Поштујете ли обичаје за Васкрс

Данас православни верници прослављају Васкрс, највећи хришћански празник и дан Христовог васкрснућа.

Република Српска 08.04.2018 | 10:45
Поштујете ли обичаје за Васкрс
Тога дана је Исус Христос васкрсао из мртвих, побједио смрт и свим људима, од Адама и Еве до посљедњег човека на земљи, даривао вјечни живот. Васкрс је покретни празник, који најраније може бити 4. априла, а најкасније 8. маја, рачунато по новом, грегоријанском календару.

Васкрсење се слави три дана, хришћани се поздрављају са: „Христос воскресе“, а одговарају „Ваистину воскресе“. Тако се поздравља до Спасовдана, четрдесетог дана од Васкрса. Велики петак, Велика субота и Васкрс, који је увек у недељу, најзначајнији су дани у црквеном календару. Обичај је да и они који ријетко одлазе у цркве у те дане оду у храм и помоле се за душе својих предака и здравље својих потомака. По завршетку јутарње литургије почиње вријеме мрса и васкршње гозбе.

Васкршњи ручак почиње у вријеме кад је обичним данима вријеме за доручак. Ручак се обавља у породичном кругу. Кад се дође из цркве кући, сви се укућани међусобно поздрављају васкршњим поздравом и љубе.

Домаћин онда пали свећу, узима кадионицу и тамјан, окади све укућане и наглас чита „Оче наш“.

Послије заједничке молитве, поново, једни другима честитају Васкрс и сједају за свечано постављену трпезу. На столу стоји украшена чинија са офарбаним јајима. Домаћин први узима једно јаје, а за њим сви укућани, и тада почиње туцање. Приликом туцања изговара се „Христос Васкрсе“ и „Ваистину Васкрсе“.

Послије васкршњег ручка некад је био обичај, а данас је то само лијепа успомена, да цијела породица, свечано обучена, прошета градом и сврати на кафу и пиће у неку градску кафану.

– За Васкрс ваља устати рано ујутру, а не отићи на спавање прије поноћи. Уколико би се отишло на спавање прије поноћи, то би значило да ће до наредног Васкрса особа да буде поспана и несклона послу.

Прво се ваља омрсити васкршњим јајетом.

Ујутро се треба умити водом у којој су преко ноћи одстајали дренак, здравац, босиљак и црвено јаје, то обезбјеђује добро здравље.

Дјецу ваља протрљати црвеним јајетом по образима, да буду здрава и румена.

У неким крајевима се васкршње јаје закопава у мравињак, јер се вјерује да то доноси срећу и напредак у домаћинству.

Чуваркућа се чува и да би се, ако почне град, изнијела пред кућу. Она, вјерује се, зауставља ову елементарну непогоду

Љуске офарбаних јаја треба добро смрвити да вјештице у њима не би могле да се превозе преко воде.

За овај дан сваки укућанин треба да добије нешто ново од одјеће и обуће. За одлазак у цркву и свечани ручак облачи се најљепша одећа.

Вјерује се да су у седмици од Ускрса до Томине недеље врата раја отворена и да душе свих који у тим данима умру иду право у рај.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Како

08.04.2018 09:30

Да не ! Потуцамо се !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новка

08.04.2018 10:16

Градјани могу задовољни сареним јајима за васкрс, јер све друге дане у години власт им дјели оно изнад јаја. Назалост.

ОДГОВОРИТЕ