ВАР излуђује Италијане!

Фиренца и Милан га славе, Лацио проклиње! Видео технологија (ВАР) би требало да спречи неправду у фудбалу, често то и чини, али у Италији нису сви претерано срећни због ње.

Фудбал 20.03.2018 | 10:00
ВАР излуђује Италијане!
Протеклог викенда ВАР је био у центру пажње у Серији А, и док га славе у редовима Фиорентине и Милана, у Лацију га по ко зна који пут ове сезоне проклињу.

Судија Клаудио Гавилучи је три пута користио видео асистенцију током дуела Торина и Фиорентине, сва три у пенал ситуацијама, а једном је због ВАР променио свој одлуку.

То се догодило већ у првом случају у шестом минуту, свирао је прекршај Моретија над Симеонеом у казненом простору Фиорентине, да би након скоро петоминутног прегледања снимка поништио првобитну одлуку.

Није прошло ни десет минута, а ВАР је опет ступио на сцену. Де Силверстри је играо руком после центаршута Бирахија, Гавилучи је овај пут знатно краће прегледао снимак после чега је потврдио пенал, који је Вертаут промашио.

Везиста "Виоле" се искупио у 59. минуту доневши гостима 1:0, да би четири минута пре краја Адем Љајић асистирао Андреи Белотију за изједначење.

Међутим, у надокнади времена опет је морао да "ради" ВАР који буквално решава питање победника. Захваљујући снимку Гавилучи је видео јасно играње руком Ансалдија посел центаршута Бирагија, а Теро је био сигуран са 11м у 94. минуту за победу Фиорентине 2:1.

У међувремену, ВАР је "погурао" Милан до преокрета против Кјева на 3:2. "Росонери" су губили 2:1 када је у почетком другог полувремена линијски судија поништио гол Патрика Кутронеа.

Судија Маријани је после прегледа снимка утврдио да је бек Кјева Јарожински био ближи свом голу од нападача Милана приликом шута Лукаса Биље, па је променио одлуку помоћника и потврдио гол за домаћина за 2:2.

Средином другог полувремена главни арбитар је позвао снимак у помоћ и након оштрог старта Степинског над Биљом. Потврдио је своју одлуку о жутом картону, мада је могао лако да покаже и црвени нападачу гостију.

У самој завршници меча, при вођству Милана 3:2, лопта је погодила у руку српског фудбалера Ненада Томовића у казненом простору његовог Кјева, после центаршута Чалханолуа.

Лопта га је прво погодила у колено, а онда се одбила и ударила и у руку, али како је анализирао бивши судија Никола Рицоли, то не умањује утицај на игру, па је Маријано након консултације са ВАР свирао пенал, који је промашио Кеси, али је домаћин ипак победио.

С друге стране, на римском Олимпику су бесни што судија није консултовао ВАР. Лацио је ремизирао са Болоњом 1:1 на свом терену, а арбитар Дамато није желео да прегледа снимак после спорног дуела Донсаха и Фелипеа Андерсона у казеном простору гостију.

"Имали бисмо много више поена да нема ВАР. Рекли су ми да је требало да буде пенал, али нико није желео да погледа снимак. Гледао сам остале утакмице и прометио да неке судија више времена проводе испред екрана него на терену. То више није фудбал на какав смо навикли, без обзира колико смо поена изгубили због тога, а било их је много", рекао је тренер Лација Симоне Инзаги.

Да иронија буде већа, навијачи Лација су бојкотовали овај меч и протестовали испред седишта ФС Италије због неколико погрешних одлука ВАР технологије на штету њиховог тима ове сезоне.

Лацио се претходних недеља жалио због одлука ВАР у ремију са Каљеријем (2:2), потом пенала који је добила Фиорентина у ремију 1:1, док њима није досуђен, као и због тога што није санкционисано играње руком фудбалера Торина Јага Фалкеа у свом казненом у победи "бикова" 3:1, док је Чиро Имобиле добио црвени картон због дуела са Николасом Бурдисом непосредно пре тог момента.

"Не желим више да причам о томе, идемо даље. Али и даље сам уверен да ВАР одузима драж утакмицама", закључио је Инзаги.



ВАР је решио и меч између Беневента и Каљарија. Гости су победили 2:1 преокретом у надокнади времена, а победу је донео Николо Барела из пенала.

Судија Манђанело је прво свирао корнер након што је лопта погодила Сандра, али је после прегледања видео снимка утврдио да је везиста Беневента играо руком, па је досудио једанаестерац.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар