Најавили протест испред Владе

Шиповачка гипсара „Волари“ ни након шест мјесеци није почела с радом, а тридесетак радника и данас је у кругу фабрике тражило исплату девет плата, као и уплату пореза и доприноса за протеклих десет година у износу већем од 1,5 милиона КМ. Како управа предузећа на челу са Небојшом Ћурком мјесецима ћути, одлучили су да идућег уторка одрже протест испред зграде Владе Републике Српске и укажу на дугогодишњи криминал у гипсари, сазнаје портал ЦАПИТАЛ. ба.

Република Српска 10.04.2018 | 14:44
Најавили протест испред Владе
Ћутање институција, тврде огорчено, показује какав је став премијерке РС Жељке Цвијановић, министра индустрије Петра Ђокића и министра рада Миленка Савановића, којима су се више пута обраћали.

У међувремену сазнали су да је Основни суд у Мркоњић Граду 2. марта донио једну од пресуда за малверзације у гипсари, али у овој правосудној институцији нису били расположени да им је и доставе. Разлог – радници нису имали број предмета под којим је спор вођен.

„Нешто се заташкава. Тражили смо пресуду у суду пошто је Синдикална организација гипсаре поднијела кривичну пријаву, али нам је нису дали. Директор Ћурко нам се не обраћа од децембра прошле године. У фебруару је била информација да ће фабрика поново бити отворена у року од 60 дана и да ће бити двије уплате личних доходака. Међутим, 70 дана је прошло, а ништа се не дешава. Када смо се обратили премијерки, она је то прослиједила Инспекторату РС. Наводно, почетком априла су долазили инспектори, али никога из управе нису нашли“, истиче Горан Богдановић из Синдикалне организације.

И предсједник синдиката „Волара“  Ђуро Петковић казао је за ЦАПИТАЛ да је у суду покушао да добије пресуду, али је његов захтјев одбијен.

„Мораћемо пред Владу“, кратко је поручио.

У мркоњићком Основном суду данас нису одговорили на питања наше редакције о детаљима „тајне“ пресуде која је донесена још прошлог мјесеца. И након што смо захтјев за достављање информација упутили писаним путем, речено је да нам је за одговоре потребан број предмета.



„Ми рјешавамо много спорова. Не можемо тако да тражимо информације које желите“, казала је у кратком телефонском разговору једна од запослених у суду.

О обесправљеним радницима данас је говорио министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић наводећи да је спреман да наредне седмице разговара с њима.

„Гипсара ‘Волари’ је дугогодишњи проблем. Дуговања према радницима су за сваку осуду. ‘Велике привреднике’ који раде то што раде треба елиминисати и не дозволити им да приватизују капитал. Девет мјесеци да му неко ради, а да не исплати плате… То је невиђени безобразлук. Експлоатисати природни ресурс који припада свима нама, а онда га себи приграбити и људе држати као робове… То је за сваку осуду. Примићу раднике ако дођу пред Владу. Увијек сам на страни радника. Ја сам сервис тих људи“, казао је Савановић заЦАПИТАЛ.

Ћурко ојадио „Воларе“

Директор гипсаре Небојша Ћурко, како је ЦАПИТАЛ раније писао, незаконито је извлачио средства предузећа. Показала је то истрага Окружног јавног тужилаштва које је по том основу подигло двије оптужнице, а потврдио их Основни суд у Мркоњић Граду.

“Подигнуте су двије  оптужнице против Небојше Ћурка због неправилног издвајања средстава правног лица. Судски поступци су у току пред Основним судом у Мркоњић Граду”, наводено је тада у одговору за ЦАПИТАЛ у Окружном тужилаштву Бањалука.

О незаконитостима у гипсари упознати су и Државна агенција за истраге и заштиту СИПА, али и Министарство унутршњих послова РС.

СИПА је МУП-у 31. октобра 2016. године  прослиједила пријаве синдикалаца из “Волара”, након чега је документација завршила у Полицијској управи Мркоњић Град.



“Окружно јавно тужилаштво Бањалука 3. маја 2017. године обавијестило је Полицијску управу Мркоњић Град да није потребно да она провјерава наводе из пријаве, с обзиром на то да то ради тужилаштво заједно са другим надлежним институцијама”, наводе у МУП-у РС.

Обуставом истрага добар дио незаконите приче из “Волара”, коју су радници поткријепили и документацијом, остао је сакривен.

Гипсање милиона преко леђа радника
Најбољи гипс у бившој Југославији, још од када је приватизовао контроверзни прњаворски бизнисмен Радојица Ратковац прије петнаестак година, производила је само повремено, а и то је, тврде радници, продавано „на црно“. Плате су исплаћиване „на руке“, у кешу.

Милионским износима оштећена је и РС, јер овој фирми никада није одобрена концесија за експлоатацију рудника гипса.

Иза малверзација, истичу радници, осим Ратковца, стоји и актуелни начелник Шипова Милан Ковач, који је прњаворском бизнисмену тада помогао приликом приватизације, „а заузврат добио мјесто директора ‘Волара’“.  Све је почело 5. августа 2003. године потписивањем уговора између Ратковчевих фирми – „Гипсаре Волари“ с једне и „Р&С Цомпанy“ из Прњавора с друге стране. Ипред шиповачке Гипсаре документ, који је у посједу ЦАПИТАЛ-а, потписао је управо Ковач.

Како би избјегао плаћање пореза, али и „опрао“ огромне износе, према Ратковчевом уговору, гипсара прихвата „да да ексклузивитет за набавку репроматеријала, амбалажа и опреме те да све врсте производа испоручи фирми ‘Р&С Цомпанy’“. Гипсара је ово, дакако, плаћала гипсом који је, према тврдњама радника и синдикалаца, завршавао на црном тржишту.



Све ово се, тврде радници, ради само из једног разлога – како би фирма остала без радника, отишла у стечај и била продата за неколико десетина хиљада марака потписнику свих уговора Милану Ковачу.

Ковач, с друге стране, има другу причу – све чини да „Гипсару“ подигне на ноге, али је нико, тврди, не жели јер пала тржишна цијена гипса. Радници, истиче, лажу. Тврди да нема информација о оптужбама да се гипс препродавао на црно, али потврђује да се годинама експлоатисало без концесије.

А истина је да концесиони уговор није потписан ни 12 година након што је гипсара “Волари” поднијела захтјев за додјелу концесије за експлоатацију рудника. За све ове године рудник је експлоатисан на основу рјешења тадашњег Министарства привреде, енергетике и развоја РС, а у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС тек недавно су намјеравали да провјере да ли ово предузеће испуњава обавезе, како би поступак додјеле концесије био окончан.

То практично значи да нико од надлежних већ више од деценију није водио рачуна о томе да ли гипсара “Волари” плаћа накнаду у висини од 3,2 одсто од укупног прихода оствареног продајом или коришћењем сировине на лежиштима Дочићи и Орловача.

(Цапитал.ба)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Миле

10.04.2018 12:49

Народе Србска зиви од Кредита и мора вам бити јасно да Пара нема а сад хај срецан рад....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ту

10.04.2018 14:11

За разлику од својих комсија мркоњцана који зестоко подрзавају снсд днс сп и гледају како се град пустоси и празни остају само појединци то јест старије популације и послусници власти који имају неку плату и зјацу за изборе и сматрају тегелтију неким заститником и дице се његовој мафијаској каријери...сиповци бар имају петљу за протесте и супроставити се снсд резиму док њихове комсије несмију зинути срамотно је то.

Name

10.04.2018 12:51

Вјероватно је судски процес водила Недјија Сехелиц инаце вец осудјивана судкиња за маливерзације а зиви у Сипову инаце приватно је блиска управо са Ковац Миланом и сиповацким тајкунима који хе и дрзе ту гдје јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

10.04.2018 13:26

Ко од нас прави грађане другог реда и зашто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пријатељ

12.04.2018 04:42

Е мој радник зна се да Ковач од вас прави грађане другог реда.Из све и једне бошњачке куће запослио је радно способне у својим фирмама а један погон је пребацио у Доњи Вакуф а знате ли зашто.

Name

Рудар

10.04.2018 13:30

А гдје је овде Милан Ковач огрезли Додиков начелник Шипова. Он је припремио пропаст овим јадницима. Он је некад ту директоровао и омогуцио продају природног блага прњаворском тајкуну Радојици. Њих треба са лисицама на рукама привести па да осјете сласт своје побједе. Али Ковач и сад глуми кабадахију у Шипову и на нивоу је оног змаја од Шипова. Уништава ловни фонд и рибљи фонд. Тамо гдје он прође травке више нема а о шуми да се и не говори све гола сјеча. Џаба ви овде труните, он и његов покровитељ љевчански Баја нас у црно завише. Додјите новинари и видите шта је јад и чемер и куд нас води режим Снсд секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

10.04.2018 19:38

Рудар је управ све што каже.