ЕЛ: ПАО ''слистио'' Звезду са +20!

Убедљив пораз Звезде у Атини, математичке шансе за плеј-оф! Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Панатинаикоса са 91:71, у 27. колу Евролиге. У Атини - рутина и убедљив пораз Звезде! Шампион Грчке мирно савладао београдске црвено-беле. На крају, 20 разлике за тим који је у Атини имао такмичарски мотив. Ово није Звездина трка. . .  Панатинаикос доминантно до тријумфа у ОАКА Арени - 91:71.

Кошарка 20.03.2018 | 22:20
ЕЛ: ПАО ''слистио'' Звезду са +20!
Изабраници Душана Алимпијевића овим неуспехом још више су се удаљили од плеј-офа елитног такмичења, пошто на три кола до краја имају две победе мање од Макабија.

Звезди је потребно да Макаби изгуби све три утакмице до краја, а да притом београдски клуб оствари скор 3/3. Такође, ту се још пита и Басконија која би евентуалном победом над Бамбергом у среду још више смањила шансе шампиону Србије.

Ово је био 16. пораз Црвене звезде, док је ПАО остварио исто толико тријумфа.

Најефикаснији у победничком саставу био је Крис Синглтон са 21 поеном, док је невероватан меч одиграо Ник Калатис - 17 поена, 10 асистенција, шест украдених, пет скокова.

Код гостију Дејан Давидовац постигао је 17 поена, уз пет скокова, док је Ален Омић остварио учинак од 15 поена и седам скокова.

Актуелни шампион Србије и региона лоше је ушао у дуел и после само шест минута игре гигант из Атине имао је +1, 19:4.

Звезда је успела да се врати до краја деонице, а потом и да дође на само четири поена заостатка у другој четвртини, али је ПАО завршио први двадесетоминутни период са резутатом 47:38.

Трећа деоница биће одлучујућа за даљи ток утакмице, пошто је ПАО у овом делу игре скроз отклонио било какве питање победника. Екипа Ћавија Пасквала добила је 30:18 трећу четвртину.

У последњих десет минута покушала је Звезда да се врати, али је заостатак био превелик. Црвено-беле за два дана очекује дуел са Фенербахчеом у 28. колу Евролиге.

Са друге стране ПАО очекује утакмица са Макабијем у Тел Авиву.

Пораз Црвене звезде као знак да ове сезоне тим Душана Алимпијевића није достојан ТОП 8 фазе, али и најава да Евролига сада више није Звездина трка и да црвено-бели што пре треба да се фокусирају на плеј-оф АБА лиге од кога све зависи. ПАО је одржао кошаркашку лекцију Звезди и славио с 91:71. 

Он је, уз Химки, једини тим који је ове сезоне добио Звезду у Пиониру. Сада је врло лако славио и у ОАКА арени. Доказао је тим Ћавија Пасквала да никако не лежи Звезди. У свим апсектима је ПАО надиграо црвено-беле, а да ће тако бити могли смо да наслутимо после само неколико уводних минута. Пробала је Звезда да стигне Зелене у завршници, стигла је до 12 разлике на четири минута пред крај, имала и напад, али је све то било кратког даха.

Панатинаикос је на старту меча лако долазио до поена, као да је Звезда ушла са ниском концентрацијом и без довољно жара. Калатес је одлично водио ПАО, а после неспортске грешке Давидовца и тројке ЏејмсаПАО је водио већ тада са 12:2.

Врло брзо после тога ПАО је стигао и до вођства од 19:4, шта год да су играчи Ћавија Пасквала бацили ка кошу Звезде то је и ушло. Црвено-бели нису играли са довољном енергијом у првих 10 минута.

Омић је носио Звезду у тим моментима, био је добар у игри леђима што је део који мора да поправи и што више експлоатише. На крају је тим Душана Алимпијевића после прве четвртине губио с 24:15. То је био добар резултат с обзиром на очајан почетак утакмице.

Када смо код Омића, ово му је можда била и најбоља утакмица у дресу Звезде и показао је да му је форма у узлазној путањи. Постигао је 15 поена. Поред њега истакао се и Дејан Давидовац са 17 датих поена. То му је рекорд каријере у Евролиги.

Код Панатинаикоса најбољи је био Ник Калатес са 17 поена, шест украдених лопти, 10 асистенција и пет скокова. Индекс корисности му је био 34. Поред њега је блистао Синглтон са 21 поеном и четири скока (4/5 за три).

Имала је Звезда доста проблема са одбраном продора Калатеса и Папаса. Поред тога, и Синглтон је био распложен за шут. Лоше је било то што је Џејмс Фелдин ушао прилично нервозно у утакмицу.

Нисмо навикли да унутрашња игра Звезде буде јача од спољне, а то је баш био случај у првом полувремену. Ипак, са тројком Рочестија и Давидовца Звезда се скроз вратила у игру при резултату 36:32.

Много је Панатинаикос правио проблема Звезди у тој брзој игри, Калатес и Папас су правили додавања и преко целог терена, а Синглтон и Гист лако завршавали те нападе.

Зелени као екипа никако не леже Црвеној звезди, видело се то и у Београду у првом мечу. Превише су јаки физички, када стану у одбрану нема мува где да прође, имају огромну ротацију и све то спојено чинило је живот Звезде веома тешким.

Покушавао је и Душан Алимпијевић што више да ротира јер му свакако ово није била приоритетна утакмица јер га већ за пет дана чека реванш у полуфиналу АБА лиге против Морнара. Поготово када се током треће деонице предност Зелених кретала ту око 15 поена разлике.

Практично су касније обе екипе чекале да се утакмица заврши.

Зелени су добили још једну рецку у нападу на 4. позицију која доноси предност домаћег терена у плеј-офу, а Звезда после овог пораза може до ТОП 8 фазе само уз научну фантастику. Уколико Басконија добије сутра Бамберг, ту ће и математички бити крај за црвено-беле. Имаће три победе мање на три утакмице до краја и слабији међусобни скор.

Евролига, има већ неколико утакмица, није трака у којој Звезда треба да се трка. Од исхода у АБА лиги много тога зависи. И на то ће црвено-бели преусмерити све снаге. Чак иако им у четвртак долази првак Европе Фенербахче.

ЕВРОЛИГА: Панатинаикос - Црвена звезда
Дворана, ОАКА
Судије: Патернико, Перуђа, Фриц

ПАНАТИНАИКОС: Синглтон, Риверс, Џејмс, Пејн, Папас, Гист, Вујукас, Лекавичијус, Гебријел, Лоџески, Калатес, Адетокунбо

ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ: Кешељ, Давидовац, Лазић, Добрић, Фелдин, Јанковић, Рочести, Омић, Лесор, Енис, Јовановић, Бјелица

Евролига – 27. коло:

Фенербахче – Макаби 87:73
Жалгирис – Армани 77:65
Панатинаикос – Црвена звезда 91:71
20.30 Валенсија – Реал Мадрид

среда:
18.00 ЦСКА – Олимпијакос
18.45 Ефес – Химки
20.30 Басконија – Бамберг
20.45 Уникаха – Барселона

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар