Вјеронаука и у средњим школама

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће од нове школске године у средњим школама у Републици Српској бити уведена вјеронаука.

Република Српска 07.04.2018 | 13:14
Вјеронаука и у средњим школама
Додик је послије састанка са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом истакао да ће се на овом питању радити у наредна два мјесеца.

Он је рекао да је коректан однос између власти у Српској и Српске православне цркве /СПЦ/ и да се заједничким снагама покушавају ријешити нека отворена питања, која, како каже, нису питања само овог времена, већ и прошлости.

Додик је нагласио да је на састанку било ријечи о изградњи нових вјерских објеката, прије свега Руског православног центра, чији је главни инвеститор Епархија бањалучка.

"Ово је прилика да се захвалим владици Јефрему за преданост на свим пројектима које смо имали, на многим изграђеним нашим православним вјерским објектима и на посвећености изградњи овог центра који ће бити у оквиру наше цркве", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да је разговарано и о будућој сарадњи Републике Српске и СПЦ, те да је жеља да се појача друштвени и укупни јавни значаја Цркве.

"Мислимо да СПЦ овдје у Републици Српској и Србији, заједно са државним институцијама ради на јачању нашег националног идентитета. Значај Цркве и ван ове наше двије државе веома је велики. Свједок сам томе да се наша дијаспора искључиво окупља око Цркве и да Црква врши не само вјерску него и образовну и културнолошку функцију", оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, у том погледу Република Српска жели да ојача значај и улогу цркве.

Додик је свим православним вјерницима честитао празник Христовог Васкрсења, са жељом да у животу виде боље ствари.

"Желим да погледамо наша достигнућа, да се заједно окупимо у јачању наше љубави према Републици Српској, српском народу и СПЦ, као и свему ономе што нам даје овај идентитет", нагласио је Додик.

Он је изразио задовољство чињеницом да је Васкрс честитао и Његовом преосвештенству епископу бањалучком Јефрему, истичући да је Васкрс празник када се породица окупља у добром расположењу, са пријетељима, гдје се његује љубав и покушава наћи нова енергија за све будуће дане и мјесеце.

Епископ бањалучки Јефрем истакао је да је посјета предсједника Републике Српске увијек значајан догађај за Епархију и радосна прилика, посебно у овом претпразначном расположењу, када су једни другима упутили васкршње честитке.

"Желимо да и у Цркви и у држави, као и цијелом нашем народу, буде све добро, напредно, благословено, како у овом времену тако и у будућности. Констатовали смо да је однос Републике Српске и наше Православне цркве углавном коректан, текућих проблема увијек има, али смо свјесни да можемо да их поправимо, побољшамо и тако ћемо и радити", поручио је владика Јефрем. 



(БН/Срна)

Коментари / 120

Оставите коментар
Name

Милан

07.04.2018 11:18

Хоће Миле да ухљеби попове и ходзе,да регрутује још гласача.Нека он уведе веронауку у своју кућу, он и његови да буду мање среброљубиви.Миле мора на допунску наставу из веронауке,да науци да не краде,не лаже,не сведочи лажно на ближњега свога итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

07.04.2018 12:07

Боље њих да ухљеби вец стране дупелисце.

Name

Милано

07.04.2018 12:38

Е Милане бас си магаре.Ал велико.

Name

Врачар

07.04.2018 12:43

Уводи вјеронауку посто не зна ниста о Светом Сави .

Name

Ре Милан

07.04.2018 13:49

Тако је Милане.

Name

Ок

07.04.2018 14:29

Грохотом се смијем која си ти будалетина Миле.Ово ми све висе лици на Сјеверну кореју, умислио Миле да је светац а странка са комунистицким предзнаком,стварно си болестан.Није ни цудо сто имас папире да ти несто фали,боље би било да народу отворис коју фабрику, или опет цекас пред изборе да ом оци мазес, ста све ти не би урадио да останес на власти фуј фуј.

Name

Ре Зоран

07.04.2018 14:46

Па странце је вец ухљебио. Колико породица само у Америци зиви од насих пара. Са 30 милиона КМ је помогао борбу против незапослености у УСА. А јос кад додас људе које помаземо у Израелу, Русији, Кипру, Бецу, Бриселу. Велуког је срца насх водја покусава да искоријени незапосленост у цијелом свијету.

Name

Ре Милан,

07.04.2018 17:03

Ста да казем ,Миле је срање од цовека 'ниста друго ;само нека сто пре брисе'паметније му је.

Name

Јели

07.04.2018 18:13

Рудоња уцитељ вјеронауке?

