Водостај Саве у Градишци опада

За становнике поплављеног подручја градишке и србачке општине напокон мало оптимизма. Водостај Саве у Градишци, према мјерењу у 12 часова, опао за 2 центиметра, док се ова ријека у Српцу зауставила на коти од 1002 центиметра и очекује се њено повлачење. Недостајала су само 22 центиметра па да ова ријека достигне рекорд катастрофалних поплава из 1974. године, што би, да се десило, изазвало несагледиве посљедице.

Република Српска 22.03.2018 | 22:32
Водостај Саве у Градишци опада
На поплављеном подручју у општини Србац, у појасу од Бајинаца до Босанског Кобаша, под водом се налази око 2,5 хиљаде хектара обрадивих и других површина. Вода је у Бајинцима, Српцу Селу и Кобашу ушла у петнаестак кућа, а двадесетак је заплављено, као и већи број помоћних објеката.



У Бајинцима је јуче евакуисана мајка са малом бебом, док су остале поплављене породице одбиле излазак из својих кућа. Кужне ствари су подигли изнад воде, и живе на спратовима. Ријеч је, углавном, о бошњачким породицама из Кобаша, којима припадници Цивилне заштите у сваком тренутку стоје на располагању и пружају неопходну помоћ код снабдјевања животним намирницама и пружања здравствене заштите.

У штабу Цивилне заштите кажу да су угроженим породицама подијељене чизме, врерће са пијеском и да се чамцима пружа помоћ око заштите стоке и снабдијевања сточном храном и огревом.



Због високог водостаја у незаштићеним подручјима, у неким селима Лијевча Поља проблем представља појављивање подземних вода. Ове воде су блокирале десетак кућа у заштићеном дијелу Бајинаца, а угрожено је и неколико домаћинстава у Гламочанима због набујале ријечиће Лијевчанице, која се улијева у, такодје, набујали Врбас.

„На лијевом насипу Љевчанице вода пролази кроз двије уставе, па је неопходна интервенција Цивилне заштите како не би дошло до већих посљедица“, каже за БН портал мјештанин Петар Ђурић из Гламочана.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар