Савјет љекара – будите умјерени

По завршетку поста никако не значи да почиње преједање. У пракси је, ипак, углавном тако. Зато лекари упозоравају и саветују умереност у јелу и пићу и постепен прелазак са посне на мрсну храну.

Република Српска 08.04.2018 | 07:16
Савјет љекара – будите умјерени
Нека истраживања и статистика показују да током празника поједемо и пет пута више хране, унесемо калорија више него иначе и да сваки четврти грађанин има неке проблема са стомаком.

Нутрициониста Сања Ћирић указала је да висококалорочна исхрана, масна храна, газирани напици, алкохолна пића, доводе до низа здравствених тегоба, као што су мука у стомаку, гађење, повраћање.

Саветује умереност у јелу и пићу и постепен прелазак са посне на мрсну храну.

„Храна треба да биуде распоређена у пет до шест оброка у току дана, а размак између оброка око три сата. Оброци треба да буду млаки или собне температуре“, наводи Ћирићева за РТС.

Према њеним речима, важно је избегавати лежање после јела као и ношење уске одеће у пределу око струка.

„Саветујемо да се акценат стави на лакосварљиве намирнице, благе негазиране минералне воде, свеже воће и поврће“, каже Ћирићева. 

Сања Ћирић препоручује два јајета недељно код пацијената који немају медицинских ограничења и наводи да пацијенти који имају проблема треба да се предржавају медицинске нутритивне терапије.

Истиче и да је уз све то, неизоставна физичка активност.

(РТС)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

-------

08.04.2018 07:45

Имам око 110 кг, прије 3 године ми је оперисана жуч а овамо опет ждерем. Не изненађује ме ако послије Васкрса изненада добијем пролив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

08.04.2018 10:15

Храните се слојевито...што би рекла Мацура..Шта год да поједете,наравно да ће вам скочити на нос,кад иза стола сједате у ауто..промјените те навике,а не вагајте калорије ..

ОДГОВОРИТЕ