Треба ли нам одбрана и заштита?

Замислимо ситуацију да се деси акцидент на некој од нуклеарних центара у земаљама у окружењу, да ли би грађани знали како да реагују и да се заштите, пита професор Факултета безбедности Дарко Трифуновић

Србија 09.04.2018 | 20:03
Треба ли нам одбрана и заштита?
Замислимо ситуацију да се деси акцидент на некој од нуклеарних центара у земаљама у окружењу, да ли би грађани знали како да реагују и да се заштите, пита професор Факултета безбедности Дарко Трифуновић, један од иницијатора да се у школе врати настава из безбедносне културе.

Стручњаци, наиме, сматрају да грађани Србије, посебно млади, нису довољно едуковани о томе како да се понашају у случају евентуалних еколошких акцидената, поплава и других безбедносних претњи, и предлажу да се у школе уведе предмет безбедносна култура.

Професор Факултета безбедности Дарко Трифуновић каже да су нека знања и вештине за такве ситуације стекли они који су служили војни рок и они суграђани који су таква знања и вештрине савладали кроз општенародну одбрану и друштвену самозаштиту, предмет, који је раније био део образовног система.

"Да замислимо ситуацију да се деси акцедент на нуклеарној централи Козлодуј која је само на 300 километара од Београда, да ли би као грађани знали како да се поставимо, да ли смо едуковани да заштитимо себе и своју децу? Нисмо, у већини случајева", каже Трифуновић за Тањуг.

Пита и ко би у таквој евентуалној ситуацији поделио гас маске и гумену ћебад, ко би преузео ту ширу акцију спасавања с једне стране, а са друге стране, каже, поставља се питање да ли смо као друштво а посебно као појединци за такве ствари спремни.

Концепт цивилне одбране и друштвене самозаштите годинама уназад је доживљаван као "наслеђе" из неког другог доба и система, а Трифуновић каже да је тај концепт ранијих деценија "систематски уништаван".

"Немамо складиште гас маски које би могло да покрије читаво становништво, складишта су уништена, не постоје више", додаје Трифуновић.

Упитан о искуствима других земаља, Трифуновић као позитиван пример наводи Мађарску која није укинула систем друштвене самозаштите.

"Мађарска је држава која има центре цивилне заштите, ти људи имају посебне униформе, обучени су да у одређеним катастрофама, мимо полиције и војске, први изађу. То су и људи који су завашили војне обуке", наводи професор.

Оцењује да безбедосне културе у Србији нема, те указује на то да он и његове колеге са Факултета безбедности покушавају да утичу на Министарство просвете да се у школе уведе предмет безбедносна култура.

Наводи да су чак одржали и неколико предавања у Средњој медицинској школи, где се са ученицима разговарало о реалним ситуацијама у којима би могли да се нађу, попут препознавања ризика и потенцијалне опасности, безбедносних претњи на ексурзијама које могу бити проузроковане, на пример, пожаром у хотелу, затим вршњачког насиља, па до покушаја да их неко врбује у разне секте.

"Безбедносна некултура која влада у нашем окружењу је разлог да се забринемо и запитамо зашто до сада нисмо увели тај предмет. Знамо ми да су деца оптерећена многим предметима, али безбедност је нешто што оптерећује нашу садашњост и будућност", закључује Трифуновић.

(Тањуг)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Банана-Дзони

09.04.2018 18:09

Треба увести: -одбрана и застита -основи технике и производње -вјеронауку Онда цемо бити образованији и од Кореанаца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коров

09.04.2018 18:22

Ми смо на Балкабу сви ко коров.Ни атомска нам не мозе ниста.

Name

КС

09.04.2018 19:03

Треба то све увести и да ти будес министар тог сто ти прицас.

