Анатомија лажи: Мектић-Харадинај

Ових дана лансирана је сензационална вест како је министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић, Србин по националности, постао, малтене, најбољи пријатељ косовског премијера Рамуша Харадинаја.

Република Српска 26.03.2018 | 10:48
Анатомија лажи: Мектић-Харадинај
Ништа чудно да обојица за ту "чињеницу" нису сазнала из фантомских вести лансираних пре свега у Босни и Херцеговини, како би се и овако прилично неомиљени Мектић, због кооперације с Муслиманима, приказао и као албански експонент.

Истраживачки тим слободних новинара сакупио је низ чињеница које необориво доказују да су Агенција "Срна" и Радио-телевизија Републике Српске, које су понајвише спиновале аферу на територији БиХ, у случају Мектић-Харадинај цитирале лажни извор података, тј. сумњиви некредибилни медиј "говорисрбија.рс".

Закон Републике Србије о јавном информисању и медијима, члан 34, изричито каже:

У сваком медију обавезно се објављују основни подаци о медију у облику импресума, скраћеног импресума, односно идентификације”, док је чланом 35 одређено да “Импресум медија садржи: назив медија, назив и седиште издавача, адресу електронске поште или интернет странице, лична имена одговорног уредника медија и одговорних уредника за поједина издања, рубрике, односно програмске целине, податке о надлежним регулаторним, односно надзорним телима, као и регистрациони број медија.”

Сајт "Говори Србија" нема истакнут импресум, имена уредника, новинара, или седиште редакције, као ни регистарски број, што је очит доказ да није реч о медију. Такође, у члану 30 поменутог Закона одређује се да не може бити медиј нешто попут говорисрбија.рс:

Медији, у смислу овог закона нису: платформе, попут интернет форума, друштвених мрежа и других платформи које омогућавају слободну размену информација, идеја и мишљења њених чланова, нити било која друга самостална електронска публикација, попут блогова, веб-презентација и сличних електронских презентација, осим ако нису регистроване у Регистру медија, у складу са овим законом.“

Наш истраживачки тим је открио да сајт говорисрбија.рс није регистрован у надлежном регистру медија Републике Србије.

Увидом у регистар Агенције за привредне регистре Републике Србије, такође смо сазнали да се тако не зове ниједно удружење грађана, фондација, задужбина, привредно друштво, то јест ниједна форма правног лица у Републици Србији. Из сагледаног може се тврдити да иза сајта говорисрбија.рс стоји неформалана или формална анонимна група грађана, покрет, или правно лице сасвим другог назива, то јест да су "Срна" и РТРС цитирале фантомски сајт/блог.

Претрагом регистра интернет домена Републике Србије видно је да је домен говорисрбија.рс регистрован 27.4.2017, а да су подаци о власнику домена скривени, што је још један аргумет да је реч о неформалном блогу/сајту без традиције и одлика медија, тј. да у очима закона никако није реч о медију, већ о полуанонимном, незаконитом пропагандно-хушкачком средству, којим би можда требало да се позабаве тужилаштва и Републике Србије и Републике Српске, као и Босне и Херцеговине, а и Косова.

Утврђено је и да спорни текст „ХАРАДИНАЈ: Драган Мектић и ја делимо исте вредности", на изворнику, дакле на фантомском сајту говорисрбија.рс  није потписан именом и презименом аутора, већ ознаком: "Извор: говорисрбија.рс", што би у очима закона значило да иза вести стоји редакција, а овде редакције нема јер, као што смо рекли, није истакнут импресум у складу са законом.

Наши извори у Приштини тврде да је очито реч о лажној, фабрикованој вести, јер:

Рамуш Харадинај не би давао изјаве сајту са израженим продесним српским или антиалбанским ставовима”.

Албанци једноставно не желе да се мешају у "српска посла", тј. њима политички одговара ситуација којој нису нимало допринели а узбуркава српску политичку сцену у целом региону, наводе извори у Приштини.

Врло познати и цитирани албански аналитичар Фатмир Шехоли није имао никакав коментар. Веома угледна бошњачка политичарка на Косову Адријана Хоџић, обећала је да ће јавити ако нешто сазна, али до закључења овог текста ни од ње нисмо добили повратну информацију.

