустити да њоме мешетаре као што су мешетарили Банком Српске“.

Голићева је по завршетку сједнице рекла да  је ово банка са већинским државним капиталом и да у стечајном поступку пресуђују гласови државних фирми, односно повезаних лица која су сврстана у пети суспендовани исплатни ред, а што значи да су посљедњи у реду за намирење.

„На рачуну има довољно новца за исплату свих повјерилаца који нису имали утицај на пословање банке, а повезана лица на то нису спремна и не прихватају дјелимичне диобе. У Одбору повјерилаца сједе представници повезаних лица и они су овај извјештај прихватили на сједници Одбора, док данас на Скупштини ти исти људи нису прихватили извјештај. Сада су сви повјериоци доведени у „тајм аут“ и новац се не може дијелити док се не донесу пресуде по тужбама за излучна права која ИРБ тражи, иако је јасно да излучних права на новцу нема“, , рекла је она.

Голићева је рекла да је затражила од судије да је разријеши са функције стечајног управника наводећи да је очигледно да повезана лица нису заинтересована да дођу у посјед имовине.

„Ја сам тражила разрјешење, али се судија није изјаснио о томе. Ово је државна банка, а држави није стало до те имовине. Мали депозитари чине свега осам одсто потраживања и они ће увијек бити надгласани у Скупштини повјерилаца“, закључила је Голићева.

(Цапитал)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Коби

11.04.2018 19:55

Ста казе Зељка на све ово?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,

11.04.2018 20:26

Стварно љепо име ; Антонија.

Name

Ре

11.04.2018 20:28

Каква Жељка, Баја се пита за све јер он је Босс и он је власник РС.

Name

Реприза

11.04.2018 20:57

Скинути "незналицу" бад као и главног ревизора Сњеготу и ствар ријесена,банка моментално постаје ликвидна са стотинама милиона на рацуну.Ако ми не вјерујете питајте "зену" премијерку, "гдју." Зељку Цвијановиц,па она је успијела да нам продузи зивот пет година и да нам прода струју јефтинију за 113% него било гдје у региону.

Name

Милко

11.04.2018 21:11

не пореди Сњеготу са овом зеном. Сњегота је миш мекињар.

Name

Винко

12.04.2018 04:17

Жељка је добра с Ценићком малом биће то све ок

Name

протекторат

12.04.2018 06:04

Папак се пита за све - па види се о каквој "дрзави" се ради. Сједисте владе БиХ је у Бондстилу.

Name

ТЕЛЕ ТЕГЕЛ

11.04.2018 20:18

А ГДЕ САМ ЈА И МОЈИ САРАДНИЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нова нада

11.04.2018 20:19

Храбра и постена зена,треба је запамтити за неко будуце вријеме,треба це нам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

14.04.2018 11:18

Ко је та зена. зна ли неко.

Name

Дајте Лазара

11.04.2018 20:22

Дајте Лазу Томића под надимком Каља. То је човјек свих власти и свих влада од 1992године.Њега ће прихватити Тегелтијино министарство финансија

ОДГОВОРИТЕ
Name

киви

11.04.2018 21:44

Нека постаге Лаза Дјурдјевица резимског стецајног управника.Он це све заврстити по нецијој вољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

11.04.2018 22:34

Та банка је ронхилова канцеларија за плацку народа и ту које нормалан и ако није криминалац неради

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРИЈА

12.04.2018 05:07

И ОВА СЕ ГОЛИЋКА НАЛАПАЛА И САД БИ ДА БУДЕ ПОШТЕНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

12.04.2018 05:47

Марија ти све то добро знас а ниста нам не говорис. Паусалне оптузбе су кривицно дјело!

Name

Чудим ти се

12.04.2018 08:11

Марија чувај се. Овдје закон чува и штити оне што су се налапали. Води рачуна.