Мјештани против насипа кроз њиве

Око три хиљаде мјештана шест семберских села потписало је петицију са јасним циљем - да се промијени траса дринског насипа, чија градња би требало да почне почетком јуна. Сматрају да ће се тим насипом унуштити пољопривреда овог подручја зарад туђих интереса.

Република Српска 09.04.2018 | 22:22
Мјештани против насипа кроз њиве
Не дамо њиве, не дамо земљу, поручили су мјештани Јање, Попова, Амајлија, Којчиновца, Љесковца И Глоговца. Петицијом, адресираном на Министарство пољопривреде Републике Српске, захтјевају:

“Да се Орлово поље затвори, да се прочисте стари дрински канали и да се Павловића пут спусти до нивоа земљишта или да се направе вијадукти. То би нам ријешило све проблеме”, поручио је Благомир Бурић из Попова.

Мјештани нису против насипа, али јесу против тога да насип иде кроз њихове њиве.

“Најлакше је узети пољопривредно земљиште људима, отети, а знамо да је несташица за храну. Имамо шуме и стара корика и нека иде туда”, истиче Милорад Јевтић из Амајлија.

И поједине куће ће да остану у плавним подручју између насипа и ријеке, тврде мјештани чији глас нико не чује. Сматрају да је најбоље рјешење да насип иде уз природни ток ријеке.

“Траса није урађена у сагласности са мјештанима који су прозивјели више поплава. Сматрамо да је ту трасу урадио неко вођен другим мотивима, а не да заштити села и земљишта”, истиче Нинослав Вуловић из Попова.

“Више ће нас уништити тим насипом, него да насипа не буде. А власт не интересује пољопривреда”, каже Тодор Тодоровић из Попова додајући

“Нас кући има седам, само једно ради, боримо се и радимо у њиви, живимо од пољопривреде.”

Семберска оаза најљепших плодних њива, претвориће се у брзу цесту, тврде горчени пољопривредници.

Ове њиве су дио села Попови куда би требала да прође траса насипа. Одавде до Дрине, кажу мјештани има више од три километра. Према ријечима мјештана ово је најполодније тло у БиХ које се користи за пољопривреду.

“Овдје све рађа, не треба киша, само сунце”, кажу мјештани.

Планирани насип биће дуг 34 километра. Изградња ће да кошта око 24 милиона марака. Кредит даје Свјетска банка, а гарант је Влада РС.

“Небрањена зона ће бити до Попова и до Амајлија, то нико неће бранити, нити ће имати неку вриједност. Мислим да је то ван сваке памети”, истиче Јевтић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је циљ пројекта заштита подручја Семберије и града Бијељина од Дрине те да наводи у петицији нису аргументовани. Међутим, ако петиција не уроди плодом мјештани ових насеља спремни су и на, поручују, радикалније мјере, јер од овог пројекта зависи њихов живот и опстанак у Семберији.



БН телевизија

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

израелац

09.04.2018 21:16

Цесто се мора помјерити тај насип у дубини да би се могла вода акумулирати а не сабити ако је близу ријеке. сабијањем уз корито добије се снага и убрзања а ако се расири корито у слуцају поплава онда ем земља буде плоднија ем вода буде под бољом контролом и насипи буду јаци ал... дзаба ја ово све писем јер неби сељаци били сељаци да нису сељаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2018 06:42

Има логике у техничком опису, али начин опходјења...

Name

Требава

10.04.2018 09:00

Подршка пољопривредницима!

Name

Васко

10.04.2018 04:55

Па не ваља вам када плави не алка вам насип па шта хоћете или вода или земља

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

12.04.2018 09:44

Зељко ти ли си...

Name

Мићо

10.04.2018 05:59

Ма шта зна инжењер питај сељака гдје треба правити насип, немој кроз моју њиву ај кроз комшијину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИК

10.04.2018 06:46

Школовани инжињер у Додиковој влади???????!!! На каквим си ти дрогама???

Name

Последњи кинески цар

10.04.2018 06:30

Немој да вријеђаш сељаке. Хајде да ја теби поплавим сво имање, да ти буде касније земља плоднија. Хоћеш ли пристати? Хоћеш наравно, јер ти ниси сељак, ти размишљаш другачије, напредније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшо

10.04.2018 07:19

Подршка поштеним људима који нас хране.

Name

Семберко

10.04.2018 08:12

А кад им одузмеш земљу, шта ће им онда насип. Него да видмо ко се је овде уградио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

12.04.2018 09:45

Боља опција је да се иде системом канала који би могли да прихвате висак воде као и да слузе за наводњавање у условима дуготрајних суса

ОДГОВОРИТЕ