Name

Освит

07.04.2018 18:58

Посто су по хрисцански цеститали један другом Васкрс ја сам мислио да це као духовне и дрзавне воде у овим данима милосрда разговарати о томе како да рјесе питање недостатка цитостатика и других лијекова за насе болесне градане кад оно главна тема ко це бити носилац инвестиције на изградњи Руског православног центра, паре це дати дрзава не страна ова наса, и успут најава уводења вјеронаука у средње сколе.Остаје да се и на интервјуима за посао у дрзавним фирмама и предузецима обавезно провјерава знање из вјере и да се бодује са највецим бројем бодова и буде пресудно код израде ранг листа,одмах послије цланства у партији на власти.

Name

ДЗОРДЗЕ

07.04.2018 19:10

Људи моји ја кад видим ове попове и на ста лице мени је мука у стомаку, возају најскупље дзипове, пуни пара, а народ гладује. На висе сахрана сам видзао попове пијане као црну земљу, коме они могу бити узор?? Коме је до вјеронауке ено му црква па нек се млати прстима од главе до пете, у сколе никако. А кад народ буде нормалан , мада сумњам , бог це нам и помоци, овако теско.

Name

ре Милан

07.04.2018 19:32

Браво Милане, све си у праву. Ма доста ових попова висе у главу ударисе

Name

Каква вјеронаука

07.04.2018 20:29

Каква сад вјеронаука.Дајте људи оканите се.Ста је ово опет 1389.

Name

Морас

08.04.2018 09:48

Морас и ти предсједнице на скрацени курс,а и цијела влада,пости од курсева нисте даље макли.

Name

славко

08.04.2018 17:44

Само јос висе да затупе омладину глупостима религије су зло.

Name

Данијел В.

05.06.2018 20:17

Ох па цудо велико да ми сазнајемо пред скоро сврсен цин да це доци до промјена у просвјети... Као дио те просвјете, а у улози уценика, сматрам се компентентним да прокоментарисем овакву иницијативу. Изгледа да госн. увазени предсједник не схвата да се налазимо у 21. вијеку гдје је религија ствар избора, а тај избор који он нама пруза безусловно је ствар слободе. Видите госн. предсједнице, иако Ви имате одређена овластења као предсједник миле нам републике не мозете бас доносити одлуке тако напрасно и силовати насу интелигенцију инквизирајуци насу слободу. Како сте предсједник једне РЕПУБЛИКЕ (Лат. глас народа) ја бих Вас замолио да идуци пут приупитате за мисљење оне на које це те Васе мудре и нимало исхитрене одлуке утицати. Људи несто и не воле промјене на горе а ова то сигурно јест. А видите кад сам задњи пут провјерио зивио сам у секуларној дрзави у којој је владао огромни дрзавни апарат са парламентима, предсједниствима и са цим све не, па Вас молим да тако и остане или да нас о могуцој промјени на вријеме обавијестите а ми цемо се изјаснити у анкетама и осталим средствима "демократије". Хвала. Срдацан поздрав!

Name

Марко

07.04.2018 11:20

Господин Јефрем док народ гладује, омладина одлази, дјеца се не радјају или је стопа морталитета огромна, вози се у Мерцедес МЛ дзипу од 150.000 марака. Срам нек те буде и вјере и народа. Улазите у науку, технологију, развој сколства и образовања а не уводјење вјеронауке. Коме је до вјере има Цркву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанко

07.04.2018 12:07

Марко ста си ти урадио за свој народ и дрзаву? И кад си задњи пут био у цркви?

Name

Марко

07.04.2018 12:22

Дијете сам палог борца ВРС и мислим да је од моје породице и висе него довољно. Сад ти мени објасни сврху вјеронауке у средњој сколи. Додик псује Бога неки дан пред камерама у центру Бања Луке а данас са Јефремом уводи.вјеронауку. Срам да.их буде обојицу.

Name

цопy-пасте

07.04.2018 12:23

Тако је Марко. Вратите вјеру у цркве, џамије, своје домове и ту је конзумирајте до миле воље...Код нас сви проблеми почињу баш од вјере.

Name

Лукс

07.04.2018 12:39

Е Маркане и ти си магаре .Дебилцино .

Name

РАЈНА

07.04.2018 12:44

Само да вас питам господине Јефреме, зашто су вам свијеће тако скупе , зашто су вам попови дрски, грамзиви и распуштени, зашто не помажете старе и болесне, самохране мајке, дјецу ометену у развоју, зашто се попови возе џиповима , зашто немају вјере у Бога , зашто попови дилају дрогу и зашто, зашто , зашто.

Name

цурла

07.04.2018 12:51

Тај дзип је донација није га Владика купио јер то знам и то је тацна информација, а донтаор је зелио да осане анониман, једна од бољих епархија а нас Владика Јефрем, је показао да је скроман и да тако зиви!