Name

комендија

10.04.2018 00:00

Коров за предсјеника.. Ко сконто сконто

Name

Кики

09.04.2018 18:09

Мој професоре, људи су гладни, јадни и понижени, једва чекамо "акцидент" да нас спасе ове биједе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

09.04.2018 18:22

Па увесце вјеронауку па цемо се молити Богу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ники

09.04.2018 18:52

Слажем се, све ће бити боље кад се уведе вјеронаука у средње школе и кад полиција купи службене коње...

Name

Ре Бањалука

09.04.2018 19:02

Ха ха ха. Браво за Бањалука.

Name

Несо Република Српска

09.04.2018 18:46

Е овог куртона није одавно било да да који савјет

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА

10.04.2018 05:51

Како си ти културан и паметан “НЕШО РЕПУБЛИКО СРПСКА” па коњу товарни и полтрону црвени бар кад немаш образа и културе немој потписивати РЕПУБЛИКА СРПСКА, смеће некултурно колико си ти добацио школе у животу а уствари мама сину данас да петака да се има и мирам дебилко читав дан чуј куртон, е мајко мила дебила...

Name

Несо Република Српска за РОМАНИЈА

10.04.2018 12:38

Магарац,ја за разлику од тебе нисам некултуран!

Name

РОМАНИЈА

10.04.2018 13:40

Шта има културо Републике Српске отац те ј..о одвратни...

Name

Домацинство

09.04.2018 18:48

Не иде то тако мој професоре,овде се дугороцно ради у обогаљивању народа,када га утупавис и нафилујес глупостима лако ти је касније,мозес са њиме радити ста хоцес.Када би неко то покусао увести у сколски програм ,,Ујка Сем,, би рекао но но,ми смо за мир а не за рат,ал у пањевима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

09.04.2018 19:11

БОље одбрана и застита и домацинство него вјеронауке ... треба нама реалних знања и практицног рада а мање фикција и забаве ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјете из рога'це

09.04.2018 19:40

..Ево примјер,за дубоко размишљање,још врућ-неможеш га држати у рукама:малоприје ову нашу Рога'цу надлети хеликоптер(без икакве сигнализације,као пред почетак рата,кад је ЈНА вршила ноћна осматрања по БиХ)..вртио се 15-ак минута и отишао!Није битно шта је разлог,али је битно што то нико није знао у овој Касаби,нити ће икада сазнати..Можда се сада испарава уранијум истрешен негдје у неки жбун.И сад замислите да је зарафалао,као што је врло могуће у неким наредним временима..Можда и Баја ако му шта пође по злу,зајаше на 12,7 м и оплете по фукари,са хеликоптерским сервисом РС..Требали помињати колико ће и шта урадити полиција,као једина "оружана сила,нашег Мила",која није у стању једног наркомана склонити са магистралног пута по коме возећи мотоцикл,ево другу годину "троши адреналин",од неких 200 на сат. И оно што је застрашујуће је чаршијска прича:НЕМОЖЕ МУ НИКО НИШТА..Ако је ово истина,дај да на врјеме кренемо и из ове и из осталих "стратишта" у РС..Ако се покаже ова вјест тачном да је онај министар"топлог погледа"тражио ово што је тражио у вези "случаја Давид",нама онда стварно нема спаса...само Бога молити да они кратких панталоница чим прије засједну у цјелу РС и да онда кукамо као и за Косово,које су плански Албанци по атрономским цјенма покуповали у претходним деценијама..Нешто слично је било у Сарајеву..Срби продали своју прадједовину за багателу и сад су"газде"у Палама,Рога'ци и осталим рупицама РС,без перспективе до краја живота,а о потомцима и не мисле..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОНО и ДСЗ

09.04.2018 21:07

Не би било лосе имати одбрану и заститу...одбрану од политицара и заститу од полиције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аццидент

09.04.2018 21:44

Аццидент се мозе десити тамо гдје се говори енглески а гдје се говори српски казе се несреца. Ако је то професор рекао онда нека се стиди а ако је то написао онај ко је написао овај цланак ниста цудно. Неписмених на претек.

ОДГОВОРИТЕ