Прича: То се чека...!

Барса да узме титулу без пораза и да је овери победом над Реалом! У завршници сезоне Каталонци се тркају сами са собом, Валверде може као Капело, Венгер и Конте, падају рекорди стари 39 и 88 година!

Фудбал 20.03.2018 | 23:45
Прича: То се чека...!
Играју (се) фудбал(а).

Ствар је укуса. Неко ће рећи да су под командном палицом Пепа Гвардиоле били толико убедљиви да су представљали досаду за гледаоце, али тики-така донела је највећу жетву трофеја у клупској историји. Има оних који ће приметити да су почивши Тито Виланова и после њега Луис Енрике само наставли истим стопама, алиЕрнесто Валверде је од Барселоне направио тим који ем игра фудбал, ем зна како се се такмичи.

Потврђено више пута, Каталонци су недодирљиви за конкуренцију. У Шпанији сигурно. А како су „отресли“ званичног првака Премијер лиге јасно је да су послали поруку целој Европи да иду по трофеј Лиге шампиона. Шампионски пехар Примере им малтене вири из џепа. После недељних утакмица, у коме су одучили од фудбала симпатични Атлетик Билбао (2:0), а Атлетико Мадрид у завршници просуо предности и изгубио од Виљареала (1:2) разлика између лидера и првог пратиоца је чак 11 бодова. Само је девет кола до краја. И пре овога се знало - још јесенас кад су Јорганџије, а поготово Реал „бриљирали“ на „малим утакмицама“ - да ће Блауграна вратити трофеј у свој музеј (25. пут у историји), међутим, отвара јој се могућност да уради што никад није.

Да постане шампион без пораза!

Барселона има 23 победе и шест ремија. Још само 16 бодова и титула ће бити математички потврђена, с тим да је пред Ернестом Валвердеом историјски изазов: да не изгуби ниједан првенствени меч. А Барса је, ако се рачуна и крај минуле сезоне кад је на клупи седео Луис Енрике, тренутно на 36 лигашких сусрета без неуспеха (30 тријумфа, шест ремија), чиме не може да се похвали ниједна екипа у Лигама петице. Очигледно је да иде на то да понови успехе какве су на врхунском нивоу (најјача такмичења) у овом веку имали само Арсенал под палицом Арсена Венгера у Енглеској (2003/2004, 26 славља, 12 ремија), Јувентус у Италији за време Антонија Контеа (сезона 2011/2012, 23 победе, 13 нерешених) или што је раније успело Фабију Капелу са Миланом, кад је надвисио све у Серији А (1991/1992, 22 тријумфа, 12 ремија).

Под условом да не погрешио до краја Барселона ће постати први тим са територије Шпаније после 88 година који ће покорити лигу без пораза. Последњи је у томе успео Билбао, у периоду између два светска ратза (1929/1930).

„Волео бих да и ми завршимо без пораза првенство, али се не оптерећујемо том причом. Може лагано да се деси да изгубимо наредну утакмицу. Једноставно, идемо од меча до меча, видећемо докле ће нас то довести. Остатак сезоне биће тежак, али уколико задржимо начин игре и форму бићемо близу нашег циља“, смирено прича Ернесто Валверде.

Његов први наредни ривал, после репрезентативне паузе, биће Севиља на „Рамон Санчез Писхуану“. Увек тешко гостовање, мада су Каталонци побеђивали и на ужаренијим стадионима ове сезоне. Ако савладају Андалижане и седмицу касније оечкивано разоружају Леганес срушиће рекорд стар безмало четири деценије. Реал Сосиједад је на 1979. везао 38 првенствених мечева без пораза, с краја једног и почетка другог првенства, а како игра овај тим делује да ће остати записан у историји.

После тога очекују је мечеви са Валенсијом и Виљареалом (код куће), Селтом (у гостима) и Депортивом на Ријазору. Под условом да слави на свим утакмицама - а да то учини и Атлетико на својим - титулу ће прославити у Ла Коруњи 29. априла.

Ако не, онда у наредном колу на „Ноу Камп“ долази Реал Мадрид. Барселона тријумфом оверава наслов? Сасвим могући сценарио. Само, ко се томе надао у августу прошле године кад је краљевски клуб у Суперкупу Шпаније тукао Каталонце као од шале (3:1, 2:0)?

(П. С. Наравно, Барса је у игри за Триплету, у четвртфиналу Лиге шампиона слови за великог фаворита против Роме, док ће колекцију имати прилике да увећа у финалу Купа краља против Севиље)

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар