Да ли се питања грађана игноришу?

Портал Јавна расправа. ба показује који политичари игноришу грађане. Онлајн платформа служи за директну коминикацију између грађана и оних који доносе одлуке. Ријетку су посланици који одговоарају на питања. Међу најажурнијим посланицима је Здравко Крсмановић. Одговорио је на свако постављено питање.

Република Српска 10.04.2018 | 19:27
Да ли се питања грађана игноришу?
’Лично то подржавам и то је сјајан вид комуникације. То је и разлика између начина функционисана политичара као популисте и политичара који жели да буде демокртата и да све ствари рјешева дијалогом, разговором и аргументом’’ – поручио је Крсмановић.

За разговор и аргументе је и Давор Шешић. Постављено му је једно питање. Грађане највише занима како зауставити одлазак младих? Осим тога, међу најчешћим питањима су и она која се односе на законе у процедури.

’’Приједлога и сугестија како да се поправе ти закони, ја користим та сазнаја која добијам од грађана да побољшамо одређене законе и да кроз Клуб посланика, амндаманима утичемо на те законе’’, каже посланик СДС у НС РС Давор Шешић.  

Игор Жунић, једини је посланик СНСД-а који одговора на постављена питања и учествује у онлајн расправи. Грађани су му поставили 15 питања. Међу којима су, између осталих, закони о доприносима и полицији, попис становништва, спајања локалних и оптих избора. Одговорио је на 12 питања.

’’Народни посланици имају обавезу да комуницирају са грађанима. Путем мејла и одговора на питања која нам постављају. Вјерујем да сви посланици то раде и доживљавам то као праксу у крајњем случају за то смо плаћени’’, рекао је за БН посланик СНСД у НС РС Игор Жунић.

Плаћени јесу, али за онлајн расправу са грађанима нису. Најлошију статистику имају предсједник НС и његови замјеници. Недељко Чубриловић, Ненад Стевандић и Сенад Братић, заједно имају 148 питања. Нису одговорили ни на једно. Ништа боља ситуација није у Представничком дому и Дому народа Парламента БиХ. Активно је свега девет посланика. Међу њима није Душанка Мјакић из СНСД. Једно од питања гласи: - 

Зашто нисте донирали некој дјечијој установи новац који сте добили за један дан пензије?

Одговора нема. Исту праксу слиједи и њена страналка колегиница Милица Марковић.

Мислите ли да поштено зарађујете своју плату? Када ће политичари престати да дангубе на сједницама и троше паре из буџета без да се ишта договоре а камоли да нешто покрену. Има ли ваш безобразлук икакве мјере?

Да ли безобразук има мјере – Милица Марковић није одговорила. Као ни на преосталих 25 постављених питања. Много ажурнији су посланици Представничког дома федералног парламента. У онлајн расправи учествује 40 посланика.



БН телевизија

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мрмак

10.04.2018 17:45

Којих градјана? Оних сто селе или оних сто остају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

10.04.2018 17:53

Све се игнорисе од те сиротиње сто је остало у РС зато нека се дигне са моткама и Вилама и похапси те сто И’м јарма набисе око врата 25 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

окупација

10.04.2018 18:19

Политицари нам и њихова фамелија зиве у вилама возе скупа аута иду на одморе на мјеста за која ми моземо само мастати.Народ полу гладан не море планирати своју будуцност ни два мјесеца унапред јер не зна дали це добити плату идуци мјесец, нема љекова и опреме основне у болницама. И то све тако пролази, сјецам се Румуна средином 80-ти млади не знају али ми старији знамо вјеруј те стид ме и опет би неко гласао за ове који су нас довели у овако стање.Срби, Босњаци ста се то десава са вама дали осјецате одговорнас за ово сто вам дјеца одлазе дали се стидите ста сте допустили, ста остављате будуцим генерацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИ

10.04.2018 18:51

ЊИМА ГРАЂАНИ ТРЕБАЈУ САМО ДА ГЛАСАЈУ ЗА ЊИХ А ПОСЛЕ КО ВАС ЈЕ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

11.04.2018 11:13

КАД ИХ ЧОВИЈЕК ПОСМАТРА У СКУПШТИНИ САМО ГЛЕДАЈУ У МОБИЛНЕ И СМИЈУ СЕ САМИ СА СОБОМ КАМЕРА ИХ ЗУМИРА АЛИ ЊИХ ЗАБОЛЕ .ЈЕДАН ОД ТАКВИХ ЈЕ БАЊАЦ , ДО ЊЕГА У ИСТОМ РЕДУ ИВИЋ , ПА ПАВИЋ И МНОГИ ДРУГИ.

ОДГОВОРИТЕ