Шумахер се никад неће опоравити!

Британски неурохирург уверен да се Шумахер никад неће опоравити! Прошло је више од четири године од несреће Михаела Шумахера, а пензионисани британски неурохирург Колин Шиф верује да се легендарни Немац никад неће опоравити.

Остали спортови 20.03.2018 | 16:30
Шумахер се никад неће опоравити!
Шумахер је повредио главу на скијању уочи Нове године 2014, месецима је био у коми, а већ годинама је на кућном лечењу у дому у Швајцарској, одакле само повремено стижу штура саопштење преко његовог ПР тима.

Детаљи о његовом стању и третману који прима се чувају стриктро о тајности, а последњи пут из дома Шумахера су се огласили пре годину и по дана.

Шиф није учествовао у лечењу Шумахера, нити разговарао са лекарима који су протеклих година радили на овом случају, али је током богате каријере имао доста сличног искуства.

Годинама се бавио лечењем повреда главе и мозга, укључујући и рад у војним НАТО болницама у Авганистану и Ираку.

"Природа његове повреде и информације које су познате указују да је претрпео трајно и веома велико оштећење мозга. Као последица тога његов мозак не функционише на сличан начин као ваш или мој. Што је особа дуже у таквом стању после повреде, тако је опоравак тежи. Он се скоро сигурно неће померити из актуелног стања", рекао је Шиф у интервјуу за агенцију Асошиејтед Прес (АП).

Британски лекар је сигуран да Шумахер не може да комуницира са околином, искаже да ли му је пријатно, да ли је срећан, задовољан, иако је сигурно свестан свог окружења, особа које су око њега, додира и гласа чланова породице, али да се никад неће потпуно опоравити.

"Апсолутно, тотално не. Под један са статистичке стране, под два са неоролошке и по три због чињенице да је дуго о овом стању. Изгубио је мишићну масу, чак и да отвори очи и почне да прича сигурно је изгубио памћење, биће утицаја на понашање, конгнитивне функције. Неће бити иста особа. Што се тиче делимичног опоравка, чак и најмања промена на боље је врста напретка. Али је битно да ли се тај напредак односи на функционални, могућност да се изрази, каже "да", "не", управља даљинским. Могуће су дивне ствари уз помоћ електринских уређаја. Код особа које су у ситуацији која се назиа "Закључан" или "Дубоко неуролошки компромитован", што је суштински парализа са постојањем интелектуалне функције, постоје начини да се комуницира с њима. Да је такав случај код Михаела Шумахера, сигуран сам да бисмо знали зато, тако да верујем да није", искрен је британски неурохирург.

Шиф сматра да Шумахерова породица захваљујући финансијској могућности може дуго да одржава легенду Ф1 у тренутном стању, али да то не значи нужно и неку промену и квалитетан напредак.

Британски лекар сматра да Шумахерово тренутно лечење кошта мање од 200.000 евра недељно колико се спекулише, истиче да је за његову негу потребан тим од осморо на годишњем нивоу, а двоје свакодневно.

Шумахер је седам пута био шампион Ф1 (два пута са Бенетоном, пет са Фераријем), остварио је 91 победу уз 68 пол позиција и 77 најбржих кругова те 155 пута био на подијуму. Крајем прошлог века је био најплаћенији спортиста света са годишњом зарадом од око 50 милиона евра, а његово богатство се уочи несреће процењивало на скоро 600 милиона евра.

Колин Шиф је неурохирург консултант на Одељењу за неурологију и неурохирургију на Универзизетском лондонском колеџу, а годинама је био директор Хедвеј Северни Лондон болнице. Он је потпуковник у Територијалној војсци, имао је пет тура у Ираку, Саудијској Арабији и Авганистану. Награђен је 2011. Краљичиним орденом за помоћ рањеним војницима.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар