У Бриселу ЗСО није поменута

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Бриселу да током разговора са Федериком Могерини и Хашимом Тачијем ЗСО није поменута.

Србија 24.03.2018 | 07:43
У Бриселу ЗСО није поменута
Како каже, "прошло је 1.799 дана од потписивања Бриселског споразума, а његова суштина није примењена".

"Анализирали смо све остало, првих шест тачака нису ни дирнуте. Не може то да буде само кривица Албанаца", истакао је Вучић.

Како је рекао, Албанци ће вероватно опет да кажу “то ћемо следеће недеље”. 

“Људи морају да знају да то неће ићи тако. Имамо укупно 23 принципа, Уставни суд Косова за 22 принципа каже су супротни косовском уставу”, рекао је Вучић. 

Председник Србије додаје да је увреда за све Србе и Србију то што косовски премијер Рамуш Харадинај наводи да није имао времена да проучи споразум о ЗСО. 

“Страница и по текста, то је мање од странице и по, за пет година они нису могли да прочитају. То је увреда за здрав разум, за Србе, за Србију. Кадри Весељи говори о Прешеву, Медвеђи, а нико не помиње да је говорио да ће се за 20 година ујединити са Албанијом, да прети ратом…”, додао је он. 

Председник додаје да је представници ЕУ Федерики Могерини рекао да је Србија на европском путу и да ће се борити да на том путу напредује. 

“Али немојте да мислите да је могуће да Србија уруши своје националне интересе јер бисте онда ви у Европи и неки са других континената могли да будете задовољни. Не можете да очекујете да ће Србија сама да укине своју државност”, навео је он.

Вучић је рекао и да је “ишао тачку по тачку“ и показивао шта је Србија урадила, а навео је и да из ЕУ није било лоших речи према Србији.

На питање шта су из Брисела рекли косовској страни, Вучић је рекао “јасно и недвосмислено су им рекли да морају да испуне ЗСО“.

“А знате шта ће они онда да кажу? Има још неких споразума које треба испунити, ево енергетика. Ми да се одрекнемо Газивода, а они да још две године испуњавају ЗСО. Тај филм неће да гледају. Толико смо дубоко ушли у ово, не мора наш народ све да зна. Ми се овим бавимо 20 сати дневно. Те врсте трикова којима се служе неће моћи да прођу“, навео је Вучић.

Вучић је ту истакао случај Милорада Зајића који је, како каже, у затвору само зато што није хтео да прода своју кућу на Косову.

“Човек је био директор банке, никада није узео пушку у руку. Када поставите то питање – тишина. Ухапсили сте га јер не да своју дедовину. А када ми ухапсимо окореле злочинце на главу нам се попнете са притисцима широм света. Неће човек да прода кућу, да ли из ината, неће“, навео је Вучић.

Према његовим речима, сваки одговор Косова на питање шта ћете да предузмете јесте “не морамо ништа, имамо великог савезника преко океана и то је њихов де факто одговор“.

“Мали нам је маневарски простор и људи у нашој земљи то треба да знају. На сваком састанку нам помињу Међународни суд правде, а ми на то увек одговоримо Резолуцијом 1244 и Споразумом из Куманова. Надам се да ћемо ићи европским путем, али ће неко морати од Албанаца да тражи компромис, а не да све силом раде. Неће бити лако, као да идете по ивици жилета све време“, каже Вучић.



Вучић је подсетио да је рекао да ће изаћи са својим предлогом, а да сада чује да је “неко написао у неким новинама - 'Вучићу наредили да до јуна мора да каже нешто'”.

“Тако мала деца замишљају. Нико не може председнику Србије да наређује, не зато што сам то ја, већ када представљате земљу онда држите до грађана те земље. Тако се са људима из Србије не разговара“, поручио је он.

Вучић је нагласио да је више пута рекао да хоће да саслуша све, и да ће изаћи са предлогом у тренутку када буде сматрао да је користан, додајући да је говорио да ће то бити до краја априла.

“Надам се да ћу моћи до тада. Ако не буде добар тренутак због међународне заједнице, сачекаћемо још петнаест или двадесет дана. Свакако ћемо то да урадимо у тренутку када то буде доносило корист нашој Србији, а не штету”, истакао је он.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да не мисли да треба журити са самосталним формирањем ЗСО.

"Сачекаћемо да видимо како стоје ствари, али сматрам да је расположење међу Србима на Косову и Метохији такво да Срби желе да се организују", рекао је Вучић на питање да ли ће Србија можда кренути самостално у формирање ЗСО.

"Не мислим да треба да журимо са тим, али ако они, а за 20 дана ће бити петогодишњица, до тада не крену у цео поступак (формирања ЗСО) а шта друго да буде алтернатива", упитао је Вуцичх.

А на питање како прећи у фазу свеобухватне нормализације ако ни споразум о ЗСО није испуњен, узвратио је да је врло тешко прећи у ту фазу.

"Врло тешко. И зато сам овако и нерасположен и без претераног оптимизма, али нисам без борбе, борићемо се и чуваћемо Србију. Људи не треба да брину. Моје је било вечерас да кажем људима 'немојте да бринете, наставићемо да разговарамо и са Албанцима и свима у међународној заједници, чуваћемо српске интересе'. Надам се да ћемо моћи да постигнемо компромис, ако га не постигнемо...шта да радимо, није први пут у нашој историји", рекао је шеф државе и додао:

"Много ја више бринем о неким великим силама, него о самим Албанцима и њиховим интересима".

На питање ко су нам у овом питању највећи савезници, Вуцић је рекао да су то грађани Србије:

"Они су савезници одговорној и озбиљној политици, разуму, напретку, економији, бољој слици државе коју воле и чувају".

Вучић је казао да очекује да ће се наставити сукоби у светским оквирима и да је питање какав ће то тренутак бити потребан за објављивање нашег предлога решења.

Вучић наводи да жели да људи разумеју да су ствари за Србију тешке, али да је наша “морална позиција чиста као сунце".

Додао је да са Србијом нико неће да се игра, те да неће дозволити да неко Србију понижава.

“Биће још разговора, сви хоће решење пре нових европских избора, нисам оптимиста, раније сам можда у то веровао”, додао је он.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Сале

24.03.2018 07:25

Вучићу лази и ти њих, цекај европске изборе, оцигледно им се из неког разлога зури, пусти ти албанеросе, кад изгубе тату сами це они отици са косова онако како су и досли па це реци јбг ми се мало салили. А признати косово, па наравно али само као дио србије дио српске територије у саставу србије, албанеросима док имају тату нек им он да територију у својој дрзави, а не да тата својој дјеци у наследје даје тудју оцевину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајо

24.03.2018 12:37

Гутај горку таблету ,Сто прије то боље!!

Name

родјо

24.03.2018 07:50

Ко од вас познаје медјународно право????На примјер као Др тог права господин Костуница.Лијепо им је рекао да не силазе са колосијека УН и резолуције 1244.То је Тадиц са својом владом урадијо и ухватијо се Брисела.Давне 2008год и сад пјевајте пјесму сјецам се или спомињите даме из тог времена,Натасу,Соњу и др.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@кркан

24.03.2018 08:44

@ родјо,процитај резолуцију 1244 па цес видјети у њој писе да Србија не мозе бити присутна на Косову ни у каквом облику,ни војно ни политицки.Сад друга ствар сто вас лазу с Том резолуцијом,резолуција је капитулација Србије коју је потписо Милосевиц.

Name

Лажно Име

24.03.2018 08:33

Узалудно одлагање признања и лагање не помаже... Косово је медјународно призната држава у својим границама и тако ће га и Србија признати он покушава да извуче шта било(аутономију) па да то пласира као његов успјех...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

24.03.2018 09:47

Друже ниси у праву.Косово није признала Србија,нису и никад неће ни 5 Европских држава, то је насилни акт самосталности и зато прати шта ради Шпанија са таквима.Да је ро тако како ти кажеш онда се запитај зашто хоће преговоре са Србијом,зашто то сами не ресе? Немогу јер нема признања Србије тј. матичне Државе а ту су и Кина,Русија,Индија. Не иде то тако лако, могућ је и сукоб сирих размјера.

Name

ре ре

24.03.2018 14:10

Кога то висе интересује да ли Је Србија признала или није , једно Је сигурно Ако није да ураде Сто прије бит це боље За све, за сигурно!!

Name

Сале

24.03.2018 17:52

Ко воли да несто признаје нек признаје, а поготово несто сто је нелегитимно незаконито и сл, ви који то заговарате, питам ја вас да вам ко отме куцу земљу, или дио куце или земље би ли се ви насмијали и рекли нека нека то је у реду законито или би се борили против тога само ми на то одговорите и ок смо, знам о каквим се карактерима ради

Name

Лажно Име

24.03.2018 19:09

@ Сале твоја процјена нечијег карактера не мијења наведене чињенице

Name

Ре Сале

27.03.2018 19:57

"ви који то заговарате, питам ја вас да вам ко отме куцу земљу, или дио куце или земље би ли се ви насмијали и рекли нека нека то је у реду" - и ти се цудис сто је вецина босњака против ПЦ-а??? Ех да ми је твој мозак, само на дан, да се одморим. Та тисина је сигурно мрак хахаха.