Name

Хм

07.04.2018 13:19

Није овдје проблем црква,Јефрем,било који поп.Па ово је силовање здравог разума.Предлазем да се уведе и на факултете као обавезан предмет.И док наса дјеца буду уцила како бити послусне овцице њихова це по Бецу,Милану,Кипру да студирају.Је*ес технику,технологију,информатику,науку уопсте.Ботови,одмах да вас упозорим да не излијецете-вјерник сам,такодје дијете палог борца као и Марко.Ово це само изазвати контраефекат-бесмисленим испирањем мозга дјеце а за оцјену добицемо предмет слицан марксизму,или ОНО и ДСЗ,предмет спрдње.Мозда то није ни слуцајно.

Name

Ре Јанко

07.04.2018 14:49

Први пут цујем да се за народ ради одласком у цркву. Онда би влада требала сваки дан да засједа у цркви. Колега, одлазак у цркву је приватна ствар сваког цовјека. Као и одлазак у биоскоп.

Name

реМарко

07.04.2018 15:29

Најприје то возило за које си рекао није Јефремово него је регистровано на бањалучку епископију. Јефрем који је као епископ изабран из редова монаштва нема своје имовине. Што значи ни кућа,ни станова, возила а ни рачуна у банци

Name

Последњи кинески цар

07.04.2018 16:02

@ ре Марко: Шта кажеш брате, возило није Јефремово, него регистровано на бањалучку епархију? У реду. Јесу ли свештеници наши пастири а ми њихово стадо? Мораш се сложити да је тако. Јели они треба да нам помажу и да нам буду на услузи? И то је сложићеш се тако? И ја припадам бањалучкој епархији, знаш? Па , дај молим те, видим да си добар са Јефремом, интервениши да то возило пребаци мало и код мене, на пар дана, па да се и ја и моји укућани мало провозамо у том џипу, барем једном у животу. Нећемо ми далеко, само до болнице јер смо болесни и до апотеке јер нам требају лијекови. Нећемо у никакав провод ни у "шопинг" гарантујем ти. Вољели би, али немамо са чим, немамо новца.

Name

!!!

07.04.2018 18:44

Марко! Дијете, недај да те ови изнервирају. Могу да замислим кроз шта си све прошао ако си у раној младости остао без оца? Миле је лајао бога у Требињском кафићу, а сутра дан на Лазареву суботу похитао на славу његовој светости Иринеју (Гавриловићу). Читам текст гдје у једној реченици пише "ово је прилика да се захвалим Владици" Јефрему, па се као здравствени радник питам ко од 18 савјетника прима плату да пази на правопис нашег језика како се неби скрнавио? Исправно је "Владики" као што би било исправно да је предмет приче била некаква барака, па би у том случају било исправно "у бараци". Није ми познато да ли је његовом преосвештенству ова опаска пала у очи, као што његовим епархиотима боде очи мерцедесов џип и његова вриједност. Марко! Претпостављам да сам од тебе прилично старији, па те као такав молим да на нашу вјеру гледаш кроз лик и дјело патријарха Павла, канонизованог Бањалучког владике Платона убијеног од усташа 1941, па баченог у Врбас и других честитих светионика наше свете вјере. Нек' си ми жив и здрав Марко, мир божији, Христос воскресе!

Name

тди

08.04.2018 19:25

Све и да је тај ауто донација није га требао прихватити. Тај донатор би веће дјело направио да је распоредио тај новац народним кухињама које имају све више корисника. Блаженопочивши Патријарх павле се возио градским превозом и возом , зато га народ и воли. Посрнулу државу неће исправити ни да се вјеронаука уведе на сваком радном мјесту. Зна се како се гради држава - поштовањем и примјеном Закона и Устава.

Name

Таксират

09.04.2018 17:06

За подсјећање на стара добра СК-времена када је великој већини било најбоље (без обзира да ли су били комунисти) и никада више тако неће бити на Балкану (тренутно други значај скраћенице на снази Си/у/рови Капитализам). А да ипак наравно није било идеално потврђује ‘граматичко-стамбени примјер’, надовезујући се на претходни коментар ‘приче о бараци’. На дотичном састанку при тачци дневног реда по питању додјеле станова коначно се јавља један радник: “Па другови, докле ће овако. Скоро сви подобијаше станове а ја још увијек са женом И четверо дјеце живим у бараки. Да ли је то исправно?” Предсједавајући му одговара: “Није друже, свакако да није. Исправно је у ‘бараци’ а не у ‘бараки’”.

Name

Тако је

10.04.2018 01:46

Браво Марко, БРАВО! Прије само пар дана псује Бога јавно, чула су га и дјеца преко телевизије. Псује Бога родитељима који ће оплакивати смрт дјетета до краја живота, послије држи у рукама хартију на којој пише ЗАШТО ШУТИТЕ ". Зашто њему не уведете час вјеронауке и не образујете га хришћанству, зашто његову дјецу не учите Оче наш и да се Бог не псује! Нека крене он први од свог прага, нека се први покаје и она његова свита од дичног инспектора"САМО ИЛИЋА" који их коначно дошао, показао се ових дана баш онако како САМО ИЛИЋ умје. А како они тако и остали политичари који глуме вјерне слуге Божије, нека се покају и моле драгом Богу да их врати на прави пут, а политику препусте квалитетним људима са врлинама!

Name

Не Вјерујем

07.04.2018 11:25

Ово није могуће, питали се ико осим Баје ишта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЈЕРУЈЕМ

07.04.2018 11:51

Све је било, сто је несретно, као сто је Он одредио. Овдје се нико ниста ни пита нити одлуцује него овај и два три црвена слузбеника (постујем Цркву и све вјерске објекте свих народа). За ово расписати референдум. Коју је средњу сколу Додик заврсио, неко је рекао пољопривредну, који смјер, неко зна? Тај цовјек висе не зна ста ради. Има ли ко од савјетника да му казе...

Name

Ре

07.04.2018 12:56

Ти..и такви баксузи Сзп сигурно не.

Name

Владика Екрем

08.04.2018 07:06

Аман људи постоји ли игдје на кугли земаљској осим у РС да неке ствари плсћа народ а везе са тим немају. Елем, црква је одвојена од државе, а свако мало попови по скупштинама итд. Увели вјеронауку у школе јер су наштанцали попова и наравно вјеро-учитеље плаћа министарство просвјете (коју педагогију су учили попови да их туку по богословијама). Дакле плаћамо попове да производе вјернике како би дошли у цркву и тамо их поново плаћали. О Боже има ли те. Сад мало па треба и у средње школе Миле је дефинитивно будалетина. Даље уводе акцизе да граде аутопут па што онда плаћамо друмарине да би неког запослили да диже рампу и за то узима више него проф. у средњој школи. Амин.

Name

ре Владика

09.04.2018 18:58

Управо тако. Већ је превише вјероучитеља у шолама. Одлучују и о ономе за шта нису образовани и надлежни: дају им да воде дјецу на екскурзију, да буду разредне старјешине, да буду на челу синдиката, да држе преко норме часове, с висине гледају на остали просвјетни кадар, арогантни и дрски према родитељима. А , на концу, уљези у просвјети, увалили се на школски буџет и ето, једини они ће имати норму часова, нико више.

Name

Последњи кинески цар

07.04.2018 11:39

Има ли ико разуман у овој држави да спријечи овакве глупости. Вјеронаука у средњој школи?! Па нама из средње школи ученици који завршавају занате излазе без имало стручног знања, јер немају адекватан практичан рад. Школу заврши бравар, вариоц ,токар а незнају направити метална врата, заварити два метала, истокарити осовину и на њој нарезати навој?! То није важно како видим, важно је да се зна прекрстити и када је пост. Цркву треба поставити тамо гдје јој је мјесто, а ко хоће да изучава вјеронауку широко му поље. Има црква, катедрала, џамија па нека дјеца, ученици, људи уче, то није ништа спорно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диди

07.04.2018 12:21

Нема. Пуна им уста цркве и Бога, а све саме дјавоље работе.

Name

Дорбирн

07.04.2018 15:25

Добри су ти коментари Царе,реални сто је највазније.Али узалуд је цини ми се писат, вецина не размисља својом главом.

Name

Да

08.04.2018 07:08

Може факултативно, може и обавезно али нек вјероучитеље плаћа епархија.

Name

Азем

09.04.2018 13:38

Бице факултативно на факултету.

Name

дијаспора

07.04.2018 11:41

Што црквени великодостојници не науће Милорада на не псује Бога.Како може црквени великодостојник да се фотографише са неким ко псује Бога?Народна каже:"Ским си ,такав си".Жалосно до бола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.04.2018 13:27

Они сви су један клан Пљачкају народ , а позивају се на Бога вјеру државу православље. Оне свече у цркви су толико скупе скупље од свеча у Амстердаму. Мерцедес који вози владика је €80.000 Мене су васпитали да будем поштен, сусретљив и од помоћи сиромашном и нејаком а ово је већ нешто друго.

Name

Надежда

08.04.2018 09:22

Жалосно до бола... враћање у средњи вијек

Name

Вјерујем

07.04.2018 11:44

У Једнога, Господа,Исуса Христа Сина Божјег....... и Који ће доћи да суди....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.04.2018 12:37

Максуз це он дангубити да теби суди, нема паметнијег посла.

Name

РЕ Ре

07.04.2018 13:39

Осудјен је он вец довољно!

Name

Зика.

07.04.2018 11:44

Тај баја није знао ста је вјеронаука нит је знао ста је црква и слава а од попова је бјезо и крио се као мис. Исти је сунцокрет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

07.04.2018 11:56

Аман је нама србима најтезе кад се треба молити богу нека ми неко доказе ста је ту лосе ако се омладина моли богу и има вјеронауку да су легализовали дрогу ви би сретни били него да иду у цркву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.04.2018 12:22

Знаш ли ти читати и разумјети када нешто прочиташ? Јеси ли читао текст уопште? Веронаука у средњој школи је тема. Ко је помињао од коментатора овдје дрогу и да нетреба ићи у цркву? О чему лупаш?

