Незвани гости шетају Ваљевом

Лисице су се појавиле у стамбеним насељима "Збратимљени градови" и "Милорад Павловић", у непосредној близини војне фабрике "Крушик" у Ваљеву. Разлога за забринутост од напада или беснила, како тврде стручњаци, нема.

Србија 19.03.2018 | 11:18
Незвани гости шетају Ваљевом
Како тврде сами станари ова два стамбена блока, у последње време углавном и преко ноћи, лисице виђају на улицама, на парковским површинама или чак у непосредној близини зграда и око контејнера, где се хране отпацима из њих.

Слично се, како кажу, дешавало и 90-тих година, али стручњаци објашњавају да опасности од појаве ове лукаве животиње нема. Штавише, повећан број лисица значи да је редукована највећа опасност – беснило чије су лисице преносиоци.

- Лисице су изузетно опрезне и паметне, али у исто време и плашљиве животиње. Нису агресивне, ретко када ће се усудити да нападну, сем када су животно угрожене, али се најчешће повлаче и беже када примете опасност и процене да нису безбедне. Њихова појава у овим стамбеним насељима показује да се популација повећала, а то значи да је редуковано беснило, чији су оне преносници. Наиме, лисице се већ извесно време вакцинишу против беснила помоћу специјалних мамака који се бацају из хеликоптера, па је то дало позитивне резултате – објашњава ветеринар, др Божидар Милић.

С обзиром на то да је веома лако прилагодљива и условима животног простора, како каже, лисици су за станиште довољни травњаци, шуме и пољопривредни простор приградског насеља. Због тога, као "идеално" станиште показали су се пошумљени делови огромног простора војне фабрике "Крушик", уз које се налазе насеља "Збратимљени градови" и "Милорад Павловић", у које залутају у потрази за храном.
 
Последњи случај беснила на подручју Ваљева, иначе, забележен је још пре четири године.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар