Лице с потјернице осуђено у Ријеци

На годину дана затвора осуђен је јуче 58-годишњи Мурадиф Хамзабеговић из БиХ, којег је вијеће ријечког Жупанијског суда прогласило кривим за противзаконито пребацивање миграната преко државне границе.  О Хамзабеговићу, специјализирзованом првенствено за кријумчарење људи из ратних подручја према Европи, писано је и као човјеку за којег се вјерује да је помогао Нусрету Имамовићу, траженом свјетском терористу, да избјегне из БиХ у Сирију

Регион 27.03.2018 | 15:15
Лице с потјернице осуђено у Ријеци
Завршетак судског процеса окривљеном којем се судило у одсуству и не би била посебна вијест да Мурадиф Хамзабеговић није човјек о којем су медији, поготово они из БиХ, низ пута писали као истакнутом сљедбенику вехабијског покрета који је отишао као борац у крвави грађански рат у Сирији, а уз то има дебљи криминални досје у БиХ, осуђиван је и за деликт због којег се процесуирао у Ријеци. Лице Мурадифа Хамзабеговића и даље се налази на потјерници Интерпола, као члана криминалне организације која се бави кријумчарењем људи.

Хамзабеговићу се у Ријеци судило под оптужбом да је из користољубља – у дослуху с недавно осуђеним компањоном – судјеловао у послу око илегалног пребацивања троје миграната преко хрватско-словеначке границе, за што су добили 1.000 евра по особи, односно укупно 3.000 евра.

Хамзабеговић се с Госпићанином с пулском адресом договорио да ће у БиХ пронаћи особе које желе прећи у Италију и за то су вољне платити. Хамзабеговићев компањон је затим 12. априла 2009. године преузео супружнике и њихово дијете, држављане БиХ, те заједно са сином Мурадифа Хамзабеговића аутомобилом опел астра пулске регистрације, унајмљеним од рент а цара, превео мигранте у близини граничног прелаза Рупа, мимо граничне контроле, у Словенију.

– Закључак суда јест да је између Хамзабеговића и суоптуженог постојао договор – казала је у образложењу пресуде судија Јесенка Ковачић, предсједница судског вијећа.

У овом поступку, у којем је иницијално било више окривљених и учијених кривичних дјела, Хамзабеговић је трипут изнио своју обрану, док је још био доступан хрватском правосуђу, а двапут је признао кривично дјело за које га се теретило. Трећи пут је порекао, али суд таквој одбрани није повјеровао јер је раније двапут детаљно признао учеђће у том криивчном дјели.

Судија је напоменула да су оптужбу поткријепили, између осталог, исјава једног свједока и тајно снимљени телефонски разговори. При изрицању казне Хамзабеговићу суд му је отежавајућим оцијенио чињеницу да је у БиХ већ осуђиван за идентично криивчно дјело.

У натписима у босанскохерцеговачким медијима посљедњих година Хамзабеговић је често пута означаван као сљедбеник вехабизма, исламског покрета у БиХ. Вјерује се да су вехабије организовале слање добровољаца за Исламску државу у Сирију и Ирак, а претпоставља се да су се тамо за Исламску државу бориле стотине босанскохерцеговачких вехабија.

Хамзабеговић је, међу осталим, у медијима помињан у контексту погибије 21-годишњег Зеничанина који је у крвави грађански рат у Сирији отишао само три-четири мјесеца прије трагичне смрти. На далеки је пут, наводно, кренуо комбијем управо у власништву Хамзабеговића, човјека с, како се наводи, дебелим полицијским досјеом.

Хамзабеговића је прије пет година Суд БиХ осудио на шест година затвора и новчану казну од 20.000 конвертибилних марака због кријумчарења миграната, којима је наплаћивао по 1.500 евра за илегални улазак у земље западне Еуропе. Но, како пишу БиХ медији, Хамзабеговић је – умјесто у затвор – отишао у Сирију, са намјером да се дуже вријеме не врати у БиХ.

По писању БиХ медија, Хамзабеговић је из Сирије наставио с организовањем долазака других босанских ратника којима је било полазиште у Горњој Маочи, најзначајнијем пункту за регрутацију босанских муџахедина. Критички аутори Хамзабеговића оптужују да је у ратном хаосу препознао нову прилику за зараду.

О Хамзабеговићу, специјализованом првенствено за кријумчарење људи из ратних подручја према Европи, писано је и као човјеку за којег се вјерује да је помогао Нусрету Имамовићу, траженом свјетском терористу, да избјегне из БиХ у Сирију. Имамовић из Горње Маоче је прије три године, као вођа вехабијског покрета у БиХ, био уврштен на листу десет највећих и најопаснијих терориста у свијету.

(Новилист.хр)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

М

27.03.2018 13:42

Опет зелени праве проблеме а знају срат о Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дени

27.03.2018 13:58

Хај не сери свега ти сељадијо, пичи тамо у сијено и мекиње :Д

Name

Александар Муслиу

27.03.2018 14:51

@Дени: Како је у ИСИЛ-у?

Name

Рођо

27.03.2018 14:48

Какво умиљато и мирољубиво лице,мрава они неби згазили. Они су,ето тако,фини људи,вјерници велики,љубитељи Маоче ,тероризма у Сирији ,добро чине.

ОДГОВОРИТЕ