Name

Вјерујеш ли

10.04.2018 02:16

Извини, али нисмо ми сви исти, види се и по коментарима које људи пишу, остављају једни за друге. Ко псује Бога, сигурно не зна ни Оче наш, нити се придржава Божије заповјести! Крените ви мили моји од себе, помолите се, па ћете знати да човјеку треба здрав разум да не губи образ, част, породицу, свој живот. А неко ко псује јавно и води неуредан живот не смије ни бити на власти просто јер му не можеш вјеровати, није добар примјер својим грађанима.

Name

попара

07.04.2018 12:11

Цовјек мора бити велики вјерник да повјерује у оно сто Додик казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

07.04.2018 12:24

Ста вам је следеци потез црквени порез е мој народе и не заслузујес ниста боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

07.04.2018 12:27

Сероње су то један и други главна им је како опљацкати народ ПОСЛЕ ИЗБОРА УВОДЕ ЦРКВЕНИ ПОРЕЗ цека се да продју избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мислим

07.04.2018 13:00

Твоја интилигенција равно НУЛА

Name

Вјеронаука за све

07.04.2018 13:18

Уведи вјеронауку у Предсједништво, скупштину и владу па умјесто на кафу идите на вјеронауку. Сигуран сам да би нам било боље. Вјеронаука за све!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.04.2018 13:48

Па само прије неки дан, је псовао бога свима нама у лице. Е, да нам се ниси десио, требало би те измислити. Дудук.

Name

марија

07.04.2018 13:25

Глупост

ОДГОВОРИТЕ
Name

??

07.04.2018 13:34

Треба то, треба... Прво укинули у 4. гимназије информатку и латински у 2., а увешће ово испирање мозга. Но, калкулација је јасна - за изборе придобијати на све начине, а зна бајица да су попови врло лакоми на сребро и да ће из све гласа и снаге лобирати за њега. Вијек науке - јесте, али негдје другдје! проклети фашизам се увлачи а да га готово ни не осјетимо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србољуб

08.04.2018 07:35

Народ је довољно опцињен и без релиогознег вјеровања Избци математику и инфотматику науци дјецу даје додик бозије давање он је који по земљи хода мозе урадити ста хоце Јефрем је рекао да треба за њега гласати. Са Додиковом вјеронауком нема тог бога који нам мозе помоци

Name

ре

09.04.2018 19:04

Колико смо жалили за латинским језиком, кад је укинут у 2. гимназије. Лоши ђаци су се радовали. Онда смо ћалили за информатиком, лоши ђаци су се радовали. Добили смо од насег мнинистарства просвјете могућност да сви могу студиратии, па су угоститељи завршавали журналистику и никад нису чули за Канта, шумари су завршавали социологију, психологију, а нису чули за Фројда. Добили смо такав бућкуриш у школама. А дјеца уче вјеронауку цијелу основну школу и на питање које су вјере, одговарају српске. Толико о предавачима-вјероучитељима.

Name

Силе

07.04.2018 13:35

Док дјеца у ЕУ и свијету уче нове технологије, спремају се за тржиште рада које је све захтјевније ми уводимо вјеронауку од које имају користи само попови и издавачи књига. Тешко нама кад нам комунисти уводе религију у школе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

07.04.2018 13:35

Само да знате НИСТА НИЈЕ СЛУЦАЈНО! Стари нацин преваре ЈА ТЕБИ ТИ МЕНИ! Најбоље се влада са глупим неписменим неструцним нарадон. Уците све молитве ТО ЦЕ ВАС СПАСИТИ ОД БОЛЕСТИ ГЛАДИ НЕИМАСТИНЕ а слуцајно информатику стране језике струцне предмете немијте да уците стисе зато да патите. А кад вас омандјијају лаксе са вама владати. Увесце вам обавезан црквени порез(попови и владике мало имају срам их било)и овако радите за дзаба ОНДА ЦЕ ТЕ БИТИ КЛАСИЦНО РОБЉЕ а тим путем ВАС ВОДИ ОВА САДАСЊА ВЛАСТ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

двојац

07.04.2018 13:38

Ни већих функција ,ни слабијих људи,ако се људима уопште могу назвати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛД

07.04.2018 13:38

Знали. Милокрад да он не верује у бога.Да верује неби другог мрзио неби био криминалац неби пљацко народ неби лагао народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудоња

07.04.2018 20:48

Де ти је петокрака, ронхил, виле, огромне паре,кад си ставио икону, кандила, знаш ли иста о светом Сави, засто псујес? Рудоња, ста јос ниси спреман урадити да би нас растјерао по бјелом свијету.. ..