Став косовских институција  је очито да случај игноришу јер га нису ни направиле.

Агенција "Срна" и Радио-телевизија Републике Српске, обе продржавни медији, ширењем лажних вести прекшиле су и Кодекс новинара, али и кривични законик и Закон о Радио-телевизији Републике Српске.

У кривичном законику Републике Српске, члан 359 каже се:

Ко путем штампе, радија, телевизије, компјутерског система или друштвене мреже, на јавном скупу или јавном мјесту или на други начин јавно позива, изазива или подстиче или учини доступним јавности летке, слике или неке друге материјале којима се позива на насиље или мржњу усмјерену према одређеном лицу или групама због њихове националне, расне, вјерске или етничке припадности, боје коже, пола, сексуално опредјељења, инвалидитета, родног идентитета, поријекла или каквих других особина, казниће се новчаном казном или казном затвора до три године“.

У Закону о Радио-телевизији Републике Српске, члан 13, став 1, стоји: „Програм РТРС служи интересу јавности и мора бити у складу са професионалним стандардима и прописима и правилима Регулаторне агенције за комуникације. РТРС је дужна осигурати разноврстан и избалансиран радијски и телевизијски програм, који испуњава високе етичке стандарде и стандарде квалитета, поштивања људског живота, достојанства и физичког интегритета личности, и промовисања демократских слобода, друштвене правде и међународног разумијевања и мира“.

Ширењем лажних вести Агенција "Срна" и РТРС изазивају међународни немир, мржњу и крше све наведено у цитираном ставу. Чланом 15. тог закона, став 1, каже се:

РТРС неће емитовати материјал који својим садржајем или тоном подстиче националну, етничку, вјерску или расну мржњу, нетрпељивост или дискриминацију према појединцима и групама или, који би, на основу разумног просуђивања, могао изазвати насиље, неред или немире, или би могао подстицати на извршење кривичних дјела.“

Из овога се јасно види да очита лаж емитована од стране агенције не ослобађа одговорности уреднички тим РТРС за аутоматско преношење те очите лажи. Шта више, у ставу трећем истог члана Закона о сопственом постојању РТРС, тј. о програмским ограничењима, стоји:

"РТРС неће емитовати било какав материјал за који зна да је лажан или постоји оправдана основа за претпоставку да је лажан.“

Издвајамо и следеће: у Кодексу Вијећа за штампу у Босни и Херцеговини, чланом трећим, изричито је забрањено хушкање у новинарској професији:

Новинари ће у сваком тренутку бити свјесни опасности која се јавља када медији говором мржње подстичу дискриминацију и нетолеранцију. Имајући у виду такву опасност, новинари ће дати све од себе како не би хушкали и/или подстицали мржњу и/или неједнакост на основу етничке припадности, националности, расе, религије, пола, сексуалне оријентације, физичке онеспособљености или менталног стања. Новинари неће ни под каквим околностима подстицати кривична дјела или насиље.“

С обзиром на то да Агенција "Срна" и РТРС имају запослене колегијуме професионалних новинара, очигледно је да им је све наведено познато, те да су преношењем лажних вести и непроверених извора намерно прекршиле како Кривични законик Републике Српске, тако и Закон о РТРС, али и еснафски Кодекс новинара. Да поновимо, од кривице РТРС не амнестира што је вест емитовала агенција „Срна“ цитирајући фантомски сајт/блог, јер је у Републици Српској, и у свету, уредник дужан да поступа с дужном новинарском пажњом, да цитира само проверене вести из кредибилних извора, а и као што се наводи у Закону о РТРС само претпоставка да је реч о лажи довољна је да се емитовање вести обустави.

Највише смо се фокусирали у овом истраживању на БиХ јер је афера лансирана из ње како би се оцрнио Драган Мектић. Како правила новинарске професије налажу, контактирали смо саветнике у Влади Косова, као и најугледније представнике бошњачке заједнице на Косову. Поручено је да Рамуш Харадинај нема никакав коментар али да највероватније није дао предметну изјаву. Од преношења лажних вести нису остали имуни ни медији у региону.

Лажну вест како Харадинај глорификује Мектича објавиле су руска агенција Спутњик, подлегла је и Радио-телевизија Србије, позивајучи се на агенцију Тањуг, на исту удицу Тањуга, који цитира фантомски сајт, се упецала и високопрофесионална Ал Џазира, док је онлајн издање листа "Политика" остало верно принципу да се слепо не верује ни агенцији, па је важну вест проверила, згужвала и као лажну бацила у кош. Но, озбиљне "Вечерње новости" нису одолеле мамцу на удици традиционалног Тањуга па су се и оне упецале и објавиле измишљену вест.

Анатомија настанка лажних вести је јасна. Напишеш лажну вест на блогу без јасне идентификације, па нађеш довољно корумпираног, или наивног, или површног уредника да је објави.

Лавина пропаганде тада се тешко демантује. У снажном демантовању афере "Харадинај обожава Мектића" истакла се  РТВ БН  информативна редакција која се труди придржавања макар најосновнијих професионалних срандарда, што у Босни и Херцеговини није лако, као ни у целом региону.

Многи медији су и овако одавно постали септичка јама за непроверене бујице гебелсовских кампања. Могли бисмо бескрајно набрајати посрнућа на овом школском примеру фабриковања лажних вести, али чему то?

Док је удица, биће и сомова...

Аутор: И. Алексић, независни новинар, Србија

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

улог

26.03.2018 08:56

РТРС трба засути фекалијама, а њихове новинаре убацити у контејнере и све то овјековјецити видо метеријалом да будуца покољења гледају како обицан народ казњава слуге резима милорада додика, који је унистио младост и економију у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

26.03.2018 09:20

ЈЕ ЛИ ПЛАЋАМО ТАКСУ ЗА ЛАЗИ ПО ДИКТАТУ ДОДИКА, ЖЕЉКЕ,ПЕРЕ СИМИЦА,ДРАШКА МИЛИНОВИЋА, СУПРУГЕ КОШАРЦА.БОЈКОТ ЗА СВАКУ ЛАЖ, СУД БиХ У КОЛОНИ ПО ЈЕДАН.ПОУБЈАЈ ТЕ СЕ АЛИ НЕ ЛАЗИТЕ НАРОД И ФЕБРИКУЈ ТЕ СУКОБЕ.СТА ЈЕ СА ОСЦЕ СЕКТОРОМ ЗА МЕДИЈЕ, ЗАШТО ЋУТИ ДУЊА МИЈАТОВИЋ.ЗАТВОРИТИ РТРС И СВЕ ПИСАНЕ МЕДИЈЕ ДОДИКА И ОПОЗИЦИЈЕ ЗАБРАНИТИ.САД ЦЕ НОВАЦ ОД ЕПС РС ЛЕЋИ НА РАЧУН ЧЕДОМИРУ АНТИЋА ДА ВЕЛИЧА ЛИК И ДЈЕЛО ДРУГА ДОДИКА.

Name

Ре

26.03.2018 09:56

А јел то цудо

Name

СТАНИТЕ

26.03.2018 10:10

РТРС ПРИКАЗУЈЕ МЕКТИЋА ЗБОГ ,,КООПЕРАЦИЈЕ " СА МУСЛИМАНИМА !!!! По њима је логично да и сваки Муслиман који сарадјује или ради са Србима јер непријатељ Муслимана !

Name

НЕКО

26.03.2018 10:15

Хоће ли неко да ми објасни шта значи ,, КООПЕРАЦИЈА СА МУСЛИМАНИМА " ! ПО томе испада да Муслимани могу да осудјују Муслимане који сарадјују са Србима јер је по томе логично ! А шта ћемо са Додикобим копоеративношћу са Хрватима ?

Name

... ДА ЧИКО Б'ОНУ...

26.03.2018 11:57

У праву сте! Та нејач са РТРС су кмечавци пропалог месара малог миша милета кримоса! Послије избора ће више од пола тих новинара кмечаваца бити отпуштено кад Сзп побиједи ту нејач из Снсд!!!

Name

26.03.2018,

26.03.2018 13:03

Отворен позив да не плаћамо ртв таксу! Ко се слаже. Ако буде доста истомишљеника позивамо челнике опозиције да не плаћају таксу.

Name

јад и чемер

26.03.2018 09:10

Народ плаћа РТРС таксу да га та иста РТРС (један њен део) блати, фабрикује и пласира измишљене информације. Па има ли то игдје на кугли земаљској. Не треба плаћати РТРС таксу дефинитивно, па нека их плаћају они чије информације преносе, а видим да се у велико и тако понашају. Случај Клошарца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

... да чико б'ону...

26.03.2018 10:30

Јаоо балерина, што се нашле уврјеђене. Када они нападају и измишљају, ником ништа а сада кмече кад им ови узврате ударац. Па не иде то тако, рођаци. Кад се велики дјечаци играју, мора бити понеки ниски ударац. Додуше, тешко ће то схватити ова нејач из СзП. Јбг, они су навикли да константно кмече, зато и пролазе, како пролазе, на изборима задњих 12-13 година.

Name

ре цико

26.03.2018 11:51

А и ти си цико неки лудак цас писес за једне цас за друге,изгледа добро плацају и једни и други.

Name

борац

26.03.2018 09:19

Ста ради Мектиц лансирање лази је казњиво засто му слузи сипа а и он се устезе због избора.Све је то лакрдија и власт и опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

26.03.2018 09:20

Зато судови немају времена за градјане само ради за РТРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БОРАЦ

26.03.2018 09:31

СКАЛАМЕРИЈА ОД МЕКТИЦА ЈЕ ИЗДАО СВЕ ОНО ЗА СТА САМ ЈА И НЕКОЛИЦИНА РАТОВАЛИ 5 ГОДИНА И ОН ЈЕ УНИСТИО СДС

Name

мислим

26.03.2018 09:22

Ко је нормалан зна размислити сам а они сто се васпитавају цитајуцу и гледајуци РТРС су јадни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА РЕ БОРАЦ

26.03.2018 10:46

ПОЗДРАВЉА ТЕ ВОЈО ВУКОТИЋ

Name

... ДА ЧИКО Б'ОНУ...

26.03.2018 09:46

РТРС је једна обична скептичка јама кмечавца пропалог месара милета! Најгоре смеће од телевизије у Европи! Сваки дан ту нејач из Снсд кмечи,стење и јауче плашећи се губитка избора што ће се и десити јер знају да многе од њих на челу са мишом милетом чека затвор!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

... ДА ЧИКО Б'ОНУ...

26.03.2018 09:47

РТРС је једна обична скептичка јама кмечавца пропалог месара милета! Најгоре смеће од телевизије у Европи! Сваки дан ту нејач из Снсд кмечи,стење и јауче плашећи се губитка избора што ће се и десити јер знају да многе од њих на челу са мишом милетом чека затвор!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

26.03.2018 09:49

Овај новинар РТВ БН је врх. Први пут чујем за њега. Што вам чешће не пише? Колико тај има година? Стара школа. Подсјећа ме на Захарија Транавчевића. Полако, рез по рез, док не дође земљотрес... Све истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирко

26.03.2018 11:14

Писао независни дописник И.Алексиц из Србије.

Name

СЛАВКО

26.03.2018 12:11

Мирко јес ти родјак оног спортског коментатора Мирка Камењасевица?

Name

Мирко

26.03.2018 12:46

Благо мени, ја нисам новинар, али умијем да читам. А ти бацај пасуљ па гледај ко је ко,

Name

Кооперација

26.03.2018 09:59

Зато Баја кооперира без камера. Најбољи пријатељ са Фахрудином Радончићем небројено пута су се састали у Лакташама и Сарајеву. Бивши Радончићев тјелохранитељ у својој књизи је описао како је Радончић звао телефоном Додика.И и рекао му сутра те морам мало напасти. Мислио је на дневни аваз чији је Радончић власник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серб

26.03.2018 10:10

Овај што млати даје мектић уништио све и његово ратиште није борац већ будала кад невиди ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нннн

26.03.2018 10:20

Ре Бора колико пара примас за пљување по Мектуцу цасном борцу за слободу Републике Српске. Ти сигурно немас сати борацког сраза колико гос Мектиц има година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ННН

26.03.2018 10:49

СЕКТА РАДИ КО ПОНУДИ ВИШЕ, ТО СУ УЧЕНИЦИ ветерана воје вукотића.СРАМОТА И БРУКА ДВОНОЗНИХ БИЋА

Name

кос

26.03.2018 10:43

Ртрс-обично срање.Е људи не дајте паре несрећама ,не плаћајте претплату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

26.03.2018 11:45

РТРС се по ко зна који пут у последњих годину дана толико пута осрамотила пред сваким човјеком коме се до истине. Свој рејтинг је за толико подигнула код незналица, болесних умова и политичких лешинара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

26.03.2018 12:35

РТРС толико лазе да кад казу добро веце изадјем из куце да провјерим дали је ноц. Намерно сам пре пар вецери пребацила на њихов дневник са намјером да цујем ста лазу ни пет минута нисам могла слусати само ме занима које будале њима вјерују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

26.03.2018 12:59

Овај новинар или новинарка растура. Никога не вређа а само штрика. Грехота што такве занатлије нестају а смењује их полуписмен свет. Јесте ли ви људи свесни колико је података овде изнето а тако да свако разуме? То је и занат и уметност. И све стране да су осветљене. Свака част РТВ БН! Имате добру информативу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ааа

26.03.2018 13:10

Е јадни Додик на шата је спао. Мора да фабрикује лажи. А ви новинари са њим ћете право на смеће. Маните се ћорава посла, оставите поштеног човјека на миру. Имате ли имало савјести и можете ли се зацрвењети. Времена ће се кад тад промијенити, па шта ћете тада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИНОМ ОБОЖАВАОЦУ

26.03.2018 14:02

То што Додо има алергију на новинаре решава добар антихистаминик... вест може да има тачку гледишта, али не сме да буде баш измишљена. Дакле, један антихистаминик прессоцилин и све ће да буде добро.

Name

ТОТАЛНА ЛУДНИЦА

26.03.2018 15:33

МЕДИИ СУ У СРБИЈИ И НА СРПСКОМ ГОВОРНОМ ПОДРУЧЈУ ПОСТАЛИ ТОТАЛНА РИЈАЛИТИ СПЛАЧИНА. МАЊА ИЛИ ВЕЧА. ОД МУЗИКЕ ДО САДРЖИНЕ. КО ПОСЛЕДЊИ ИЗАЂЕ, НЕКА УГАСИ СВЕТЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Случајни пролазник

26.03.2018 22:51

РТРС срамоти назив јавни сервис. Сјећамо се док је на то бар личио. А Срна треба да се стиди. Зна се како дјелује национална агенција ако нације још има. Сви су нам криви а криви смо ми. Ни РТВБН није цвијеће али ако се комерцијална ТВ понаша боље сто пута од јавног сервиса, тешко нама. Прави јавни сервис мора да емитује избалансиране и проверене вијести. А шта ови раде? До краја ће цитирати Треће око и Тарабиће. Ма фуј. А плате су им високе да се згрозиш. За слугерањство, аматеризам или професионализам? БОГА ПИТАЈ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пецарош!

27.03.2018 02:21

Док је удицам биће и сомова... ххахха,,,, то јест док од свих сомова не направе рибљу чорбу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уредници или паклени јахачи

28.03.2018 06:36

Наравно, овај текст је пренело врло мало медија јер истина је увек мање занимљива од лажи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТРС УЗВРАЋА УДАРАЦ, ПРПФЕСИОНАЛЦИ У АКЦИЈИ

28.03.2018 11:42

РТРС КОЛЕГИЈУМ РЕКАО ДА ЈЕ СРАМОТНО ДА РТВ БН НЕ ЗНА ДА ЈЕ ДАНАС ЛЕГИТИМНО ИЗМИШЉАТИ ВЕСТИ. КОЛЕГИЈУМ ЈЕ У ЦЕНТРАЛНОМ ДНЕВНИКУ ОСУДИО НАПАДЕ НА КРЕАТИВНОСТ И БУЈНУ МАШТУ УРЕДНИКА. ВОЛИ ВАС ВАШ ДОДО. П.С. НАРАВНО, ЗЕЗАМ СЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спин-мајстори

31.03.2018 04:45

Баш гкедам, спин мајстори само ћуте... Нико да брани своју част. Занимљиво.

ОДГОВОРИТЕ