Name

ре

07.04.2018 21:52

У праву си, он је прекршио свих десет Божијих заповјести, удбаш остаје удбаш, само се прилагоди ситуацији, није могуће да он буде човјек, то је зло од човјека???

Name

нн

07.04.2018 13:46

Само се дрзите ОВОСАДАСЊИХ ПОПОВА! И СТО ВИСЕ ПРИЛОГА ИМ ДАЈТЕ ДА НА СВЕ БОГАТСТВО КОЈЕ СУ СТЕКЛИ СВЕРЦУЈУЦИ ОД ДРОГЕ ПА НАДАЉЕ МОГУ КУПОВАТИ ВЕЛЕЛЕПНЕ ВИЛЕ ЈАХТЕ а ви грцајте у биједи и дуговима АЛИ ПУНИ ВЈЕРСКОГ ЗНАЊА! Треба испитати кокико о вјери знају ови сто предлазу и усвајајуусвајају такве законе и ста им је и колико вјероисповјест помогла у зивоту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

07.04.2018 13:49

Миле и јефрем донијели одлуку! Драги Бозе гдје зивимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јабуко

07.04.2018 13:51

Каква веронаука посла људима дај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просвета

07.04.2018 13:55

Истјерали смо из скола српску књизевност, хемију, физику, социологију, филозофију, страни језик свели на минимум. А попови долазе у средње сколе не да би уцили дјецу вјеронауци, то могу и у цркви. Долазе да добију социјално и стаз на насој грбаци и сиротињи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

07.04.2018 14:17

Теско је то објаснити крезубој стоци.

Name

Сведска

07.04.2018 13:58

Сад сам 100% сигуран да је Тито био у праву сто овим хостаплерима и лоповима поповима,ходзама,рабинима,бискупима и другој багри у религијама није дао дао да промоле нос ван вјерских објеката.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силе

07.04.2018 14:23

Па Титови хоштаплери и уводе вјеронауку у школе. На сцени су још увијек кадрови из комунистичког доба. Сви су били чланови комунистичке партије до почетка 90-их година, од тада су жестоки "вијерници". Неки попови, чак и владике су радили за ДБ. Не треба раздвајати ово и прошло вријеме.

Name

Мило

07.04.2018 14:26

То миле уведи вјеронауку нек се омладина окрене богу а не ноцним клубовима и дроги

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерујеш ли

10.04.2018 07:38

Браво, браво што нам отвараш очи ... Нека се омладина учи вјеронауку, а Миле и његова дјеца нека псују Бога, поготово јавно нека псују нама Бога када их снимају, ићи ће то на телевизију, не поштују Божије заповијести, нека харају, воде ноћни живот и буду неваљали, јако похвално.

Name

Дрр мрр

07.04.2018 14:47

Ста це дјеци вјеронаука за ста це им то требати у зивоту једино поповима и ваља вјера уце дјецу да додју и донесу пара у цркву.Уците дјецо језик страни умјесто вјеронауке језик це вам требати кад тад а вјеронаука никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјеронаука

07.04.2018 15:05

Мозе вјеронаука умјесто математике...И јос неки збор и супер нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАТЕМАТИЦАР

07.04.2018 15:27

Е неце умјесто математике, па да ја останем без норме, мислим да предсједник РС (Додик или неки други) нема Уставна овласцења да доноси План и програм у образовању. Како се изводи вјеронаука боље да је нема ни у ОС. Просјецна оцјена у вецини одјељења 5,00.

Name

ЈугоСлав

07.04.2018 15:10

У једној од заповијести у календару писе "молите се за оне који су на власти". Власт и црква су лице и налицје поробљиваца властитог народа,јасно је како синергијски дјелују у искориставању народа као безнацајне масе или послусних овцица.Да је правде и бога у цркви она би морала бити вјецита опозиција и указивати на греске власти но напротив они су сауцесници у пљацки народних добара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

07.04.2018 15:37

Немогу да вјерујем ста је бозијих противника

Name

ЈугоСлав

08.04.2018 11:29

Да направим паралелу,казес да сам против бога јели црква бог јесу ли попви богови има вјере и бога и без њих,као кад би рекао ако сам против предсједника и владе да нисам србин и да сам против Републике Српске.То су аргументи владајуце клике монструма са маслиновом гранцицом у руци.

Name

Дорбирн

07.04.2018 15:16

На првом цасу ме уце да је цовјек постао од мајмуна.Следеци цас на вјеронауци ме уце да је цовјека створио Бог.Неко од њих прима плату за просипање лази.То су цињенице,нема врдања. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

07.04.2018 15:29

Вјеронаука је у црквама,а не у сколама...док је тако било у Титино врјеме све је било у границама нормалног...да,да,мој Милораде..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марx

07.04.2018 15:31

Мозе ал добровољно ко хоце а ко неце нек уци несто од цега се мозе зиви тј ради. Заврсе среднњу сколу незнају сарафа заврнути. Само заглупљују и овако ограницен народ. Конто сам се вратит из ЕУ ал ипак цу ја остат јос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

народни човјек

07.04.2018 17:09

Не хулите на Бога,Бога има и летиће ова двојица ко пирузи са функција које бескурпулозно злоупотребљавају.Белики Бог ће их казнити,неће дуго проћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пфффф

07.04.2018 17:50

Кази ми ко је бог ста подразумјевас под именом боог?

Name

ре Пффф

07.04.2018 19:16

Неби то твој разум могао да прими.

Name

Пффф

07.04.2018 20:04

Хајде ти паметни реци ста је бог?Или једино знас да паметујес само изгледа да не видис даље од носа.

Name

цасна сестра

09.04.2018 12:25

Није вазно како дефинисемо Бог-а, него то, да ли му поклањамо своје повјерење. У том повјерењу лези снага вјеровања, а никако у опису Бог-а. Онај који се предао свијету и отворен је према њему добија назад огромну снагу назад. То је закон реципроцитета и акције-реакције из физике. То је основа.

Name

Пффф

10.04.2018 09:32

Коме поклањате повјерење реците ми?

Name

вјерник

07.04.2018 17:37

Вјеронаука треба,треба читати Јевандјеље док је човјек жив,треба учити и на факултетима и дјецу научити,да им нероди не паламуде што злоупотребљавају Драгог Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зр

07.04.2018 18:40

Додик отидји мало и до Кацавенде.!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зр

07.04.2018 19:12

Идеја ти је за десет,нека поведе и његовог доброг другара.

Name

Емпирија

07.04.2018 19:30

Овдје је нејасно ко је у овој Републици надлежан за наставне планове и програме средњих школа..?? Ко доноси одлуку о томе, ко их може мијењати, на који начин, по којим процедурама..? Иде ли то онако одока, адхок, како се неком ћефне, како је некоме ишћил био.? Како се то ради у културним и пристојним земљама..?? Упитника колико волиш, одговора ни откуда. И на крају, како са становишта вјерских, у овом случају православних догми, засталих и заосталих негдје у средњем вијеку, посматрати савремени свијет, савремена достигнућа и развој, друштво у сталној динамици..., може ли се то..?? Наравно да не. И религију и вјеронаук вратити у цркве и џамије, коме треба наћи ће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

08.04.2018 00:31

Браво за коментар! Код нас је Миле уништио све институције, он одлучује о свему а сви остали су извршиоци-поданици.

Name

Довољно ОШ

07.04.2018 19:44

Сасвим је довољно веронауке у основној школи. Ко хоће да изучава веронауку за то постоје средње и високе школе богословије па изволите. Неби ме чудило да бравар буде оборен у школи из веронауке а не зато што незна заваривање. Нажалост све нам је накарадно па ни образовање неможемо бити изузетак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИ

07.04.2018 19:55

МИСЛИМ ДА МИЛЕ НЕЗНА НИ ОЧЕНАШ А ДРУГИМ БИ НАРЕДИО ВЕРОНАУКУ ИМА ДОСТА ЦРКВИ ПА РОДИТЕЉИ БИ ТРЕБАЛИ СА СВОЈОМ ДЈЕЦОМ ИЋИ РЕДОВНИЈЕ У ЦРКВУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна

07.04.2018 21:00

Брундо пјесму паре паре, цигаре ронхил, вила, свеје моје будаласти народе ко вас ј... кад насједате на мој тобозе патриотизам и србовање.

Name

Вупер

07.04.2018 21:08

Незнам ко се сеца кад је Додик први пут био преседник владе. то је боло у дому културе, кад владика Јефрем није хтео да га благослови него је послао дјакона да то уцини, тад Додик нине знао како се крсти, погресно се прекрстио. врпватно га корени вуку ма леву странуникад се није ни крстио ни био србин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

07.04.2018 21:08

Незнам ко се сеца кад је Додик први пут био преседник владе. то је било у дому културе, кад владика Јефрем није хтео да га благослови него је послао дјакона да то уцини, тад Додик није знао како се крсти, погресно се прекрстио. вероватно га корени вуку ма леву страну никад се није ни крстио ни био србин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нина

07.04.2018 21:27

Већина несто пише како је вјеронаука заостала и из средњег вијека, а истовремено сви славе славу, Божић, Васкрс... Како то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

08.04.2018 00:34

Зато што си ти глупа! Нико није овдје против религије, него само говоре гдје јој је мјесто.

Name

Нина

08.04.2018 15:06

Па ја мислим да не би било лосе да се вјеронаука изуцава, јер мислим да људи не знају прави смисао вјере, него се све своди на обицаје и "тако треба". Ако стварно немају ниста против вјере и ако су вјерници требало би да зеле да висе науце о њој.

Name

Вјерујеш ли

10.04.2018 07:48

Нина за почетак би требало да знаш и да се упиташ смије ли се Бог псовати и Божије заповијести поштовати! Честито биће не ради и не говори погрешне ствари чак и кад зна да га нико не гледа и не чује, а камоли да псује Бога свако мало.

Name

Нина

11.04.2018 19:00

Слазем се са свиме сто си написао, зато и казем да не би било лосе да се вјеронаука уведе. А то сто Додик псује је његова ствар и нема везе с тим треба ли се вјеронаука увести.

Name

ДОМИ

07.04.2018 21:49

Ама бас ниста паметно од додика не мозес ни цути ни видјети! Пусти болан вјеронауку,отвори каку фабрику да народ ради.Ајмо сви редом у цркву ,ако це нам бити боље.,а ја вјерујем да милораде незнас ни оценас.стара си ти комуњара!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

08.04.2018 00:17

Из револта цу да промјеним вјеру. Мозда предјем у будисте. Вјеронаука није имала вецину ни за уводјење у основне сколе па је угурана на силу. Умјесто да су дали висе цасова информатике или неку врсту домацинства.Када су дјеца ста науцили на радном и техницком. Јел неко скоро видио пилице и оне летвице за ткање или сивање или било ста сто би могло да се науци у тој сколи осим испирања дјецијих мозгова ? Није ми јасно кад својој дјеци то цините ста би онда тудјој радили ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеxандар

08.04.2018 07:29

Посљедице увођења вјеронауке у основне школе већ можемо да видимо. Имамо ретардирану омладину. Хришћански ћуте и слијепо слушају политичке месије, који им уништише младост. Намјера увођења у средње школе је да их тотално поробе. Ако прећутимо, готови смо.

Name

Дјенерал

08.04.2018 06:05

Незнам што ће нам уопште те глупости,па зар морам да имам представника измедју мене и бога... Вјерујем и то је то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПТТ

09.04.2018 19:39

Па они ти додју као мобилна телефонија,повезују нас са Богом,а и то се плаца,наравно.

Name

Тyга

11.04.2018 19:05

Треба неко ко це те вјенцати и сахранити пред Богом и одговорити ти на нека питања ако имас у вези са Богом.

Name

Марко

09.04.2018 06:14

Боље би било да сте увели предмет "морал и етика",а не да вјеронауку уводите као колективни предмет,то треба да буде ако вец неко инсистира индивидуални предмермт,у принципу не треба бити уопсте у скокама,имају објекти за те ствари па ко хоце да му се дјете вјерски образује,недеља па у цркву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невјерник

09.04.2018 10:43

Па Додик о вјеронауци сколама. Невјерник мозе цининити (и цини) све само да се додвори народу. У Бога он не вјерује.За њега је КЕС=Бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Можда

09.04.2018 19:11

Увођењем вјеронауке у средње сколе ће се драстично смањити посјета кладионицама, а то је вјероватно Додиков и попов циљ.

Name

Канада

09.04.2018 13:50

Док цивилизација напредује ка свемиру, ови хоце да наметну вјеронауку у сколе. Вјера И вјеронаука је ствар сваког појединца.Црквени великодостојници нису никада помогли никоме ни појединацно ни у каквој опстој несреци. Само је дјелимицно Тацна Додикова тврдња да се дијаспора окупља око цркве. И овде су се црквени великодостојници подијелили у двије групе И посвадали , наравно, око плијена. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галилео

09.04.2018 16:46

Да су увели астрономију као обавезан предмет, мозда би и имали неке сансе, а овако.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

икс

09.04.2018 18:51

Предсједниче, знате ли који је маxимални број часова у средњој школи? Знате ли да су већ часови неких научних предмета смањени на уштрб рецимо демократије? Знате ли да ће вјеронаука истиснути неки други час? Знате ли да се вјеронаука учи од почетка школовања? Па да је квантна физика у питању, доста би било. Или је несто друго у питању?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виц

09.04.2018 19:48

Разговарају Бог и Исус, ,,ста мислис сине да јос једном одес на земљу и оним будалама објаснис неке ствари,, ,реце Бог. ,,Оце управо си изговорио кљуцну ријец, БУДАЛЕ,заборавио си да са њима висе не послујемо,, ,реце Исус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамјан

09.04.2018 21:31

Христос Васкрсе свим градјанима насе Српске!СВАКО ДОБРО СВИМА!БРАВО МИЛЕ!ДОСТА ИХ ЈЕ СТО НИЈЕСУ КРСТЕНИ.НИТИ СЕ БОЈЕ БОГА НИТИ ИМАЈУ ОБРАЗА.МАДА ИМА И КРСТЕНИХ КОЈИ СЕ ОВАКО ПОНАСАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